Raskaus 28.03.2016 Päivitetty 29.04.2024

Suru keskenmenon vuoksi – näin selviät siitä

Keskenmenot ovat yleisiä, eikä niille mahda mitään. Silti se on usein vaiettu asia. Oli suru iso tai pieni, puhuminen auttaa.

Teksti
Elina Teerijoki
Kuvat
123RF

Varhaisraskauden keskenmenon kohtaa moni raskautta toivova nainen: jopa 25 prosenttia havaituista raskauksista menee kesken.

Keskenmenon saanut ei silti välttämättä tiedä ketään toista, joka olisi kokenut saman, sillä keskenmenoista puhutaan harvoin edes läheisimmille ystäville.

Julkisuuden henkilöiden kokemuksilla on merkitystä keskustelun avaajina. Suomalaisista julkkiksista keskenmenoistaan ovat viime aikoina kertoneet ainakin Vappu Pimiä ja Mari Sievinen. Joukko on varmasti suurempi, mutta lapsensaannin vaikeuksista ei usein haluta puhua ääneen.

– Nykyajan nuoret naiset elävät kovassa maailmassa. Vaikka vauvan yrittämisestä kerrottaisiin läheisille, raskaussuunnitelmat pitää pitää työpaikalla salassa, jotta pätkätyö jatkuisi, pohtii keskenmenoista kirjan kirjoittanut terveystoimittaja Ulla Järvi.

Toisaalta keskenmenoon liittyy tunne epäonnistumisesta. Nykyihminen on tottunut suunnittelemaan elämäänsä, ja raskaudet ovat lähes aina toivottuja.

Lue myös: Keskenmeno ja sen oireet

Syy keskenmenoon ei yleensä selviä

Mitään häpeiltävää keskenmenoissa ei ole. Ne ovat lähes aina silkkaa sattumaa. Varhaiset, ennen 12. raskausviikkoa tapahtuvat keskenmenot johtuvat siitä, että jokin alkion kehityksessä menee vikaan.

– Tuntuu suorastaan ihmeeltä, että elämää syntyy, kun niin moni asia voi mennä pieleen, sanoo naistentautien erikoislääkäri, professori Aila Tiitinen.

Varhaisten keskenmenojen syy ei yleensä selviä. Usein mitään tutkittavaa ei edes jää.

Positiiviset raskaustestitulokset, joiden jälkeen kuukautiset alkavat muutaman päivän myöhässä, ovat niin sanottuja biokemiallisia raskauksia. Silloin alkio yrittää kiinnittyä kohdun seinämään, mutta kiinnittyminen epäonnistuu. Kiinnittymisyritys saa kuitenkin aikaan sen, että elimistöön kehittyy raskaushormonia.

Tuulimunaraskaus tarkoittaa raskauden keskeytymistä niin varhaisessa vaiheessa, ettei alkion jäänteitä löydy enää; jäljellä on pelkkä sikiöpussi.

– Noin puolet keskenmenoista johtuu kromosomihäiriöistä. Toistuvista keskenmenoista puhutaan, kun samalla parilla on kolme peräkkäistä keskenmenoa, ja silloin ohjataan jatkotutkimuksiin. Silloinkaan syytä ei aina löydy, Tiitinen sanoo.

Tiitinen tietää monen äidin pohtivan, olisiko keskenmenon voinut välttää. Lähes aina se on kuitenkin väistämätön.

– Keskenmenoriskiin voi vaikuttaa itse vain elintavoilla. Tupakointi ja päihteiden käyttö kannattaa lopettaa ja paino pitää normaalina.

Ikä lisää keskenmenoriskiä, mutta yksilöllinen vaihtelu on hyvin suurta.

Lue myös: Nämä ovat keskenmenon yleisimmät syyt

Empatia auttaa keskenmenokokemuksen yli

Lääkärin apua tarvitaan varhaisen keskenmenon jälkeen vain harvoin fyysisen voinnin takia. Aila Tiitisen mukaan lääkärin tärkein tehtävä keskenmenotapauksessa onkin tiedon antaminen.

– Vaikka lääketiede ei löytäisi syytä keskenmenoon, naisen on tärkeä tietää, ettei hän ole voinut itse aiheuttaa sitä.

Samaa sanoo myös Ulla Järvi. Hänen kokemuksensa mukaan terveydenhuollossa keskenmenot sivuutetaan usein rutiinitapauksina, vaikka potilaalle asia on järkytys.

– Ei olisi suuri vaiva käyttää vähän empatiaa, ottaa osaa ja kertoa potilaalle, että tapahtunut ei ole hänen omaa syytään ja ettei hän olisi voinut sitä mitenkään estää.

Tärkeintä on, että kokemustaan käsittelee jotenkin. Puhumattomat asiat jäävät painaviksi möykyiksi mieleen.

Suru menetyksestä on toiselle intensiivisempi kuin toiselle. Jotkut kohauttavat olkapäitään ja suuntaavat kohti seuraavaa raskautta, toisia kokemus painaa pitkään. Surulle on annettava riittävä aika; oikeaa kestoa ja muotoa surulle ei ole.

On myös tavallista, että pariskunnan suru etenee eri tahtiin: kun äiti alkaa päästä yli sokista, puoliso alkaa käydä läpi omia tunteitaan. Toistuvat keskenmenot tuovat pintaan myös oman mieheyden tai naiseuden kyseenalaistamista.

Lue myös: Sairasta lasta voidaan hoitaa jo kohdussa

Etsi juttuseuraa

Toisaalta niin tavallista – toisaalta yhden unelman, yhden mahdollisuuden loppu. Keskenmenossa ei ole kysymys vain luonnon väärin koodaaman yksilön poistamisesta, vaan menetyksen kokeminen ravistelee luottamusta elämään.

– Nuoria, perhettä perustavia naisia pitäisi ehdottomasti tukea keskenmenossa. Huonosti hoidettu keskenmeno vie luottamuksen selviytymiseen äitinä ja vaikuttaa siten koko perheen hyvinvointiin, Ulla Järvi sanoo.

Useimpien lähipiiristä löytyy joku saman kokenut. Jos ei, viimeistään netistä löytyy vertaistukea – vaikka onnellisten odottajien ryhmissä onkin vilkkaampaa keskustelua kuin menetyksen kokeneiden ryhmissä.

– Terapeutin koulutuksen saanut nettiterkkari, jolta voisi kysyä keskenmenossa askarruttavista asioista, olisi hyvä tuki, Järvi ehdottaa.

Keskenmenokriisistä eteenpäin pääseminen on tärkeää myös siksi, että toivoaan lapsen saamisesta ei kannata heittää edes silloin, kun keskenmeno on toistunut monta kertaa. Onnistuneita raskauksia on nähty kymmenenkin kesken menneen jälkeen.

Siinä odotellessa – etsi ymmärtävä puhekumppani ja kevennä sydäntäsi.

Lue myös: 7 keskenmenoa saanut äiti: ”Lapsemme on ihme”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X