Mikä lootussynnytys? Maailmalla suosiota saa istukkaruokinta, jossa napanuoraa ei leikata – voi olla vauvalle riski
Lootussynnyttäjät antavat napanuoran irrota vauvasta omaan aikaansa. Istukka kulkee tämän ajan vauvan mukana.
Lootussynnytys saattaa kuulostaa jooga-asennossa synnyttämiseltä, mutta kyse on aivan jostain muusta. Lootussynnytykseksi kutsutaan menetelmää, jossa napanuoraa ei leikata synnytyksen jälkeen vaan sen annetaan olla kiinni vauvassa ja istukassa, kunnes se irtoaa itsestään.
Napanuoran irtoaminen voi kestää 3–10 päivää, ja tänä aikana istukkaa kuljetetaan vauvan mukana.
Menetelmän puolestapuhujat uskovat, että vauvan tulo kohdusta maailmaan on mahdollisimman lempeä ja että vauva saa istukasta kaiken mahdollisen hyödyn irti, kun napanuoran annetaan irrota luonnollisesti. Lisäksi lootussynnytys on heille rituaali, jonka tarkoitus on kunnioittaa vauvan ja istukan yhteyttä.
Lootussynnytys voi olla vauvalle haitallinen
Lootussynnytyksen hyödyistä ei ole todisteita. Kun istukka on syntynyt, se ei ole enää yhteydessä äidin verenkiertoon eikä se tuo ravintoa tai verta vauvalle.
Siitä, ettei napanuoraa irroteta istukasta, voi olla vauvalle jopa haittaa.
– Ainakin se on infektioriski: veri toimii hyvänä elatusaineena bakteereille. Lisäksi siihen voi liittyä teoreettinen riski, että bakteerit pääsevät istukasta vauvaan asti aiheuttaen iho- tai muunlaisen infektion vauvalle, vastaava osastonhoitaja Tuija Heinilä Taysista kertoo.
Instagramissa on julkaistu useita kuvia tunnisteella #lotusbirth. Kuvista selviää, että moni lootussynnyttäjä kuljettaa istukkaa pussissa tai astiassa. Hajuja torjumaan on käytetty yrttejä.
Suomenkielisellä hakusanalla ”lootussynnytys” kuvia ei löydy. Suomessa lootussynnytys ei vaikuta saaneen suurta suosiota, eikä Heinilä muista uraltaan kuin yhden lootussynnytykseltä kuulostavan tapauksen.
– Yksittäisellä synnyttäjällä on saattanut olla toive siitä, että istukka roikkuu kiinni vauvassa. Hänen toivettansa kunnioitettiin. En muista miten tarina päättyi, että kotiutuiko hän istukan roikkuessa vauvasta.
Suomessa napanuora suljetaan pari minuuttia synnytyksen jälkeen
Suomalaisissa synnytyssairaaloissa on käytäntönä, että napanuora katkaistaan 1–3 minuutin kuluttua vauvan syntymästä. Menetelmää kutsutaan myöhäiseksi napanuoran sulkemiseksi.
– Meillä Taysissa napanuoran annetaan sykkiä vapaasti vähintään kolme minuuttia tai kunnes sykintä loppuu. Vasta sen jälkeen se katkaistaan, Heinilä kertoo.
Kun napanuoraa ei suljeta samalla sekunnilla, kun vauva on syntynyt, vaan vasta parin minuutin jälkeen, vauva saa tarpeeksi verta napanuoran kautta ja hänen sopeutumisensa kohdunulkoiseen elämään parantuu. Vauvan hemoglobiiniarvot ja verenpaineet ovat paremmat, kun napanuoran annetaan sykkiä loppuun ennen sen sulkemista.
– Hemoglobiinipitoisuuksissa vaikutus näkyy vielä vuoden ikäisenäkin.
Tutkimusten mukaan erityisesti ennenaikaisesti syntyvät vauvat hyötyvät viivästetystä napanuoran sulusta.
Vauvalle jää napanuoran leikkaamisen jälkeen napatynkä. Se kuivuu, kutistuu ja irtoaa noin kahden viikon kuluessa.
Lähteet: Healthline, HUS, Independent
Jaa oma kokemuksesi