Synnytys 31.05.2023

Episiotomia pelastaa naisia vakavilta synnytys­vaurioilta, mutta myös siitä jää pysyvä arpi

Episiotomia, eli välilihan leikkaus on toimenpide, joka tehdään joidenkin synnytysten kohdalla ponnistusvaiheessa. Toimenpiteestä jää aina pysyvä arpi, mikä voi joidenkin synnyttäjien kohdalla vaivata pidempäänkin. Apuja on onneksi saatavilla.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Episiotomiasta syntynyt arpi paranee yleensä nopeasti, mutta joissakin tilanteissa arpi voi aiheuttaa kipua vielä pitkään synnytyksen jälkeenkin. Kysyimme asiantuntijalta, mistä tunnistaa, että arpi on parantumassa normaalisti.

– Ennen jälkitarkastusta, eli noin 8–10 viikkoa synnytyksen jälkeen on hyvin tavallista, että arpialue on vielä kipeä. Kun synnytyksestä on useampi kuukausi aikaa, on epänormaalia, että alue on kovin kipeä, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nanneli Pallasmaa.

Mikäli pitkään jatkunut kipu välilihan alueella jatkuu, episiotomia-aluetta kannattaa käydä näyttämässä lääkärissä.

Missä tilanteissa episiotomia tehdään?

Episiotomia tehdään silloin, jos vauvan vointi on ponnistusvaiheessa uhattuna ja synnytystä on syytä nopeuttaa vauvan voinnin vuoksi.

– Episiotomiaan voidaan päätyä myös silloin, jos kudokset kiristävät niin paljon, että vakavamman, erityisesti peräaukon sulkijalihaksen repeämisen riski on ilmeinen, sanoo Pallasmaa.

Pallasmaa muistuttaa, että episiotomia tehdään nykyisin vain pahemman haitan välttämiseksi.

Episiotomiassa, eli välilihan leikkauksessa emätintä laajennetaan kirurgisesti synnytyksen helpottamiseksi.

Minkälaisia haittoja episiotomia-arpi voi aiheuttaa?

Episiotomiasta jää aina pysyvä jälki, arpi, joka useimmiten paranee hyvin ja näkyy vain ohuena vaaleampana viivana välilihan iholla. Oleellista on muistaa, että hyvin hoidetun haavan arpi paranee paremmin, eikä välttämättä vaivaa myöhemmin.

– Jos episiotomiahaava on aikoinaan tulehtunut, tai jopa auennut, voi jäädä leveämpi arpi, joka voi kiristää välilihaa esimerkiksi tietyissä asennoissa. Pahimmillaan arpi voi aiheuttaa yhdyntäkipuja ja epämiellyttäviä tuntemuksia jopa vuosia, mutta tämä on onneksi harvinaista, sanoo Pallasmaa.

Pallasmaan arvion mukaan noin joka kymmenennellä naisella, joille on tehty välilihan leikkaus, on vaivaa arvesta pidempääkin.

– Arvioisin myös, että paljon harvemmalla joukolla on oikein voimakasta vaivaa.

Miten episiotomia-arpea voi hoitaa?

– Kun varsinainen haava on parantunut, yleensä viimeistään jälkitarkastuksen jälkeen, arpea voi rasvata, venytellä ja hieroa kevyesti, jos se tuntuu kiristävältä, sanoo Pallasmaa.

Fysioterapeuteilla on usein hyviä ohjeita arpialueiden hoitoon. Pallasmaan mukaan limakalvoja ja arpialuetta voi myös käsitellä estrogeenipitoisilla voiteilla niiden vahvistamiseksi.

– Imettävällä naisella estrogeenitasot ovat matalat, mikä tekee limakalvot ja ulkosynnyttimien ihoalueen ohuiksi ja aroiksi. Jos vaiva jatkuu häiritsevänä imetyksen loputtuakin, voi arpialuetta käydä näyttämässä lääkärillä tai gynekologilla, joka arvioi, onko arven alueella jotain sellaista, mikä vaatisi kirurgista korjausta. Kirurgisen korjauksen tarve on kyllä hyvin harvinaista, sanoo Pallasmaa.

Pallasmaan mukaan suurimman osan pitkittyneistäkin vaivoista saa hoidettua arpea käsittelemällä, venyttämällä ja rasvaamalla.

Lue myös: Episiotomia eli välilihan leikkaus – voiko sen välttää ja miten toipumista voi edistää?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X