Raskaus 02.04.2018 Päivitetty 29.01.2021

”Sitäkö on pulla taas uunissa, heh!” – Älä ole nolo, ota haltuun raskausonnitteluetiketti!

Saakos jo onnitella? Minäpä vähän taputtelen! Onpa pieni maha! – Nainen joutuu tottumaan jos jonkinmoisiin möläytyksiin, kun arvuutellaan, onko hän raskaana ja kuinka siihen tulisi reagoida. Kokosimme raskausonnitteluetiketin, jonka avulla nolot tilanteet voi välttää.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
iStock
3 kommenttia

Olet varmasti kuullut tarinoita siitä, että jotain on onniteltu raskaudesta, vaikka hän ei olisikaan ollut raskaana. Tilanne on kaikille nolo: nainen voi kipuilla turvonnutta vyötärönseutuaan, kärsiä lapsettomuudesta, prosessoida keskenmenoa tai vierastaa ajatusta äitiydestä.
Vaikka nainen olisikin onnellisesti raskaana, hän ei välttämättä halua kuulla onnitteluja julkisissa tilaisuuksissa. Ja onpa joukossamme myös niitä, jotka uskovat raskausonnitteluiden tuovan huonoa onnea.

Jotta ikäviltä tilanteilta vältyttäisiin, on aika luoda raskausonnitteluetiketti.

1. Älä onnittele ketään spontaanisti ulkonäön tai juorujen perusteella.

Muista myös, että alkoholittomuus ei automaattisesti tarkoita raskautta. Kamalimpia ovat vihjaavat Saakos jo onnitella -kommentit. Odota, että raskaana oleva nainen kertoo itse ensin tulevasta perheenlisäyksestä.

2. Älä missään tapauksessa iske käpälöitäsi tulevan äidin vatsakummulle.

Läheinen sisko tai paras ystävä voi pyytää siihen lupaa, mutta muutoin: vaikka kuinka houkuttelisi hiplata, pidä näppisi kurissa.

3. Älä onnittele tai utele vointia kesken työpalaverin, jossa on tuntemattomia ihmisiä.

Vieraiden keskellä voi olla epämukava kertoa henkilökohtaisia asioita. Ja toisinpäin: tuntemattomien pahoinvoinnit ja supistelut eivät kiinnosta kaikkia.

4. Jos raskaana oleva kertoo tulevasta vauvasta, onnittele nätisti.

Jätä törkeät vitsit tai vihjailut unettomista öistä väliin. Vatsan pienuus tai suuruus on myös jokaisen henkilökohtainen asia, eikä siihen välttämättä kaivata kommenttia.

Kommentit (3)

Mulla neuvolatäti kysyi, oliko vahinko? 🙄

Puolet raskauksista on tutkimusten mukaan vahinkoja.

Noloin ja törkein kommentti tuli kohdalleni, kun puhuin ruokapöydässä työpaikalla raskaudestani. Eräs möläyttelijä kovaan ääneen ”ai onko sulla sattunu vahinko?!” Että mitä kettua! Muiden kanssa moitittiin moista kommenttia eikä möläyttelijä pitänyt sitä mitenkään vääränä ja nauroi vain

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X