Synnytys 28.05.2020 Päivitetty 06.11.2020

Niina ei tullut millään uudestaan raskaaksi, sitten sektiohaavasta löytyi tasku – sektioarpiin voi liittyä yllättäviä pitkäaikaisia jälkiseurauksia

Sektioarvet aiheuttavat kaikkien haavojen tapaan jonkinasteista haittaa: kipua, toimintarajoituksia, psykososiaalisia tai ulkonäköön liittyviä harmeja.

Teksti
Päivi Pelkonen
Kuvat
iStock
9 kommenttia

Sektio on naisten yleisin operaatio: noin 16 prosenttia kaikista Suomessa syntyneistä syntyy sektiolla. Sektiohaava voi monin tavoin vaikuttaa niin tuki- ja liikuntaelimistön toimintaan, uudelleen raskaaksi tulemiseen kuin seuraavaan raskauteen.

Sidekudoksinen arpi on luonnon tapa korjata ja vahvistaa vaurioitunutta aluetta. Nimensä mukaisesti sen tehtävä on sitoa kudoksia ja rakenteita toisiinsa kiinni. Ongelmia syntyy, jos arpi kasvaessaan pääsee kiinnittymään viereisiin kudoksiin ristisidoksin ja kiinnikkein.

Näiden yllättävien ongelmien taustalla voi olla huonosti parantunut sektioarpi.

1. Sektiohaava alaselkäkipujen takana?

Vatsan alue on erityisen herkkä ristisidosten ja kiinnikkeiden syntymiseen, koska siellä on paljon sidekudosta. Kiinnikkeinen sektioarpi voi aiheuttaa muun muassa alaselkäkipuja ja heikentää lantion alueen liikkuvuutta.

Paras aika hoitaa arpi kuntoon on kolmen viikon ja kolmen kuukauden välillä arven syntymisestä, jolloin sidekudoksen uudistuminen on nopeimmillaan. Sidekudosten tulisi liukua esteettömästi toisiinsa nähden. Kiinnikkeiden syntyessä sidekudosten liukuminen häiriintyy, jonka seurauksena voi syntyä liikerajoitus. Liikuteltaessa arpea voi tuntua tällöin kiristystä.

Vaikka sektio voi aiheuttaa alaselkäkipuja ja lantion liikkuvuusongelmia, kannattaa kuitenkin muistaa, että sektio ei aiheuta automaattisesti selkäkipuja. Selkäkivut voivat johtua myös monista muista tekijöistä.

Esimerkiksi useat synnyttäneet naiset kärsivät vatsalihasten erkaantumasta, joka voi vaikeuttaa vatsaontelon paineensäätelyä ja sitä kautta lisätä alaselkään kohdistuvaa painetta.

Lue myös: Sektioarpi herättää tunteita – ruma esteettinen haitta vai huomaamaton pikkujälki?

2. Raskaaksi tuleminen voi vaikeutua

Sektiohaava voi lisätä vuotohäiriöitä, kroonisia kipuja ja lapsettomuuden riskiä.

Vuotohäiriöiden aiheuttaja saatetaan huomata vasta sattumalta, kun gynekologisia oireita selvitetään. Vuotohäiriöllä tarkoitetaan esimerkiksi kuukautisten jälkeistä poikkeuksellista tiputteluvuotoa tai sitä, että kuukautisveri ei tyhjene kunnolla.

Sektioarvet on yhdistetty myös sekundaariseen lapsettomuuteen, kun muita selittäviä tekijöitä ei löydy. Sekundaarisella lapsettomuudella tarkoitetaan tilaa, jossa henkilöllä on ollut aikaisempi tai aikaisempia raskauksia tai synnytyksiä, mutta uusi raskaus ei syystä tai toisesta onnistu.

Niinan esikoispoika syntyi 2016. Toiveet uudesta pikkusisaruksesta ovat paremmat Niinan keväisen vatsaleikkauksen jälkeen.

Kaksplussan bloggaaja Niina Boman oli noin vuoden ajan yrittänyt tosissaan raskautta, kun sektiohaavasta löytyi tasku. Tasku täyttyi kuukautisverellä, joka aiheutti kohtuun tulehdustilan. Ongelman löytyminen laajassa ultraäänessä oli Niinalle sokki.

– Kyyneleet valuivat poskia pitkin ja jalat tärisi. Tutkimuksessa mukana ollut hoitaja silitti jalasta ja alkoi rauhoittelemaan, hän kirjoitti lääkärikäynnin jälkeen.

Kahden lapsen äiti pääsi tänä keväänä leikkaukseen, jolla arpipuutosta korjattiin ja sen juureen muodostunut tasku poistettiin. Leikkauksen pitäisi kasvattaa uuden raskauden todennäköisyyttä, mutta operaation jälkeen puoleen vuoteen Niinalle ei suositella uutta raskautta.

– Raskautumiskiellosta yksi kuudesta kuukaudesta on pian kärvistelty. Vaikka odotuksen odottaminen ottaa välillä koville, yritän pitää mielen iloisena harhauttamalla sitä ajattelemaan kaikkea muuta, Niina kertoo nyt kuulumisiaan.

3. Sektiohaava voi tuoda ongelmia uudessa raskaudessa

Keisarileikkauksessa kohtuun jää aina arpialue, joka ei ole yhtä luja kuin terve kudos. Tämä tulee ottaa huomioon seuraavissa raskauksissa ja synnytyksissä. Raskauden ja synnytyksen aikaisia ongelmia voi aiheutua sektioarpiraskaudesta, istukan kiinnittymishäiriöistä ja kohdun repeämästä.

Sektioarpiraskaudella tarkoitetaan aiemman keisarileikkauksen kohtuarpeen kiinnittynyttä raskautta. Tyypillisiä oireita ovat emättimen verenvuoto ja vatsakipu. Arpiraskaudet ovat onneksi harvinaisia. Joka 2000.–2500. raskaus on arpiraskaus. Mitä enemmän sektioita on tehty, sitä suurempi arpialue on ja sitä kautta riski arpiraskaudelle.

Sektioarpiraskauden ja istukan kiinnittymishäiriön syntymekanismi on sama, mutta taudinkuva hieman erilainen. Istukka saattaa peittää kohdun sisäsuun kokonaan tai osittain. Istukan kiinnikasvaminen voi lisätä verenvuotoa ja leikkauskomplikaatioiden riskiä uudessa raskaudessa.

Arven repeämisen riski on pieni, mutta aina olemassa. Keisarinleikkauksessa tehty kohtuhaava voi revetä seuraavassa synnytyksessä ja aiheuttaa silloin runsasta verenvuotoa synnyttäjälle ja hapenpuutetta sikiölle.

Lähteet: KYSin naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heli Saarelainen, TAYSin naistentautien ja synnytysten apulaisylilääkäri Jukka Uotila, Terveyskylä, Selkäkanava, Mehiläinen, Duodecim

Kommentit (9)

Tasku eli istmosele todettiin toisen sektion jäljiltä, kun olimme vuoden tuloksetta yrittäneet kolmatta lasta. Puoli vuotta odotin leikkausta sekä sen jälkeen puoli vuotta ja heti tulin raskaaksi. En ollut ennen kuullutkaan tällaisesta leikkauksesta tai edes tällaisen taskun syntymisen mahdollisuudesta, jos olisin tiennyt, olisin käynyt tarkistamassa arven paranemisen aikaisemmin. Valitettavasti kolmaskin raskaus päätyi sektioon, sen jälkeen vuoden kuluttua kävin tarkistuksessa ja sain luvan vielä raskautua. Nyt neljäs vauva tulossa milloin vain. Alatiesynnytys edelleen haaveena ja tilanteen mukaan mennään. Kohtulihaksen paksuutta ja kestoa arvioidaan tarkasti.

Mielestäni toivuin suunnitellusta sektiosta hyvin, eikä haavan kanssa ollut ongelmia, kunnes aloimme yrittämään toista lasta.

Kuulin sattumalta ystävältäni, että hänen ystävälleen oltiin puhuttu tästä sektiossa tulevasta taskusta, joka kerää nesteitä esim. Kuukautisverta ja vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Olin aloittanut yksityisellä hedelmöityshoidot vuoden yrittämisen jälkeen ja jouduin itse ottamaan tämän asian esille ja kysymään lääkäriltä, että voisikohan minulla olla tällainen tasku. Olin käynyt lääkärin luona jo monta kuukautta ja rahaakin oli palanut jo reilusti muutama tuhat euroa. Hän löysi taskun, vaikka oli ultrannutkin minua jo useaan otteeseen aiemmin ja ohjasi tämän jälkeen toiselle lääkärille, jonka toimesta asia eteni niin, että tasku korjattiin tähystyksessä.

Tulin raskaaksi ilman hedelmöityshoitoja puoli vuotta toimenpiteen jälkeen. Toki voi olla, että raskauden onnistumiseen vaikutti joku muukin asia, mutta itse haluan uskoa, että tällä toimenpiteellä oli ratkaiseva merkitys. Toivottavasti tämä tarina auttaa vastaavassa tilanteessa olevia.

Eka raskaus onnistui jo tokalla yrityksellä/kuukaudella. Synnytys venyi käynnistyksineen 4-päiväiseksi ja päätyi vaikeaan kohtutulehdukseen jota seurasi hätäsektio. Koska jälkivuotoa ei ollut juuri nimeksikään, sektiota ei sen kummemmin seurattu. Vaikka olen itse ammatiltani hoitaja, niin kyseessä oli minulle ensimmäinen leikkaus enkä osannut kyseenalaistaa seurantaa.

Vuotojen palaamisessa kesti lähes vuosi ja entiseen kellontarkkaan kiertoon palamisessa meni lähes 7 vuotta. Tulin lopulta uudestaan raskaaksi lokakuussa 2019, 8 vuoden yrittämisen jälkeen.

Missään vaiheessa 8 vuoden aikana en käyttänyt ehkäisyä ja puhuin toistuvasti niin työterveyslääkärilleni kuin gyneille siitä, mitä pitäisi tehdä, kun emme tule millään uudestaan raskaaksi (seurattiin mm. ovulastioita, muttei ehditty hedelmällisyyshoitoihin). Paras vastaus jonka sain yhdeltä gyneltä oli, että ”jos yksi lapsi on kerran syntynyt niin kyllä se toinenkin sieltä jossain vaiheessa tulee perässä.”

Keväällä 2019 yksityinen gyne huomasi ultrassa, että entinen sektiohaava oli umpeutunut vain 3 mm syvyydeltä. Ei kuitenkaan osannut sanoa olisiko se vaikuttanut raskaaksi tulemisen haasteisiin.

Tämä artikkeli on ollut informatiivisempi kuin lukuisat sairaalan tai yksityisen sektorin erikoislääkäreiden konsultaatiot.

Kyllä on vaivannut. Alaselkä ongelmat olivat todella kovat 1v.synnytyksestä ja on ajoittain edelleen 5v.jälkeen. Fysioterapialla on tätä hoidettu, haavan kiinnikkeiden käsittely helpotti osittain. Syvät vatsalihakset eivät hermotu oikein. Tätä ei ole voitu laittaa sektion piikkiin, mutta ennen leikkausta ei vastaavaa ongelmaa ollut.

Toinen raskaus oli sektioarven takia väärässä paikassa, joka aiheutti sisäisen verenvuodon. Eli ei ihan ongelmatonta ole elämä ollut tuon arven kanssa…

Sain esikoiseni sektiolla ja kuopusta odottaessa kärsin viiltävistä vatsakivuista alkuraskaudesta lähtien aina kylkeä kääntäessä, ponnistaessa, yskiessä, nauraessa, ym. Jo ennen toista raskautta kärsin samanlaisesta kivusta tiettyjä vatsalihasliikkeitä tehdessä. Vasta toisen raskauden synnytystapa-arviossa lääkäri kertoi kivun johtuvan sektioarven aiheuttamista kiinnikkeistä ja totesi, että arpea olisi pitänyt hieroa ja venyttää! Minä sairaanhoitajana en tätä tiennyt. Kiinnikkeet saattavat kuulemma vaivata lopun elämää ja nyt vielä 6 vuotta myöhemmin oireilevat ajoittan tietyissä liikkeissä.

Toisessa raskaudessa kohtu repesi, ja meillä oli kaikki suojelusenkelit matkassa että selvittiin molemmat ❤️

Olen saanut vanhimman poikani, sektiolla, haava oli tosi kauan kipeä, mutta parani pikkuhiljaa. Tämän jälkeen olen saanut 2 lasta normaali synnytyksellä, eikä ongelmia ollut, synnytyksen aikana. Selkä kyllä vihoitteli monta kertaa. Me ihmiset ollaan kuitenkin niin erilaisia, kaikille ei käy yhtä hyvin. Tietty oli näitä alkuraskauden vaivoja, verenvuotoa yms. Kaikesta huolimatta sain 3 ihanaa lasta

Arven hoitamiseen annetaan tai oikeasti ei siis anneta minkään näköisiä hoito-ohjeita. Huuhtele haavaa on ainoa ohje minkä saat. Olen keskustellut usean eri kokoisen ja näköisen naisen kanssa, ja moni onkin synnyttänyt sektiolla ja nimenomaan sunnittelemattomalla sektiolla. Mikä on ollut yllättävää kaikki sektiolla synnyttäneet ovat käyneet samoja ongelmia läpi ja moni oirehtii yhä vaikka synnytyksestä on kulunut pari vuotta. Monille sektio on ensimmäinen operaatio eikä arven hoitamisesta ole kokemusta. En ymmärrä miksi arven hieronta haavan parantumisen jälkeen on niin vaikeaa ohjeistaa. Kerroin jo ilmenneistä ongelmista jälkitarkastuksessa (tässä vaiheessa en edes tajunnut arven olevan oireiden aiheuttaja) ja lääkäri käski vaan vetää vatsaa sisään. Ohjeen ei tarvitsisi olla kuin yksi sivu lisää niissä kymmenissä ohjeissa mitä laitoksella tai neuvolassa jakavat. Epäilen, että sillä voitaisiin vähentää noita kaikkia ongelmia, jos arpea hoidettaisiin heti alusta kunnolla eikä puoli vuotta operaation jälkeen, kun tajuaa että ongelmien aiheuttaja olikin se arpi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X