Synnytys 27.08.2018 Päivitetty 13.08.2019

6 syytä, miksi vastasyntynyt nostetaan äidin rinnalle heti syntymän jälkeen

Ihokontaktista on merkittävää hyötyä vastasyntyneen sopeutuessa elämään kohdun ulkopuolella. Sitä käytetään erityisesti ennenaikaisten vauvojen hoidossa, mutta siitä hyötyvät kaikki vastasyntyneet.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Vastasyntynyt pääsee äidin iholle heti synnyttyään – sekä äiti että vauva pääsevät rauhoittumaan suuren urakan jälkeen ja saavat vihdoin aloittaa toisiinsa tutustumisen.

Ihokontaktissa vauva on vain vaippa päällään äidin paljasta rintaa vasten. Jos vauva on syntynyt sektiolla, hän viettää usein ensimmäiset tuntinsa isän paidan alla sillä aikaa, kun äiti on heräämössä.

Vauvaa pidetään ihokontaktissa heti ensi hetkistä lähtien niin paljon kuin mahdollista, sillä se edistää varhaista vuorovaikutusta.

Syli on vauvalle paras paikka uudessa maailmassa, ja ihojen kosketuksella onkin monia hyviä vaikutuksia niin äidille kuin lapselle.

6 syytä, miksi äidin ja vauvan ihokontakti on niin tärkeä

  • Iho on vastasyntyneen merkittävin aistielin. Vastasyntynyt kokee maailman pitkälti kosketuksen kautta, joten ihokontaktista on vauvalle kaikista eniten turvaa ja hyötyä.
  • Vauvan ja äidin ihokontakti edistää imetystä. Kun vastasyntynyt nostetaan äidin rinnalle, alkaa hän hetken lepäiltyään hamuamaan rintaa refleksinomaisesti. Jos lapsi taas otetaan pian eroon äidistään, hamuamis- ja imemisrefleksejä ei välttämättä ilmaannu, vaan vauva täytyy tietoisesti ottaa ja houkutella rinnalle.
  • Ihokontakti vähentää sekä vauvan että äidin stressiä. Läheisyys hälventää rankan matkan kokemuksia ja rauhoittaa vauvan, jonka veressä on synnytyksen jäljiltä runsaasti stressihormoneja. Myös äidin olo tasaantuu ja helpottuu, kun oman lapsen saa vihdoin vierelleen ja voi tuntea tämän lämmön ja hengityksen.
  • Ihokontakti on kaikkein tehokkain keino pitää vauvan lämpö hyvänä. Edes lämpöpatja ei pärjää vanhemman keholle, kun vauva siirtyy kohdun lämmöstä kylmään maailmaan.
  • On osoitettu, että vauvat säätelevät paremmin hengitystään ja sydämensykettään, kun he ovat ihokontaktissa. Näin vastasyntynyt sopeutuu helpommin syntymän jälkeiseen elämään.
  • Äidin oksitosiinitasot nousevat ihokontaktissa, ja se edesauttaa myös kohdun supistumista. Näin myös äiti toipuu synnytyksestä nopeammin.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X