Synnytys 04.03.2020 Päivitetty 09.06.2020

Mikä lootussynnytys? Maailmalla suosiota saa istukkaruokinta, jossa napanuoraa ei leikata – voi olla vauvalle riski

Lootussynnyttäjät antavat napanuoran irrota vauvasta omaan aikaansa. Istukka kulkee tämän ajan vauvan mukana.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Lootussynnytys saattaa kuulostaa jooga-asennossa synnyttämiseltä, mutta kyse on aivan jostain muusta. Lootussynnytykseksi kutsutaan menetelmää, jossa napanuoraa ei leikata synnytyksen jälkeen vaan sen annetaan olla kiinni vauvassa ja istukassa, kunnes se irtoaa itsestään.

Napanuoran irtoaminen voi kestää 3–10 päivää, ja tänä aikana istukkaa kuljetetaan vauvan mukana.

Menetelmän puolestapuhujat uskovat, että vauvan tulo kohdusta maailmaan on mahdollisimman lempeä ja että vauva saa istukasta kaiken mahdollisen hyödyn irti, kun napanuoran annetaan irrota luonnollisesti. Lisäksi lootussynnytys on heille rituaali, jonka tarkoitus on kunnioittaa vauvan ja istukan yhteyttä.

Lootussynnytys voi olla vauvalle haitallinen

Lootussynnytyksen hyödyistä ei ole todisteita. Kun istukka on syntynyt, se ei ole enää yhteydessä äidin verenkiertoon eikä se tuo ravintoa tai verta vauvalle.

Siitä, ettei napanuoraa irroteta istukasta, voi olla vauvalle jopa haittaa.

– Ainakin se on infektioriski: veri toimii hyvänä elatusaineena bakteereille. Lisäksi siihen voi liittyä teoreettinen riski, että bakteerit pääsevät istukasta vauvaan asti aiheuttaen iho- tai muunlaisen infektion vauvalle, vastaava osastonhoitaja Tuija Heinilä Taysista kertoo.

Instagramissa on julkaistu useita kuvia tunnisteella #lotusbirth. Kuvista selviää, että moni lootussynnyttäjä kuljettaa istukkaa pussissa tai astiassa. Hajuja torjumaan on käytetty yrttejä.

Suomenkielisellä hakusanalla ”lootussynnytys” kuvia ei löydy. Suomessa lootussynnytys ei vaikuta saaneen suurta suosiota, eikä Heinilä muista uraltaan kuin yhden lootussynnytykseltä kuulostavan tapauksen.

–  Yksittäisellä synnyttäjällä on saattanut olla toive siitä, että istukka roikkuu kiinni vauvassa. Hänen toivettansa kunnioitettiin. En muista miten tarina päättyi, että kotiutuiko hän istukan roikkuessa vauvasta.

View this post on Instagram

💗 LOTUS BIRTH💗 Would you leave your baby's cord to fall off naturally? . Lotus birth (or umbilical nonseverance) is the practice of leaving the umbilical cord uncut after childbirth so that the baby is left attached to the placenta until the cord naturally separates at the umbilicus, usually 3-10 days after birth. Why this mum chose lotus birth? . She believes one needs to trust the natural process that God created for child bearing. Allows for the health benefits associated with complete placental blood transfer. Bonding: Creates a more fluid transition from mother, baby, placenta, & womb to mother, baby, father & world. She also believes emotionally lotus birthed babies tend to be more serene and peaceful. . Would you want to try this?🤗 .. Tag a mama to see this #naturalbirth #lotusbirth 📸 @msjojoyaya"

A post shared by 🍎 || EVE (@thatgaleve) on

Suomessa napanuora suljetaan pari minuuttia synnytyksen jälkeen

Suomalaisissa synnytyssairaaloissa on käytäntönä, että napanuora katkaistaan 1–3 minuutin kuluttua vauvan syntymästä. Menetelmää kutsutaan myöhäiseksi napanuoran sulkemiseksi.

– Meillä Taysissa napanuoran annetaan sykkiä vapaasti vähintään kolme minuuttia tai kunnes sykintä loppuu. Vasta sen jälkeen se katkaistaan, Heinilä kertoo.

Kun napanuoraa ei suljeta samalla sekunnilla, kun vauva on syntynyt, vaan vasta parin minuutin jälkeen, vauva saa tarpeeksi verta napanuoran kautta ja hänen sopeutumisensa kohdunulkoiseen elämään parantuu. Vauvan hemoglobiiniarvot ja verenpaineet ovat paremmat, kun napanuoran annetaan sykkiä loppuun ennen sen sulkemista.

– Hemoglobiinipitoisuuksissa vaikutus näkyy vielä vuoden ikäisenäkin.

Tutkimusten mukaan erityisesti ennenaikaisesti syntyvät vauvat hyötyvät viivästetystä napanuoran sulusta.

Vauvalle jää napanuoran leikkaamisen jälkeen napatynkä. Se kuivuu, kutistuu ja irtoaa noin kahden viikon kuluessa.

Lähteet: Healthline, HUS, Independent 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X