Synnytys 26.07.2018 Päivitetty 13.08.2019

Suurikaan vauva ei estä alatiesynnytystä – pienen, keskikokoisen ja ylipainoisen vauvan painorajat

Tulevan vauvan koosta ollaan usein turhaan huolissaan. Vauvan painoa arvioidaan raskausaikana aktiivisesti eikä suurikaan vauva ole yleensä este alatiesynnytykselle.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock
14 kommenttia

Moni odottaja pohtii, minkä kokoinen vauva omassa mahassa kasvaa ja kehittyy. Ja mikä onkaan vauvan paino, kun synnytys koittaa?

Usein varsinkin vauvan mahdollisesta suuresta koosta ollaan turhaan huolissaan.

Isojen vauvojen synnytyksistä kerrotaan kauhukertomuksia, vaikka paino on vain yksi tekijä, joka vaikuttaa alatiesynnytyksen onnistumiseen.

Tärkein tekijä on sikiön asento kohdussa: Huonossa asennossa olevan 2,5-kiloisenkin vauvan synnytys voi olla vaikea.

Muita vaikuttavia tekijöitä ovat supistusten voimakkuus, tulehdusvaara sekä äidin jaksaminen.

Vauvan paino on aina pieni arvoitus

Vauvan painoa arvioidaan sairaalassa aina kahdella tavalla: ultraäänitutkimuksella ja käsin tunnustelemalla.

Painoarvio voi heittää 10–15 prosenttia kumpaankin suuntaan, ja tämä otetaan aina huomioon synnytyksen suunnittelussa.

Maalaisjärkiajattelusta poiketen äidin herkuttelu ei normaalisti kasvata sikiötä liian suureksi.

Poikkeuksen tekee raskausdiabetes, jota hoidetaankin tasapainoisella, vähärasvaisella ja -sokerisella ruokavaliolla.

Synnytystä ei kannata yleensä käynnistää siksi, ettei vauva kasvaisi liian suureksi. Käynnistetty synnytys on epäluonnollinen ja voi olla vaikeaa, kun kohdunsuu ei ole siihen vielä valmis eikä vauva laskeutunut.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Kommentit (14)

Meillä painoarvio oli 36+1 3302g, uudelleen otettiin käynnistystä varten 39+0, painoarvio 5200g 😰 alle kolmessa viikossa 1900g lisää, sektioon mentiin. Painoi sit lopulta ”vain” 4560g.

Ei se paino, mut rotevuus. Jos äiti on pieni ja isä leveä. Reilu nelikiloinen muskelimies, niin vähintään solisluu murtuu.

Tyttö yli 4,2 kg, ei mitään ongelmaa. Syntyi parissa tunnissa

Viikkoa ennen käynnistystä painoarvio 3.8. Sanoin että ei pidä paikkaansa. Sanoin että minua pelottaa synnyttää alateitse että se on varmasti isompi. Ja niihin se oli. Minua ei uskottu. Synnytys oli raskas ja erittäin traumaattinen kokemus. Suorastaan pakotettiin synnyttämään alateitse loppuun asti vaikeuksista huolimatta. Lopulta kun syntyi painoi 5.2kg!! Leikattiin eppari ja sain pahat repeämät ja ikuiset vauriot jäi niin ja ne vihan tunteet.. en toivu ikinä.

Suuren vauvan maailmaan tuoneena tuo otsikon nimitys ”ylipainoinen” särähti korvaan. Raskaus sujui normaalisti, ei ollut radia ja silti vauva oli suuri (meille kuitenkin täydellinen). Eiköhän sopivampi nimitys olisi suurikokoinen vauva eikä ylipainoinen.

Minulla HYVIN samanlainen kokemus. En saanut käynnistystä. Pelkäsin synnytystä, sillä vaistoni sanoi, että vauva on ISO. Viikkoa ennen synnytystä painoarvio 3,7kg – ja sanoin, ettei tuo voi pitää paikkaansa. Lapsi syntyi alateitse mitoilla 5010g/54.5cm. Kuin ihmeen kaupalla kaikki meni hyvin, ei repeämiä, ei leikkausta, ei tikin tikkiä minnekään. Mutta melkoisen riskin otti se lääkäri, joka ultrasi eikä suostunut käynnistykseen. Varsinaista traumaa ei jäänyt, mutta entistä vahvempi luottamus omiin tuntemuksiini.

Minun ainokaiseni painoi 4750 g ja alatiesynnytys. Tekemistä oli, mutta oli vaivan arvoista.

Aina ei se paino ole se ratkaiseva mitta. Kolmas poika oli viistosti kohdussa eikä pää suostunut menemään synnytyskanavaan. Lopulta sektio, pojan pituus 57 cm 😊.

On myös vaarana että istukkaan tulee ongelmia mikäli odotellaan luonnollista ihmettä. Minulta kysyttiin haluanko että käynnistetään, kun lapsi oli 10päivää yliaikainen. Halusin koska lapsen kokoa oli seurattu koko raskaus sanottiin että noin 4kg.Synnytyksessä todettiin lapsen olevan melkein 5kg ja istukka oli pahasti kalkkeutunut, syntymäkin oli siinä ja siinä ettei leikattu kun sydän äänet petti. Terve lapsi tuli mutta mitä jos olisi luonnollisesti vain odotettu olisiko lapseni ollut pahasti vammautunut?

Minä synnytin 4.8-kiloisen pojan alateitse, eikä tullut kuin pieni repeämä välilihaan. Konttausasento ja ilmeisesti pojan hyvä asento olivat avainasemassa. Ei jäänyt mitään traumoja.

Kaikki viisi poikaa syntyneet alateitse.Esikoinen painoi 5030 g ja oli suhteellisen helppo synnytys. Painoarvio heitti kahella kilolla. ? Väliliha leikattiin ja repeämiä ei tullu. Seuraavat poitsut painoi 4310 g, 4938 g, 4270 g ja 4050 g. Helppoja synnytyksiä olleet vaikka kaikki käynnistetty. ?

Kyllä 4,8-kiloinen esikoinen syntyi ihan kohtalaisen helposti, vaikka olen itse aika pienikokoinen (160 cm pitkä ja normipainoinen). Alkuun oli virhetarjonta, mutta lopulta kääntyi oikeaan asentoon. Väliliha leikattiin, mutta muuten ei repeämiä tullut. Hyvät muistot jäi synnytyksestä. Onneksi seuraavat on kuitenkin olleet vähän pienempiä, 4,5kg ja 4,1kg. Kuopus syntyi syöksymällä ponnistamatta.

Joo, kyllähän se isokokoinenkin vauva saadaan alateitse syntymään kun itseään täynnö oleva kätilö niin päättää. Henkiset ja fyysiset traumat jäi, mutta ei tarvinnut kätilön pettyä kun sai kidutettua lapsen musta ulos <3

Minun vauva painoi 4580gr ja ennen synnytystä pidettiin vaan makuulla aamuun asti vaikka lapsivedet oli mennyt . Tämä siis viikolla 42 plus jotakin päiviä. Eihän synnytystä käynnistetä yöllä sanoivat. Olinhan ollut sairaalassa vasta 2 vkoa.
Ennen synnytystä katsottiin mahtuuko edes syntymään alateitse josta eivät olleet varmoja. Aamulla sitten tarjosivat runsaan aamiaisen jota sitten oksensin synnytys- saliin kun nopeasti lisäsivät oxitosiinia. Alkoi klo 10 ollen kohdunkaula melkein kiinni ja päättyi 11.30.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X