Suurikaan vauva ei estä alatiesynnytystä – pienen, keskikokoisen ja ylipainoisen vauvan painorajat
Tulevan vauvan koosta ollaan usein turhaan huolissaan. Vauvan painoa arvioidaan raskausaikana aktiivisesti eikä suurikaan vauva ole yleensä este alatiesynnytykselle.

Moni odottaja pohtii, minkä kokoinen vauva omassa mahassa kasvaa ja kehittyy. Ja mikä onkaan vauvan paino, kun synnytys koittaa?
Usein varsinkin vauvan mahdollisesta suuresta koosta ollaan turhaan huolissaan.
Isojen vauvojen synnytyksistä kerrotaan kauhukertomuksia, vaikka paino on vain yksi tekijä, joka vaikuttaa alatiesynnytyksen onnistumiseen.
Tärkein tekijä on sikiön asento kohdussa: Huonossa asennossa olevan 2,5-kiloisenkin vauvan synnytys voi olla vaikea.
Muita vaikuttavia tekijöitä ovat supistusten voimakkuus, tulehdusvaara sekä äidin jaksaminen.
Vauvan paino on aina pieni arvoitus
Vauvan painoa arvioidaan sairaalassa aina kahdella tavalla: ultraäänitutkimuksella ja käsin tunnustelemalla.
Painoarvio voi heittää 10–15 prosenttia kumpaankin suuntaan, ja tämä otetaan aina huomioon synnytyksen suunnittelussa.
Maalaisjärkiajattelusta poiketen äidin herkuttelu ei normaalisti kasvata sikiötä liian suureksi.
Poikkeuksen tekee raskausdiabetes, jota hoidetaankin tasapainoisella, vähärasvaisella ja -sokerisella ruokavaliolla.
Synnytystä ei kannata yleensä käynnistää siksi, ettei vauva kasvaisi liian suureksi. Käynnistetty synnytys on epäluonnollinen ja voi olla vaikeaa, kun kohdunsuu ei ole siihen vielä valmis eikä vauva laskeutunut.
Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)
Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.
Kommentit
Minun ainokaiseni painoi 4750 g ja alatiesynnytys. Tekemistä oli, mutta oli vaivan arvoista.
Joo, kyllähän se isokokoinenkin vauva saadaan alateitse syntymään kun itseään täynnö oleva kätilö niin päättää. Henkiset ja fyysiset traumat jäi, mutta ei tarvinnut kätilön pettyä kun sai kidutettua lapsen musta ulos <3
Minä synnytin 4.8-kiloisen pojan alateitse, eikä tullut kuin pieni repeämä välilihaan. Konttausasento ja ilmeisesti pojan hyvä asento olivat avainasemassa. Ei jäänyt mitään traumoja.
Kyllä 4,8-kiloinen esikoinen syntyi ihan kohtalaisen helposti, vaikka olen itse aika pienikokoinen (160 cm pitkä ja normipainoinen). Alkuun oli virhetarjonta, mutta lopulta kääntyi oikeaan asentoon. Väliliha leikattiin, mutta muuten ei repeämiä tullut. Hyvät muistot jäi synnytyksestä. Onneksi seuraavat on kuitenkin olleet vähän pienempiä, 4,5kg ja 4,1kg. Kuopus syntyi syöksymällä ponnistamatta.
Kaikki viisi poikaa syntyneet alateitse.Esikoinen painoi 5030 g ja oli suhteellisen helppo synnytys. Painoarvio heitti kahella kilolla. ? Väliliha leikattiin ja repeämiä ei tullu. Seuraavat poitsut painoi 4310 g, 4938 g, 4270 g ja 4050 g. Helppoja synnytyksiä olleet vaikka kaikki käynnistetty. ?
On myös vaarana että istukkaan tulee ongelmia mikäli odotellaan luonnollista ihmettä. Minulta kysyttiin haluanko että käynnistetään, kun lapsi oli 10päivää yliaikainen. Halusin koska lapsen kokoa oli seurattu koko raskaus sanottiin että noin 4kg.Synnytyksessä todettiin lapsen olevan melkein 5kg ja istukka oli pahasti kalkkeutunut, syntymäkin oli siinä ja siinä ettei leikattu kun sydän äänet petti. Terve lapsi tuli mutta mitä jos olisi luonnollisesti vain odotettu olisiko lapseni ollut pahasti vammautunut?
Aina ei se paino ole se ratkaiseva mitta. Kolmas poika oli viistosti kohdussa eikä pää suostunut menemään synnytyskanavaan. Lopulta sektio, pojan pituus 57 cm 😊.