Synnytys 25.04.2018 Päivitetty 21.04.2020

Näin olet synnytyksessä rauhallisempi ja itsevarmempi – 8 voimaannuttavaa keinoa

Synnytyspelkoa voi lievittää tutustumalla sairaalaan, synnytysasentoihin ja kivunlievitykseen. Synnytystä ei kuitenkaan kannata käsikirjoittaa etukäteen, vaan mieli on hyvä puhdistaa suunnitelmista – ja kauhutarinoista.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Näiden vinkkien avulla hallitset kehoasi paremmin, mutta pystyt hyväksymään sen, että synnytystä ei voi suunnitella:

1. Hyväksy se, ettei synnytystä voi käsikirjoittaa

Synnytyksessä voi tapahtua yllättäviä asioita. Voit joutua luopumaan synnytystoiveistasi vauvan ja oman turvallisuutesi vuoksi.

Synnytystä ei siis kannata ajatella suorituksena, joka epäonnistuu, jos se ei etene mielikuvasi mukaan. Valmistautuminen lievittää usein jännitystä, mutta valmistautuminen on eri asia kuin suunnittelu.

Muista, että yllätykset voivat olla myös positiivisia. Synnytys voi olla helppo ja voimauttava kokemus, vaikka pelkäisit tai aikaisempi synnytyksesi olisi ollut vaikea.

2. Tutustu sairaalaan

Sairaalat tarjoavat paikkakunnasta riippuen synnytysvalmennuksia ja tutustumiskäyntejä paikan päällä tai virtuaalisesti.

Käynneillä kerrotaan myös pienistä käytännön asioista, jotka ovat tärkeitä h-hetkellä. Synnytykseen on mukavampi lähteä, kun tiedät, missä on parkkipaikka, onko käytössä synnytysammetta ja missä puoliso voi käydä syömässä.

3. Opettele lievittämään kipua itse

Synnytyskipuja voi lievittää itse lääkkeettömästi ja sairaalat kannustavat tähän. Esimerkiksi liian aikaisin annettu epiduraalipuudutus vähentää oksitosiinituotantoa, jolloin synnytys voi hidastua.

Lääkkeetön kivunlievitys helpottaa oloa ennen sairaalaan lähtöä. Se vahvistaa myös tunnetta siitä, että kehosi ei ole hallitsemattomassa tilassa, vaan voit vaikuttaa tuntemuksiisi.

Kipua voi lievittää esimerkiksi lämpimässä suihkussa, lämmitetyllä kaurapussilla, hieronnalla, kävelemällä, laulamalla ja ääntelemällä. Vinkkejä lääkkeettömiin menetelmiin löytyy Voimaannuttava synnytys -sivustolta.

synnytys

Jokainen synnytys on omanlaisensa.

4. Harjoittele synnytysasentoja

Synnytysasentoja voi harjoitella etukäteen. Sairaaloissa rohkaistaan pysyttelemään mahdollisimman pitkään pystyssä, jotta vauva liukuu synnytyskanavassa alaspäin.

Kokeile esimerkiksi konttausasentoa, tukihenkilön sylissä riippumista ja kylkimakoilua. Kun asennot ovat tuttuja, niihin on helpompi hakeutua synnytyksessä. Voimaannuttava synnytys -sivustolta löytyy kuvia, joiden avulla asentoja voi harjoitella.

5. Tee sairaalaympäristöstä kotoisa

Vieraaseen paikkaan voi luoda turvallisen tunnelman tutuilla tavaroilla. Ota synnytyskassiin oma tyyny, pehmolelu tai villasukat. Tee soittolista, jossa on rauhoittavaa tai energisoivaa musiikkia.

6. Valmistaudu synnytykseen kumppanin kanssa

Synnytys voi olla jännittävä kokemus myös kumppanille. Hän pystyy rauhoittamaan ja auttamaan sinua paremmin, kun valmistaudutte synnytykseen ja tutustutte sairaalaan yhdessä.

Jos et saa läheistä mukaan synnytykseen tai kaipaat lisätukea, harkitse koulutettua synnytystukihenkilöä eli doulaa. Suomen doulat -yhdistyksen sivuilta voi etsiä tukihenkilöä kotipaikkakunnaltaan.

7. Älä jumitu kauhutarinoihin, vaan muista faktat

Suomessa synnyttäminen on kansainvälisillä mittapuilla erittäin turvallista. THL:n tilastojen mukaan vain noin prosentti naisista on saanut synnytyksessä vaikeita repeämiä 2010-luvulla.

Äitien synnytyskuolemat ovat todella harvinaisia. Suomessa on vuodessa yli 50 000 synnytystä, menehtymisiä ei joka vuosi lainkaan. Kuolleita lapsia syntyy noin 150 vuodessa, ja määrä on laskusuuntainen.

Luvut kannattaa muistaa, kun luet raflaavia uutisia ja kertomuksia kauhusynnytyksistä. On ymmärrettävää, että vaikean synnytyksen kokenut haluaa käsitellä asiaa, mutta odottajassa tarinat voivat lietsoa turhaa ahdistusta.

8. Rauhoita mieli meditaatiolla

Meditaatio ja mindfulness ovat rentoutusmenetelmiä, tyhjentävät mielen. Harjoitukset auttavat vähentämään pelkoja ja keskittymään hetkeen. Ne voivat myös lievittää synnytyskipua.

Lähteet: Parents, Potilaan lääkärilehti, Synnytyksen ABC, THL, Voimaannuttava synnytys

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X