Raskaus 29.07.2013 Päivitetty 20.05.2024

Raskauspahoinvointi – koska se alkaa, loppuu ja mikä siihen auttaa?

Valtaosa naisista kärsii jonkinasteisesta raskauspahoinvoinnista. Hyvät uutiset ovat, ettei vaivasta ole haittaa vauvalle. Vastasimme yleisimpiin raskauspahoinvointiin liittyviin kysymyksiin.

Teksti
Toimitus
Kuvat
SKOY

Raskauspahoinvointi koskettaa erityisesti alkuraskaudessa useimpia odottavia äitejä. Kokosimme yhteen yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen.

Kuinka yleistä raskauspahoinvointi on?

Valtaosa naisista kärsii raskauspahoinvoinnista jonkinasteisena odotusaikanaan. Jotkut kokevat etovaa tunnetta, jotkut taas tarvetta syödä tavallista useammin, mikä tuntuu parantavan oloa.

Huonovointisuutta ja lievää oksentelua ilmenee jopa kolmella neljästä odottajasta. Niitä, joiden voi varsinaisesti sanoa kärsivän raskauspahoinvoinnista, on onneksi huomattavasti vähemmän.

Vakavasta, kaiken toimintakyvyn vievästä ja jopa sairaalahoitoa vaativasta pahoinvoinnista ja oksentelusta kärsii 0,5–1 prosenttia odottajista.

Mistä raskauspahoinvointi johtuu?

Raskauspahoinvoinnin syystä on useita teorioita, mutta on todennäköistä, että se liittyy istukkahormoniin. Teorian puolesta puhuu se, että monisikiöraskaudet, joissa istukkahormonia erittyy normaalia enemmän, ovat todennäköisemmin pahoinvoinnin suhteen hankalia.

Joskus harvoin tavallista voimakkaampi pahoinvointi voi olla oire rypäleraskaudesta, jossa kohdussa on poikkeava istukka mutta ei sikiötä. Normaaliraskauksista tiedetään, että äidin henkinen ahdistus, joko raskauteen liittyvä tai muusta syystä johtuva, voi pahentaa raskauspahoinvoinnin kokemusta.

Lue myös: Parhaat vinkit raskauspahoinnin helpottamiseen

Koska raskauspahoinvointi alkaa ja milloin se loppuu?

Tyypillisimmin raskauspahoinvointi alkaa yleensä raskausviikolla 5–7. Suurimmalla osalla se on pahimmillaan raskausviikolla 9–11 ja useimmiten raskauspahoinvointi loppuu kokonaan 14. raskausviikkoon mennessä.

Vaikka yleensä paha olo helpottaa ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen, noin joka viidennellä se jatkuu raskauden puoliväliin. Muutamalla prosentilla pahoinvointi voi jatkua pidempään, jopa synnytykseen asti.

Miksi raskauspahoinvointi iskee iltaisin?

Perinteisesti on puhuttu aamupahoinvoinnista, sillä monilla oireet ovat yleensä pahimmillaan aamuisin. Todellisuudessa raskauspahoinvointi voi kuitenkin kiusata odottajaa ympäri vuorokauden.

Nälkä ja väsymys saattavat pahentaa vointia, mikä voi olla syynä siihen, että joillakin naisilla raskauspahoinvointi vaivaa erityisesti iltaisin.

Miten pahoinvointia voi lievittää?

Monelle pahoinvoivalle maistuu parhaiten mahdollisimman hajuton, mauton, kylmä ja raikas ruoka, ja monesta tuntuu paremmalta syödä pieniä määriä usein ennemminkin kuin isoja, lämpimiä aterioita kerralla. Pahoinvoinnista kärsivän odottajan kannattaa syödä sitä, mikä menee alas, vaikka se sitten olisi jäätelöä ja tuoremehua.

Kyseessä on yleensä niin lyhyt ajanjakso, että sillä ei ole ravitsemuksellista merkitystä, ja sikiö kyllä ottaa äidistä sen, mitä tarvitsee, vaikka äiti jonkin aikaa söisikin jotenkin muutoin kuin lautasmallin mukaan. Syömisen säätely on hoitokeinona tärkeämpi kuin pahoinvointilääkkeet, jotka ovat raskauspahoinvoinnin hoidossa monesti melko tehottomia.

Vakavasta oksentelusta kärsivillä saatetaan käyttää lääkitystä, joka suojaa ärtynyttä vatsalaukkua. Jos hajut tuntuvat pahentavan kuvotusta, ympäristöstä kannattaa yrittää muokata mahdollisimman raikas ja hajuton esimerkiksi tuulettamalla ja luopumalla hajuvesistä. Jos paha olo assosioituu vahvasti tiettyihin asioihin elinympäristössä, ympäristön vaihtaminen vähäksi aikaa saattaa helpottaa tilannetta.

Lue myös: Äitien parhaat vinkit raskauspahoinvoinnin lievittämiseen

Milloin raskauspahoinvointi on niin paha, että on mentävä lääkäriin?

Jos oksentelu pitkittyy eikä mikään pysy sisällä, olo on voimaton, elimistö kuivuu ja paino on laskenut selvästi raskautta edeltävästä painosta, on syytä hakeutua lääkäriin. Oksentelun kuivattaman kehon tilannetta korjataan nestehoidolla.

Voiko pahoinvoinnista kärsivä saada sairaslomaa?

Sairasloma tulee kyseeseen, jos raskauspahoinvointi on erityisen voimakasta ja häiritsee odottavan äidin työntekoa. Hakeudu työterveyslääkärille keskustelemaan asiasta, jos työnteko tuntuu mahdottomalta.

Onko pahoinvoinnista haittaa vauvalle?

Edes voimakkaan pahoinvoinnin ei ole todettu olevan yhteydessä sikiöongelmiin eikä keskenmenoihin.

Onko raskauspahoinvointi äitikohtaista, entä perinnöllistä?

On naisia, jotka voivat pahoin joka raskaudessa ja niitä, joilla raskaudet ovat erilaisia. Joillakin on vahvasti etova olo, mutta ei välttämättä oksentelua, toisilla oksennusrefleksi taas on hyvinkin herkässä. Raskauspahoinvoinnin perinnöllisyyttä ei ole tutkittu.

Noin 20–40 prosentilla äideistä vaiva toistuu seuraavassakin raskaudessa, mutta yleensä lievempänä.

Artikkeli päivitetty 25.9.2020 klo 9.15. Juttua täydennetty raskauspahoinvoinnin syiden, keston ja lääkärikäynteihin liittyevien tietojen osalta. Lähteenä Aila Tiitisen artikkeli Raskauspahoinvointi (Duodecim)

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X