Synnytys 07.06.2023

HUS aikoo siirtää osan keskossynnytyksistä muualle Suomeen – tavoitteena turvata lasten tehohoitoa

HUSin työryhmä on laatinut ehdotuksen toimintamallista, jolla osa alueen keskossynnytyksistä ohjattaisiin muihin yliopistosairaaloihin.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

HUS-yhtymässä on valmisteltu ehdotus siitä, milloin synnyttäjiä voitaisiin ohjata muihin yliopistosairaaloihin.

Valtakunnallinen työryhmä asetettiin etsimään ratkaisua tilanteeseen viime vuonna, kun lasten teho-osastot ruuhkautuivat.

Yksi työryhmän ehdotuksista on, että osa pienten keskosten synnytyksistä ohjattaisiin jatkossa pääkaupunkiseudulta muihin yliopistosairaaloihin. Keskossynnytykseksi katsotaan tilanne, jossa vauva syntyy ennen raskausviikkoa 32.

Ehdotetulla mallilla halutaan turvata HUSin vastasyntyneiden teho-osaston perustoiminnan sujuminen.

Vastasyntyneiden teho-osasto voisi jatkossa muutoksen ansiosta vastata myös kirurgista hoitoa tarvitsevien vastasyntyneiden tehohoidosta. Samalla Uuden lastensairaalan teho-osaston tilanne helpottuisi.

Potilaita on ohjattu muualle jo aiemmin

HUS:in tiedotteessa huomautetaan, että täysin uudesta toimintamallista ei ole kyse: potilasohjausta on aiemminkin käytetty vastasyntyneiden teho-osaston akuuteissa ruuhkatilanteissa. Jatkossa synnyttäjiä ohjattaisiin muihin sairaaloihin siis entistä suunnitelmallisemmin.

Mallin tavoitteena olisi, että perheille tarjottaisiin joko lähintä sairaalaa tai muuten perheen tilanteeseen parhaiten sopivaa synnytyspaikkaa.

Muualle ohjaaminen voisi tarkoittaa Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä Tamperetta, Etelä-Karjalassa Kuopiota ja Länsi-Uudellamaalla Turkua.

– On tarkoituksenmukaista ja turvallista ohjata syntyväksi odotettua pikkukeskosta tai sairasta vastasyntynyttä odottava äiti sellaiseen yliopistosairaalaan, missä tila- ja henkilökuntaresurssi on optimaalinen sekä äidin että vastasyntyneen hoitoon, sanoo synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan linjajohtaja, ylilääkäri Aydin Tekay HUSista tiedotteessa.

HUSin synnytyssairaaloissa syntyy vuosittain noin 150–170 alle 32-viikkoista keskosta. Arvion mukaan heistä noin 20 prosenttia voisi kuulua HUSin ulkopuolelle ohjattavaan potilasryhmään. Tämä tarkoittaa noin kolmeakymmentä synnytystä.

Lue myös: Helmi syntyi raskausviikolla 23 ja joutui tehohoitoon 200 km päähän kotoa

Lähde: HUS

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X