Raskaus 28.11.2017 Päivitetty 22.09.2020

Rintojen arkuus – mistä se johtuu raskauden aikana?

Rintojen arkuus liittyy niiden kasvuun ja pingottumiseen, joka voi olla kiivasta raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Rinnat myös näyttävät erilaisilta valmistautuessaan imetykseen.

Teksti
Anniina Nirhamo
Kuvat
iStock

Rinnat muuttuvat koko raskauden ajan, kun ne kasvavat ja valmistautuvat imetystä varten. Rintojen arkuus on yksi yleisimmistä alkuraskauden oireista ja myös ensimmäisiä merkkejä raskaudesta.

Erityisesti naisilla, joilla on usein fyysisiä tai psyykkisiä PMS-oireita, esiintyy rintojen arkuutta ja pingottuneisuutta raskauden aikana. Rintojen aristaminen alkaa yleensä raskausviikoilla 4.–7. ja helpottaa yleensä ensimmäisen kolmanneksen jälkeen.

Hormonit saavat rinnat kasvamaan

Hormonit, kuten prolaktiini, kasvuhormoni, estrogeeni ja keltarauhashormoni aiheuttavat rintojen muutokset raskausaikana ja hormonitasojen nousu saa aikaan myös rintojen aristuksen. Hormonit saavat rintarauhasen kasvamaan, jolloin myös rintojen rauhassolukko lisääntyy.

Raskaus muuttaa myös muutoin rintojen ulkonäköä. Verisuonet alkavat erottua paremmin, nännipihat usein tummuvat ja kasvavat hetkellisesti ja nännit saattavat kipeytyä, kihelmöidä ja olla enemmän töröllään kuin yleensä.

Prolaktiini-hormonin vaikutuksesta rinnoista voi myös jo ensimmäisestä raskauskolmanneksesta alkaen tihkua vähäisiä määriä maitoa.

Rintojen arkuus liittyy maidontuloon valmistautumiseen.

Rintojen arkuus liittyy maidontuloon valmistautumiseen.

Miten rintojen arkuutta voi helpottaa?

Tärkeää olon helpottamisessa on ennen kaikkea hyvät, oikean kokoiset, tukevat ja mukavat rintaliivit. Pehmeitä rintaliivejä voi kokeilla käyttää myös yöllä, jos rinnat tuntuvat epämukavilta nukkuessa.

Kerro myös kumppanillesi, mikä on tilanne ja miten rintoihin saa koskea. Rinnat voivat olla niin herkät, että halaaminenkin tekee kipeää.

12. raskausviikon jälkeen rintojen arkuus ja pingotus alkaa yleensä helpottaa. Jo 16. raskausviikon jälkeen rinnat alkavat tuottaa pieniä määriä maitoa ja maidoneritys alkaa istukan syntymisen jälkeen. Maito nousee rintoihin yleensä muutaman päivän sisällä synnytyksestä ja tämä sekä imettäminen aiheuttavat rinnoissa taas uusia muutoksia.

Rintojen koolla ja imetyksen onnistumisella ei ole todettu olevan mitään yhteyttä. Maidon tuotanto ei ole kiinni rasvakudoksen, vaan maitorakkuloiden määrästä, joka kasvaa yleensä kaikilla raskausaikana.

Lähteet: What to Expect, TerveSuomi.fi, Hoitonetti, Terveyskyla.fi, Terveyskirjasto

Lue myös:

Rintatulehdus: näin ehkäiset ja hoidat sen

Odottaja, älä jätä näitä oireita huomioimatta! 10 + 1 syytä hakeutua lääkäriin

Vaivaako raskauspahoinvointi? Näin voit helpottaa oloasi

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X