Synnytys 09.11.2016 Päivitetty 14.08.2019

Kotona synnyttäminen yhä suositumpaa – synnytyslääkäri varoittaa riskeistä

Suunniteltujen kotisynnytysten määrä Suomessa nousi vuonna 2015 hieman edellisvuodesta. Mitä mieltä kotisynnytyksistä on synnytyslääkäri? Kysyimme asiaa naistenklinikan ylilääkäri Katja Hämeenojalta Lapin sairaanhoitopiiristä.

Teksti
Susanne Strömberg
Kuvat
iStock
2 kommenttia

– Synnytys on edelleenkin potentiaalisesti hengenvaarallinen tilanne. Siksi emme pidä kotona synnyttämistä suositeltavana. Emme ole edelleenkään kaukana ajasta, jolloin Suomessa kuoli paljon lapsia ja naisia synnytyksiin, Katja Hämeenoja sanoo.

Hänen mukaansa kotisynnytys on liian riskialtis tilanne erityisesti lapselle, koska suurin osa synnytyksissä ilmenevistä hätätilanteista eivät ole ennakoitavissa tai ennustettavissa. Kotona synnyttäjää ei myöskään hätätilanteessa auta, vaikka hän asuisi vain parin sadan metrin päässä sairaalasta, sillä synnytyksissä tilanteet muuttuvat todella nopeasti.

– Ponnistusvaiheessa kotoa sairaalaan siirtymisen on esimerkiksi todettu lisäävän lapsikuolleisuutta, Hämeenoja toteaa.

– Sairaalassa ennakoimme jokaisen synnyttäjän kohdalla, että ongelmia saattaa tulla. Sairaalasynnytysten ansiosta lapsikuolleisuus ja äitikuolleisuus ovat Suomessa todella matalaa luokkaa.

Lapsi ei voi valita synnytyksen paikkaa

Hämeenojan mukaan lastenlääkäreiden kanta on se, että synnytyksessä äidillä on toki oikeuksia, mutta oleellinen kysymys on se, kuka pitää huolta syntyvän lapsen oikeuksista. Lapsi kun ei voi valita synnytyksen paikkaa tai tapaa.

Mutta kolikolla on tietysti myös toinen puoli.

– Täytyyhän meissä ja synnytyssairaaloissa olla jotain ”vikaa”, jos potilaat miettivät, että synnyttäisivät mieluummin kotona.

Hämeenoja myöntää, että liiallisessa medikalisoinnissa on myös osittain perää.

– Mutta ei sairaalassa anneta väkisin esimerkiksi kivunlievitystä. Siitä voidaan kyllä keskustella, jos nähdään, että synnytys ei etene. Ehkä emme tarpeeksi perustele potilaille, miksi teemme joitain asioita ja toimenpiteitä, Hämeenoja miettii.

Hämeenojan mielestä voitaisiin analysoida enemmänkin syitä, minkä takia viime aikoina kotona synnyttäminen on lisännyt suosiotaan.

– Miksi synnyttäjät ottavat niin ison riskin ja synnyttävät kotona? Itselläni on kaksi lasta ja molemmat synnytykseni olivat ongelmallisia. Onneksi olin sairaalassa.

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 10/16. 

Kommentit (2)

En ymmärtää miksi synnytyssairasloita vähennetään. Pitkät matkat varmasti suurempi riski kuin nämä satunnaiset suunnitellut kotisynnytykset ja voivat myös lisätä niihin ryhtymistä. Ennemmin sitä kotiin synnyttää kuin taksiin. Vastuutonta kuitenkin.

Itsekään en ymmärrä, miksi joku haluaa leikkiä omalla ja lapsensa hengellä, mutta vaikeaa on ollut myös ymmärtää, miksi jouduin yksin (sairaalassa) synnyttäessäni pitkin yötä torjumaan kipulääketyrkytyksiä, vaikka olin sekä kirjallisesti etä suullisesti toivonut ”mahdollisimman vähäistä lääkkeellistä kivunlievitystä, kuitenkin kohtuuden rajoissa”. Viimeinen puudutus annettiin kolmen henkilön todistellessa, kuinka se kannattaa ehdottomasti ottaa. (Tämä pari minuuttia ennen kuin aloin ponnistaa.) Kävelemään ei päästetty, kemikaaleja vain olisi pumpattu. Sitä kun seuraavat päivät itkeskeli, saattoi kotisynnytyskin käydä mielessä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X