Raskaus 21.03.2023 Päivitetty 09.01.2024

Sallan raskaudenkeskeytys tapahtui kodin suihkun lattialla – lääkkeellinen keskeytys onnistuu nykyään osittain kotona

Kaksplus selvitti, miksi nykyään raskaudenkeskeytyksissä käytetään pääosin lääkkeitä eikä kaavintaa. Salla Juurakko koki raskaudenkeskeytyksen kotona, ja kokemus oli raju.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock
3 kommenttia

Nykyään suurin osa raskaudenkeskeytyksistä tehdään lääkkeillä eikä kaavintana, kuten vielä muutama vuosikymmen sitten. Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on yleistynyt, koska sen on todettu olevan kohdulle kaavintaa hellävaraisempi vaihtoehto, eikä potilasta tarvitse nukuttaa.

Vaikuttaja Salla Juurakko päätyi keskeyttämään raskautensa ollessaan parisuhdevaikeuksien keskellä. Raskaudenkeskeytys tehtiin lääkkeillä, ja ensimmäisen lääkkeenannon jälkeen Salla lähetettiin sairaalasta kotiin.

Lue myös: Kun suurperheen äiti nukkui, mies petti ystävän kanssa – nyt Salla kertoo, miksi jatkaa suhdetta

Lääkkeellinen keskeytysmenetelmä sopii, jos raskaus on kestänyt alle 12 viikkoa. Kotona raskaudenkeskeytys voidaan hoitaa osittain, kun raskaus on kestänyt enintään yhdeksän viikkoa. Silloin ensimmäinen lääkeannos otetaan sairaalassa ja toinen 1–3 päivän päästä kotona.

Oireisiin kannattaa varautua

Raskaudenkeskeytys lääkkeillä aiheuttaa runsasta verenvuotoa. Vaikka Salla tiesi tämän, vuodon määrä tuli siltä yllätyksenä.

– Vuoto oli runsasta ja vietin lähes koko päivän suihkun lattialla. Mitkään siteet tai vaipat eivät olisi riittäneet, Salla kertoo.

Sallan mukaan riittävän vahvat särkylääkkeet olivat ehdottoman tärkeät raskaudenkeskeytyksen aiheuttamien kipujen helpottamisessa. Nekään eivät kuitenkaan helpottaneet henkistä särkyä.

Salla ja hänen puolisonsa olivat kuitenkin pariterapian myötä vakuuttuneita siitä, ettei myrskyisään suhdetilanteeseen olisi ollut oikein hankkia lisää lapsia.

Salla on myös aiemmissa raskauksissaan kärsinyt useita kuukausia hyvin voimakkaasta raskauspahoinvoinnista, mikä sekin olisi ollut aviokriisin keskellä liikaa.

Vaihtoehtoja raskaudenkeskeytykselle ei siis ollut.

Raskaudenkeskeytys lääkkeillä – Lopulta kohtu tyhjeni

Vaikka kokemus oli raju, raskaudenkeskeytys kotona sujui hyvin ja Salla luuli tilanteen hoituneen normaalisti. Parin viikon päästä hän kuitenkin hämmästyi yllättäen alkanutta, runsasta ja veristä vuotoa.

Tavallinen side ei riittänyt, kun vuotoa alkoi tulla kesken työkeikan. Yrittäjänä työskentelevä Salla pyysi puolisoaan tuomaan apteekista vaippoja, joita Salla vaihtoi 1,5 tunnin välein.

Pian olo muuttui huteraksi, eikä Salla uskaltanut lähteä ajamaan autoa. Hän sai kyydin puolisoltaan ja suuntasi sairaalaan, jossa hänelle annettiin nesteytystä. Sairaalassa Sallan verestä tutkittiin kohtutulehduksen mahdollisuus – epäilyksenä oli, ettei raskaudenkeskeytys ehkä ollut onnistunut lääkkeillä täysin.

Tutkimuksissa selvisi, ettei kohtu ollut täysin tyhjentynyt. Tulehdusta ei kuitenkaan havaittu.

Suurimman vuodon rauhoituttua Salla päätti lähteä sairaalasta kotiin, jossa hän otti keskeytyslääkkeet vielä kerran uudestaan.

Jos kohtu ei lääkkeellisessä raskaudenkeskeytyksessä tyhjene kunnolla, voidaan lopullinen tyhjennys tarvittaessa hoitaa kaavinnassa. Salla kuitenkin vältti kaavinnan.

Vaikka Sallan tapauksessa kohtu ei täysin tyhjentynyt ensimmäisellä yrityksellä, on hän silti tyytyväinen, että sai keskeytyksen ja tarvitsemaansa hoitoa.

– Onneksi asutaan Suomessa, missä raskauden keskeytys on mahdollista ja hoitoa saa, Salla toteaa.

Runsaan verenvuodon jäljiltä hänen entuudestaan matalat rauta-arvonsa kuitenkin romahtivat. Niiden korjaamiseen Salla olisi toivonut saavansa apua keskeytyksen jälkeen.

Lähteet: Kaypahoito.fi ja Terveystalo.com

Lue myös

Kommentit (3)

Oma kokemus lääkkeellisestä tyhjennyksestä oli melko karu. Ultrassa todettiin keskeytynyt keskenmeno, olin kantanut kuollutta sikiötä tietämättäni usean viikon. Lääkkeet otin kotona, vuoto oli kovaa mutta siedettävää kipulääkkeiden avulla. Kivut ja vuoto kuitenkin jatkuivat vaihtelevina joten hakeuduin yksityiselle tarkistukseen. Kohtutulehdus ja antibiootit kädessä kotiin. Vuoto ja kivut jatkuivat tämänkin jälkeen jolloin pääsin naistenpolille tarkistukseen ja piina päättyi vihdoin imukaavintaan hoitopöydälle 3kk lääkkeellisen tyhjennyksen jälkeen. Kohtuun oli jäänyt reilusti raskausmateriaalia. Todella epäinhimillistä ettei Suomessa lääkkeellisen tyhjennyksen jälkeen saa jälkitarkastusta. Suurella osalla se toki onnistuu hyvin mutta pahimmassa tapauksessa joutuu kokemaan saman kuin minä.

Itselläni on myös keskeytynyt keskenmeno, lääkkeellinen tyhjennys ja lopulta kaavinta. Minulle kerrottiin, että vain noin kymmenesosalle käy näin. Joskus kuitenkin luin jostain, että arvio on alakanttiin. Aivan samaa mieltä siitä, että jälkihoito pitäisi järjestää paremmin.

Itsellä tämä koettuna myös keskeytyneen keskenmenon kautta, kotiin sai pahoinvointilääkkeet mutta oksensin kivusta. Jälkihoidon puute oli ikävää, olisin halunnut jonkin tarkastuksen enkä vain jäädä odottelemaan tuleeko komplilaatioita. Tässä artikkelissa kerrotaan että verikoe olisi noin 3vk päästä, mutta omalla kohdallani tyhjennyksen onnistuminen piti todentaa kotiraskaustestillä 4vk päästä. Kuitenkin lääkkeellinen tyhjennys kohdallani onnistui.

Henkinen puoli oli rankka, onneksi olimme käyneet yksityisellä varhaisultrassa emmekä odottaneet julkisen ultraan, 3kk olisi ollut pitkä aika luulla luulla että mahassa kasvaa lapsi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X