Raskaus 23.02.2016 Päivitetty 17.08.2021

Rypäleraskaus: istukan sairaus, jonka syytä ei tunneta

Rypäleraskaus on istukan sairaus, joka antaa väärän positiivisen tuloksen raskaustestissä. Istukkahormoni on koholla, mutta kohdussa ei ole sikiötä. Sairaus on kuitenkin harvinainen.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Mikä on rypäleraskaus?

Rypäleraskaus on tauti, jossa istukan nukkalisäkkeet turpoavat rakkulamaisesti, mutta sikiötä ei kuitenkaan kehity. Tila on harvinainen, ja niitä on noin yksi tuhannesta raskaudesta.

Raskaustestit perustuvat istukkahormonin eli koriongonadotropiinin (hCG) havaitsemiseen virtsasta, ja tila nostaa istukkahormonin määrää. Tästä syystä nainen saattaa saada väärän positiivisen tuloksen raskaustestissä.

Sairauden riskitekijöitä ovat yli 40 vuoden tai alle 20 vuoden ikä ja aiempi rypäleraskaus.

Mikä sen aiheuttaa?

Sairauden syytä ei toistaiseksi tunneta, mutta aiempi sairastuminen kuitenkin lisää jonkun verran taudin riskiä seuraavassa raskaudessa. Siksi kohtu tarkastetaan ultraäänitutkimuksella seuraavan raskauden alkuvaiheessa.

Sairastumisesta huolimatta on silti täysin mahdollista kokea normaali raskaus ja synnytys.

Keskusteluissa: Kokemuksia rypäleraskaudesta.

Mitkä ovat rypäleraskauden oireet?

Tavallisin oire on alkuraskauden aikana ilmaantuva verinen vuoto emättimestä.

Sairauden yhteydessä voi myös esiintyä tavallista voimakkaampaa pahoinvointia ja alavatsakipuja. Kohdun koko voi olla raskauden kestoon nähden poikkeavan suuri.

Jos rypäleraskaus on kehittynyt pian keskenmenon tai synnytyksen jälkeen, oireena on pitkittynyt jälkivuoto.

Hoito ja seuranta

Hoitona on yleensä kohdun kaavinta eli kohdun seinämän puhdistus instrumentilla. Kaavinta tehdään nukutuksessa.

Veren istukkahormonipitoisuutta (hCG) seurataan sen jälkeen 6–12 kuukautta, eikä seuranta-aikana suositella raskautta. Usein tässä vaiheessa suositellaan hormonaalista ehkäisyä, jonka voi aloittaa heti kohdun kaavinnan jälkeen. Jos hCG-pitoisuus laskee hitaasti tai sen lasku näyttää  pysähtyvän, voidaan tarvita solunsalpaajahoitoa.

Rypäleraskaus voi uusiutua tai sen jälkeen voi (harvoin) kehittyä istukkasyöpä, joten seuranta on tärkeää.

Lue myös: Uudet hoidot antavat toivoa lapsettomuudesta kärsiville

Miten rypäleraskaus vaikuttaa seuraaviin raskauksiin?

Normaalit raskaudet ja synnytykset ovat myöhemmin täysin mahdollisia. Uusiutumisriskin takia uuden raskauden alussa tulee tehdä kohdun kaikukuvaus.

Synnytyksen jälkeen istukka tutkitaan koepalan avulla ja äidin istukkahormonipitoisuus määritetään kuuden viikon kuluttua synnytyksestä.

Sairastuminen kasvattaa hieman taudin riskiä seuraavassa raskaudessa, mutta todennäköisyys siihen on matala: sairastumisen riski on noin 1,3 prosenttia.

Lue myös: Sairasta lasta voidaan hoitaa jo kohdussa

Jutun asiantuntijana naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri, dosentti Pekka Taipale Terveystalosta. Lähteenä on käytetty myös Aila Tiitisen artikkelia (Duodecimin Terveyskirjasto).

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X