Synnytys 19.01.2018 Päivitetty 07.01.2021

Kun loppuraskaus on käsillä – nämä 10 asiaa odottavien parien kannattaa tehdä ennen vauvan tuloa

Millaista se elämä olikaan, kun synnytys oli vielä edessä päin? Niinpä. Nämä 10 asiaa kannattaa tehdä vielä loppuraskauden aikana.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Loppuraskaus on ajanjakso, jona on syytä pakata sairaalakassi ja tehdä toimintasuunnitelma synnytyssairaalaan. Samalla kyseessä ovat viimeiset viikot, jotka on mahdollista täysin käyttää parisuhteen ja oman hyvinvoinnin eteen. Nyt on hyvä aika viettää ravintolailtaa, harrastaa seksiä tai vain nukkua.

1. Menkää elokuviin

”Kyllä sinne leffaan ehtii myöhemminkin”. Niin no, seuraava mahdollisuus saattaa odotella vuoroaan. Laulavia eläimiä ja puhuvia autoja sisältäviä leffoja saatatte kyllä päästä katsomaan aiemminkin. Loppuraskaus tarjoaa mainion tilaisuuden tehdä niitä asioita, joista itse pitää.

2. Harrastakaa seksiä

Kun vauva saapuu taloon, petipuuhille ei aina jää juurikaan aikaa, energiaa tai tilaa. Uudessa tilanteessa keskitytään vauvaan ja uuteen arkirytmiin. Lisäksi äidillä voi esiintyä joitain synnytyksen jälkeisiä vaivoja, kuten limakalvojen kuivuutta, jotka vaikuttavat seksielämään. Kannattaa siis heiluttaa peittoja ikään kuin varastoon.

3. Syökää ravintolassa

Ravintolaillallinen ilman lasten menua — vielä ehtii! Loppuraskaudessa voi vielä nautiskella alkupaloista ja jälkkäreistä, mutta kun illallishetkeen astuu vauva mukaan, monen ruokalajin menut tuntuvat lähinnä hifistelyltä.

Jos ravintolaillallinen onnistuisikin vauvan syntymisen jälkeen – kiitos lastenhoitajan – huolia kyllä riittää aterioinnin lomaan: Mitenhän se vauva voi? Saakohan hoitaja sitä nukkumaan? Miksei kuulu mitään, pitäisiköhän soittaa kotiin varmuuden vuoksi?

4. Tyhjentäkää pakastin — ja täyttäkää se uudelleen

Hyödyntäkää loppuraskaus ja hoitakaa pakastimen sisältö kuntoon ennen vauvan syntymää — kiitätte siitä itseänne muutama kuukausi myöhemmin.

Tuoreilla vanhemmilla ei ole ensimmäisenä mielessä säännöllinen ateriarytmi, mutta pakastimesta löytyvät ruuat helpottavat sen noudattamista. Vanhempien ruokailuhetki on lyhyt ja tehokas, ja pakastimessa odottavat ruuat pelastavat tilanteen nälän iskiessä.

5. Nukkukaa, levätkää, uinukaa ja koisikaa

Puolen vuoden päästä muistelette kaiholla sitä, kun nukkuminen vielä onnistui. Kukaan ei herättänyt. Semmoista se oli joskus.

Kun loppuraskaus on käynnissä ja vauva vielä mahassa hetken aikaa, pystytte vielä nukkumaan koko yön putkeen — no, äidille se on mahdollista raskausmahan sallimissa puitteissa ja asennoissa.

6. Sopikaa viimeisimmistäkin synnytykseen ja vauvanhoitoon liittyvistä asioista

Teidän molempien kannalta on tärkeää, että selvitätte varmasti kaikki uuteen perheenjäseneen liittyvät päätökset ennen h-hetkeä. Haluaako äiti ottaa synnytyksessä epiduraalin, jos tarve vaatii? Miten tuleviin yöheräilyihin valmistaudutaan? Onko kaikki tarvittavat vauvanhoitotavarat hankittuna?

7. Ikuistakaa loppuraskaus valokuvin

Viimeisellä kuukaudella ehtii vielä räpsimään raskausajan muistoja talteen. Miltä kuulostaisi selfie raskausmahan kanssa? Kuville voi sitten naureskellä siinä vaiheessa, kun vauva herää yhdeksännen kerran yöllä tai kakkavaippa ei osukaan roskakoriin vaan leviää lattialle.

Loppuraskaus on sairaalakassin pakkaamisen aikaa.

Vauvanvaatteet, hygieniatarvikkeet ja äitiyskortti kuuluvat sairaalakassiin.

8. Pakatkaa sairaalakassi

Jos sairaalakassi on vielä tässä vaiheessa pakkaamatta, viimeistään nyt on aika pakata kamat.

Muistakaa ottaa sairaalakassiin mukaan myös kumppanin tavaroita: on kivempaa, että molemmille vanhemmille löytyy kassista tarvittaessa mukavat vaatteet, laturi, välipalaa, lukemista tai vaikka vaihtosukat ilman, että niiden takia tarvitsee lähteä käymään kotona.

9. Tehkää kenraaliharjoitus synnytyspäivästä

Kun loppuraskaus on käynnissä ja synnytys pian käsillä, helpottaa, jos jonkinlainen toimintasuunnitelma on jo valmiina. Mikä on suorin reitti sairaalaan? Kuka läheinen vastaa varmuudella puhelimeen,  jos tarvitsette apua?

10. Loppuraskaus on hyvää aikaa löytää yhteinen aallonpituus

Jos sinun ja kumppanisi yhteinen sävel on ollut vielä vaiheessa (tai sävel on ollut riitasoinnussa raskausajan tuoman stressin vuoksi), virittäkää se kuntoon ennen vauva-arjen alkamista.

Kun lapsi on syntynyt, asioista puhuminen jää helposti kakkoseksi vauvanhoidolle. Mieltä kaihertavat asiat voivat aiheuttaa stressiä ja ristiriitoja, jotka uuvuttavat jo valmiiksi väsyneitä vanhempia lisää. Siksi sinun ja kumppanisi kannattaa puhua ajatukset selviksi etukäteen.

Lähde: 10 Things Every Couple Should Do In The Last Month Of Pregnancy

Lue myös:

Näin valmistaudut synnytykseen

Synnytyksen jälkeen

Kommentit (2)

Tämä oli mielestäni tosi ankea, huumorin muotoon puettu lista, josta saa kuvan että lapsen saannissa kaikki on ikävää eikä mitään aikuisten kivaa voi enää tehdä.

Juu ja kyllä se sitten 20 vuoden päästä helpottaa jo heti!

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X