Sallan raskaudenkeskeytys tapahtui kodin suihkun lattialla –  lääkkeellinen keskeytys onnistuu nykyään osittain kotona

Kaksplus selvitti, miksi nykyään raskaudenkeskeytyksissä käytetään pääosin lääkkeitä eikä kaavintaa. Salla Juurakko koki raskaudenkeskeytyksen kotona, ja kokemus oli raju.

Teksti Anniina Rintala
Kuvat iStock
Ensimmäinen lääkeannos annetaan sairaalassa. Toinen on mahdollista ottaa kotona.

Tänä päivänä suurin osa raskaudenkeskeytyksistä tehdään lääkkeillä eikä kaavintana, kuten vielä muutama vuosikymmen sitten.

Lääkkeellinen keskeytysmenetelmä on yleistynyt siksi, että sen on osoitettu olevan kohdulle hellävaraisempi vaihtoehto kuin kaavinta, eikä potilasta tarvitse nukuttaa.

Menetelmä sopii silloin, jos raskaus keskeytetään, kun se on kestänyt alle 12 viikkoa.

Raskaudenkeskeytys voidaan osittain hoitaa kotona, jos raskaus on kestänyt enintään yhdeksän viikkoa.

Tällöin ensimmäinen lääkeannos otetaan sairaalassa ja toinen 1–3 päivän päästä kotona. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että keskeytyksen ja vuodon aikana ollaan kotioloissa.

Oireisiin kannattaa varautua

Vaikuttaja Salla Juurakko päätyi raskaudenkeskeytykseen parisuhdevaikeuksien keskellä. Keskeytys tehtiin lääkkeillä, ja ensimmäisen lääkkeenannon Salla lähetettiin sairaalasta kotiin.

Lue myös: Kun suurperheen äiti nukkui, mies petti ystävän kanssa – nyt Salla kertoo, miksi jatkaa suhdetta

Verisen vuodon määrä tuli Sallalle yllätyksenä.

– Vuoto oli runsasta ja vietin lähes koko päivän suihkun lattialla. Mitkään siteet tai vaipat eivät olisi riittäneet, Salla kertoo.

Riittävän vahvat särkylääkkeet olivat ehdottoman tärkeät kipujen helpottamisessa. Nekään eivät kuitenkaan helpottaneet henkistä särkyä.

Salla ja hänen puolisonsa olivat kuitenkin terapian myötä vakuuttuneita siitä, ettei myrskyisään suhdetilanteeseen olisi ollut oikein hankkia lisää lapsia.

Salla on myös aiemmissa raskauksissaan kärsinyt useita kuukausia hyvin voimakkaasta raskauspahoinvoinnista, joten sekin olisi ollut kriisin keskellä liikaa.

Raskauden keskeytys lääkkeillä – Lopulta kohtu tyhjeni

Salla luuli keskeytyksen hoituneen normaalisti. Parin viikon päästä hän hämmästyi runsasta, veristä vuotoa.

Tavallinen side ei kuitenkaan riittänyt, kun vuotoa alkoi tulla kesken kuvauskeikan. Yrittäjänä työskentelevä Salla pyysi puolisoaan tuomaan apteekista vaippoja, joita Salla vaihtoi 1,5 tunnin välein.

Pian olo muuttui huteraksi, eikä Salla uskaltanut lähteä ajamaan autoa. Hän sai kyydin puolisoltaan ja suuntasi sairaalaan, jossa hänelle annettiin nesteytystä. Sairaalassa Sallan verestä tutkittiin, olisiko kohdussa tulehdus.

Tutkimuksissa selvisi, ettei kohtu ollut ensimmäisellä kerralla täysin tyhjentynyt, mutta tulehdusta ei kuitenkaan havaittu.

Suurimman vuodon rauhoituttua Salla päätti lähteä kotiin, jossa hän otti keskeytyslääkkeet vielä kerran uudestaan.

Jos kohtu ei lääkkeellisessä raskaudenkeskeytyksessä tyhjene kunnolla, voidaan lopullinen tyhjennys tarvittaessa hoitaa kaavinnassa.

Vaikka Sallan tapauksessa kohtu ei täysin tyhjentynyt ensimmäisellä yrityksellä, on hän silti tyytyväinen siihen, että sai keskeytyksen ja tarvitsemaan hoitoa.

– Onneksi asutaan Suomessa, missä raskauden keskeytys on mahdollista ja hoitoa saa.

Vuodon jäljiltä hänen entuudestaan matalat rauta-arvonsa kuitenkin romahtivat. Niiden korjaamiseen Salla olisi toivonut saavansa apua keskeytyksen jälkeen.

 

Lähteet: Kaypahoito.fi ja Terveystalo.com

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Itselläni on myös keskeytynyt keskenmeno, lääkkeellinen tyhjennys ja lopulta kaavinta. Minulle kerrottiin, että vain noin kymmenesosalle käy näin. Joskus kuitenkin luin jostain, että arvio on alakanttiin. Aivan samaa mieltä siitä, että jälkihoito pitäisi järjestää paremmin.

Avatar

Oma kokemus lääkkeellisestä tyhjennyksestä oli melko karu. Ultrassa todettiin keskeytynyt keskenmeno, olin kantanut kuollutta sikiötä tietämättäni usean viikon. Lääkkeet otin kotona, vuoto oli kovaa mutta siedettävää kipulääkkeiden avulla. Kivut ja vuoto kuitenkin jatkuivat vaihtelevina joten hakeuduin yksityiselle tarkistukseen. Kohtutulehdus ja antibiootit kädessä kotiin. Vuoto ja kivut jatkuivat tämänkin jälkeen jolloin pääsin naistenpolille tarkistukseen ja piina päättyi vihdoin imukaavintaan hoitopöydälle 3kk lääkkeellisen tyhjennyksen jälkeen. Kohtuun oli jäänyt reilusti raskausmateriaalia. Todella epäinhimillistä ettei Suomessa lääkkeellisen tyhjennyksen jälkeen saa jälkitarkastusta. Suurella osalla se toki onnistuu hyvin mutta pahimmassa tapauksessa joutuu kokemaan saman kuin minä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä