Synnytyksestä palautuminen voi viedä jopa vuoden – Näin toipuminen etenee
Synnytyksestä palautuminen alkaa jo sairaalassa, mutta sille pitää antaa aikaa. Kehon täydellinen raskaudesta ja synnytyksestä toipuminen voi kestää jopa vuoden.
Synnytyksestä palautuminen on hidas prosessi: esimerkiksi erään englantilaistutkimuksen mukaan äidin kehon ja mielen raskaudesta ja synnytyksestä toipuminen voi viedä jopa vuoden, vaikka usein virallisesti puhutaan paljon nopeammasta toipumisajasta. Vastasimme yleisimpiin kysymyksiin liittyen synnytyksestä palautumiseen sekä raskauden jälkeiseen aikaan.
Kuinka kauan synnyttänyt äiti on sairaalassa?
Ensisynnyttäjä on sairaalassa keskimäärin kolme vuorokautta ja uudelleensynnyttäjä kaksi vuorokautta. Sektioäidit ovat usein vähän pidempään, sillä synnytyksestä palautuminen on sektion jälkeen erilaista.
Joskus harvoin uudelleensynnyttäjä voi lähteä kotiin vuorokauden kuluttua tai nopeamminkin. Silloin tosin äidin ja vauvan pitää tulla myöhemmin kontrollikäynnille sairaalaan.
Mitä kotiinlähtölupa edellyttää?
Monesti äidit ovat sairaalassa sen ajan, mikä maidonnousuun menee. Samalla he tutustuvat vauvaansa.
Jos äiti on terve ja raskaus ja synnytys ovat sujuneet hyvin, äidille ei tehdä lääkärintarkastusta ennen kotiutumista. Kätilöt ja lastenhoitajat kuitenkin seuraavat äidin toipumista synnytyksestä sekä imetyksen käynnistymistä. Lastenlääkäri tarkastaa vauvan, kun tämä on parin vuorokauden ikäinen.
Monesti mielletään, että tästä tarkastuksesta saadaan kotiinlähtölupa. Silti vauvan vointia tietenkin tarkkaillaan ja arvioidaan sairaalassa koko ajan synnytyksen jälkeen.
Entä, jos äiti ei itse jaksa hoitaa vauvaa sairaalassa?
Nykyään pyritään siihen, että äiti hoitaa itse vauvaansa. Kun vauva on ympärivuorokautisessa vierihoidossa, äiti saa hyvän tilaisuuden tutustua vauvaan ja oppia tunnistamaan tämän viestejä ja tarpeita. Kätilöt ja lastenhoitajat ovat kuitenkin äidin apuna, ja myös isän toivotaan osallistuvan vierihoitoon jo sairaalassa.
Miten imetys alkaa?
Ensi-imetys tapahtuu yleensä jo synnytyssalissa. Ensin maitoa tulee tipoittain, mutta tiheä imettäminen nostattaa maidon rintoihin kunnolla. Täyttyvät rinnat muuttuvat koviksi, kuumottavaksi ja aroiksi, mutta yleensä oireet helpottavat muutamassa päivässä. Kun vauva pääsee rinnalle aina halutessaan, rinnat tyhjenevät tehokkaasti ja maitoa muodostuu vauvan tarpeiden mukaisesti.
Rintojen tuntemuksia voi yrittää helpottaa myös esimerkiksi lämpimillä tai viileillä pyyhkeillä tai suihkuilla.
Rinnanpäiden kipeytymistä ehkäisee vauvan oikea imuote. Kätilöt tukevat äitiä imetyksessä ja neuvovat tarvittaessa oikean imuotteen löytämisessä.
Lue lisää: Imetyksen ensiviikot: Näistä merkeistä tiedät, että imetys sujuu
Synnytyksestä palautuminen: Miten alapäätä hoidetaan?
Synnytyksestä palautuminen riippuu osittain äidin synnytystavasta ja siitä, onko hän saanyt esimerkiksi synnytysrepeämiä tai tehtiinkö hänelle episiotomia.
Alateitse synnyttäneellä äidillä saattaakin olla alapäässä mustelmia, turvotusta, repeämiä tai välilihan leikkaushaava. Tarvittaessa haavat ommellaan, mutta tikkejä ei tarvitse poistaa, vaan ne sulavat itsestään. Haavoja hoidetaan suihkuttelemalla ja ilmakylvyillä.
Alapään haavat paranevat yleensä suhteellisen nopeasti, mutta paranemista pitää seurata tulehdusoireiden varalta. Niitä ovat kova kipu, turvotus ja lämmönnousu.
Kuinka kauan jälkivuoto kestää?
Synnytyksen jälkeen äidillä on jälkivuotoa, joka on yleensä 3–4 vuorokautta runsasta ja veristä ja jonka seassa voi olla hyytymiä. Vähitellen vuoto muuttuu ruskeammaksi ja niukemmaksi, lopulta valkovuodon kaltaiseksi. Jälkivuoto kestää yleensä noin neljästä kuuteen viikkoa.
Jälkivuodon aikana ei suositella uimista, ammekylpyjä eikä tamponin käyttöä. Saunassa äiti voi käydä, mutta hän tarvitsee riittävän puhtauden varmistamiseksi oman laudeliinan.
Yhdynnät voi aloittaa, kun äiti kokee olevansa tarpeeksi toipunut. Mikäli yhdyntä tapahtuu jälkivuodon vielä jatkuessa, on tulehdusten välttämiseksi hyvä käyttää kondomia. Myös ehkäisyä on syytä miettiä heti yhdyntöjen alkaessa.
Lue lisää: Näin aloitat seksin synnytyksen jälkeen
Mitä ovat jälkisupistukset?
Jälkisupistuksia esiintyy voimakkaimmin muutamina ensimmäisinä synnytyksen jälkeisinä päivinä, ja niillä on tärkeä osa kohdun palautumisessa normaalitilaansa.
Synnytyksen jälkeen kohtu painaa noin kilon, viikon kuluttua synnytyksestä noin puoli kiloa, ja 6–8 viikon kuluessa se on palautunut normaalikokoonsa eli noin 60– 80 gramman painoiseksi. Imetys tehostaa jälkisupistuksia. Jälkisupistukset ovat usein voimakkaampia uudelleensynnyttäjillä.
Synnytyksestä palautuminen ja sektio
Synnytyksestä palautuminen voi olla hitaampaa, jos äidille on tehty sektio. Se on iso operaatio, joka laittaa kehon koville. Yleensä keisarileikkauksesta toipuminen on kuitenkin melko nopeaa.
Leikkauksessa äidille laitettu haavalappu poistetaan yleensä jo sairaalassa leikkausta seuraavana päivänä. Haavan hoitoa jatketaan kotona suihkuttelemalla sitä vähintään kerran vuorokaudessa. Suihkuttelun jälkeen alue kuivataan huolellisesti ja varovaisesti.
Lisäksi haavalle kannattaa antaa ilmakylpyjä. Siteitä tai rasvoja ei tule käyttää. Sulamattomat ompeleet poistetaan yleensä noin viikon kuluttua sektiosta.
Haavan paraneminen kestää yleensä noin kuukauden, mutta haavan alueella voi olla tuntopuutoksia useamman kuukauden ajan. Liikkuminen, särkylääkkeet ja huolellinen haavanhoito edistävät sektiosta toipumista.
Lue lisää: Sektiosta parantuu noin kuukaudessa, mutta haava voi oireilla pidempään
Miten hormonit vaikuttavat oloon?
Rakaudesta ja synnytyksestä palautuminen vaikuttaa usein tuoreen äidin mielialaan. Myös hormoneilla on palautumisprosessissa oma osansa.
Imetykseen liittyvä hormonitoiminta herkistää äidin vauvan viesteille, mutta on tärkeää tiedostaa, että herkistyminen ulottuu muuhunkin. Äitiä saattaa itkettää kaikki, ja hänelle saattaa tulla alakuloa ja masennuksen kaltaisia oloja ja ajatuksia. Kun imetys käynnistyy kunnolla, hormonien vaikutus tasoittuu ja ne alkavat tehdä hyvää: tuottaa mielihyvää ja levollisuutta ja parantaa unta.
Milloin liikunnan voi aloittaa?
Lantionpohjan lihaksia vahvistavia harjoituksia kannattaa ryhtyä tekemään mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen, jotta synnytyksestä palautuminen etenisi mahdollisimman sujuvasti. Muu liikunta on hyvä aloittaa hyötyliikuntatyyppisesti esimerkiksi kävelemällä.
Alateitsesynnyttänyt äiti voi alkaa tehdä vatsalihasliikkeitä kolmesta viiteen viikkoa synnytyksen jälkeen, sektion jälkeen täytyy yleensä odottaa pidempään. Ennen vatsalihastreenien aloittemista on tärkeää varmistaa, että mahdollisesti raskausaikana syntynyt vatsalihasten erkauma on kuroutunut umpeen.
Raskaiden lajien, kuten hikijumpan ja juoksun aloittamista kannattaa odottaa pari kuukautta. Imettävän liikkujan on erityisen tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä, ja rinnat pitää suojata kylmältä ja tukea hyvillä liiveillä.
Synnytyksestä palautuminen – miten toipumista voi edistää?
Monesti synnytyksestä palautuminen voi tuntua tuskastuttavan hitaalta, mutta itselleen on tärkeää olla armollinen – synnytyksestä toipuminen vaatii aikaa.
On hyvä, että äiti lähtee sängystä liikkeelle pian synnytyksen jälkeen, mutta liikaa itseään ei saa rasittaa. Äidin kannattaa levätä silloin, kun vauva lepää, syödä säännöllisesti, hoitaa haavoja hyvin ja pitää muutenkin itsestään hyvää huolta.
Jos synnytyksestä palautuminen mietityttää, kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan tai terveysasemalle. Mitä varhemmin apua hakee, sitä parempi. Vauvan syntymän jälkeen hormonitoiminta on erilaista kuin yleensä, fyysinen toipuminen ja uuteen rooliin kasvaminen kysyvät voimia, univelkaa kertyy. Siksi on tärkeää, että äiti ei vaadi itseltään liikaa.
Synnytyksestä toipumista nimitetään lapsivuodeajaksi. Sana sisältää ajatuksen, että silloin annetaan aikaa lapselle ja levolle. Keskimäärin elimistön palautuminen raskautta edeltävään tilaan kestää synnytyksen jälkeen viidestä kahteentoista viikkoa, mutta lopullinen toipuminen voi viedä pidempäänkin.
Artikkeli päivitetty 11.11.2020. Lisätty tietoa sektiosta palautumisesta.
Jaa oma kokemuksesi