Synnytys 04.08.2018 Päivitetty 17.01.2020

Synnytyskipuja voi lievittää monin keinoin – listasimme pehmeät ja lääketieteelliset vaihtoehdot

Sairaaloissa on käytössä monenlaisia keinoja lievittää synnytyskipuja. Kaikki synnyttäjät eivät kivunlievitystä halua, mutta suurin osa synnyttäjistä käyttää niin pehmeitä kuin lääkkeellisiä keinoja hyödykseen.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Synnytykseen liittyy aina kovia kipuja. Synnytyskivut eivät ole täysin tarpeettomiakaan, ja kivun jälkeen odottava palkinto on ainutlaatuinen.

Vaikka synnytyskipuja ei voi poistaa, niitä voi onneksi lievittää monin tavoin. Osa synnyttäjistä ei halua kivunlievitystä ollenkaan, osa taas haluaa kaiken mahdollisen avun.

Kivunlievitysmenetelmiä on useita, ja ne vaihtelevat ei-lääkkeellisistä, ”pehmeistä” keinoista lääkkeellisiin, tehokkaisiin puudutuksiin.

Synnytyskivut pois pehmeästi

Pehmeitä kivunlievitysmenetelmiä voi hyödyntää jo kotona ennen sairaalaan lähtöä. Niitä voi myös käyttää lääkkeellisen kivunlievityksen ohessa, ja lähes kaikki synnyttäjät käyttävät pehmeitä kivunlievityskeinoja.

Liikkuminen

Yksinkertaisin kivunlievityskeino on liikkuminen. Synnyttäjän kannattaa kuunnella omaa kehoaan ja viettää aikaa pystyasennossa mahdollisimman paljon. Myös kyykyssä istuskelu nopeuttaa synnytystä. Itsestä hyvältä tuntuvien asentojen ja liikkeiden hakeminen kannattaa, eikä ulkopuolisista kannata välittää. Säkkituoli, isot tyynyt tai jumppapallo voivat auttaa sopivan asennon löytymisessä.

Äänenkäyttö

Synnytyslaulu on monelle synnyttäjälle suureksi avuksi. Pitkien vokaaliäänien, kuten ”aaa” tai ”oooo” laulaminen rentouttaa leuan ja samalla vatsan alueen, mikä auttaa kohdunsuun avautumisessa. Sen lisäksi keskittyminen äänten muodostamiseen vie ajatuksia pois kivusta ja näin myös helpottaa kipuja.

Amme tai allas

Kylpy on hyvä apu, kun synnytys on jo kunnolla käynnissä, sillä vesi rentouttaa. Myös lämmin suihku laukaisee kireää oloa.

Kuumavesipullo

Kuumavesipullo tai lämmin kaurapussi voi tuoda hetkellistä lievitystä esimerkiksi selän puolella tuntuviin supistuksiin. Niitä löytyy monista sairaaloista, ja myös oman voi ottaa synnytykseen mukaan.

Hieronta

Ala- ja ristiselän paineleminen rauhoittaa monia.

Vesi- eli akvarakkulat

Synnytyksen alkuvaiheessa helpotusta voi hakea akvarakkuloista. Kätilö ruiskuttaa neulalla äidin ristiselän ihoon pisarat steriiliä vettä. Pistämisen aiheuttama kipu käynnistää kehon oman endorfiinituotannon, jota itse synnytyskivut eivät käynnistä. Tämän myötä kipeälle alueelle leviää lämmin, hyvä tunne. Vesirakkuloiden vaikutus kestää noin tunnin kerrallaan.

Synnytyskivut kuuluvat osana synnytykseen, eikä niitä voi kokonaan poistaa.

Ponnistusvaiheen synnytyskivut ovat siten hankalia, että monia kivunlievitysmenetelmiä ei voi enää hyödyntää.

Akupunktio

Myös akupunktuuri perustuu sille, että kehon omat, kipua lievittävät endorfiinihormonit aktivoituvat. Kehon herkkiä pisteitä aktivoidaan neuloilla, ja hoitoa käytetään alavatsa-, selkä- ja lantiokipuun sekä ponnistus- ja ompeluvaiheen kipuun.

Vyöhyketerapia

Vyöhyketerapiakoulutettu kätilö voi rentouttaa äitiä ja vaimentaa synnytyskivut painelemalla jalkaterän alueella sijaitsevia heijastuspisteitä. Myös tukihenkilö voi toteuttaa vyöhyketerapiaa kätilön opastuksen mukaisesti.

Synnytyskivut pois lääkkeillä

Valtaosa synnyttäjistä käyttää myös jonkinlaista lääkkeellistä kivunlievitystä pehmeiden kivunlievityskeinojen lisäksi.

Epiduraalipuudutus

Kaikista tehokkain kivunlievityskeino on nopeasti vaikuttava epiduraalipuudutus. Se kestää pari tuntia, ja puudutus voidaan antaa, kun synnytys on kunnolla käynnissä. Tarvittaessa puudutusta voidaan antaa lisää, mutta synnytyksen loppuvaiheessa epiduraalia ei suositella, sillä se vie ponnistustarvetta pois.

Ilokaasu

Ilokaasulla voi hengitellä pois synnytyskivut melkein koko synnytyksen ajan, ja se on lääkkeellisitä kivunlievityskeinoista lievin. Vaikka ilokaasu ei poista kipuja, se saa kaiken tuntumaan pehmeämmältä. Liiallinen ilokaasun käyttö aiheuttaa kuitenkin tokkuraisuutta ja huonoa oloa.

Paraservikaalipuudutus

Puudute voidaan laittaa myös kohdunsuun reunoille, kun kohdunsuu on 3–6 senttiä auki. Paraservikaalipuudutus vaatii lääkäriltä taitoa, ja se annetaan äidille mieluiten vain silloin, kun odotetaan, että synnytys edistyy hyvin.

Petidiini

Petidiinipiikki voidaan pistää äidin reiteen viemään alkuvaihen synnytyskivut. Morfiinin kaltainen kipulääke ei sovi synnytyksen loppuvaiheeseen, sillä vahva lääke vaikuttaa istukan kautta myös sikiöön ja voi näin ollen hidastaa vastasyntyneen hengitystä ja muita reaktioita.

Pudendaalipuudutus

Pudendaalipuudutusta voi käyttää, jos sikiön tarjoutuva osa on vielä korkealla eikä ole laskeutunut lantion pohjalle. Se pistetään emättimen kautta ns. istuinkärjen taakse, jolloin puudute vaikuttaa lantion pohjalla kulkevaan hermoon ja helpottaa ponnistusvaiheen kipuja.

Spinaalipuudutus

Spinaalipuudutus eroaa epiduraalipuudutuksesta siten, että sen vaikutus alkaa heti, mutta kestää vähemmän aikaa. Sitä ei voi antaa kuin kerran, ja puudutetta käytetäänkin usein uudelleensynnyttäjillä sekä ensisynnyttäjillä, joiden synnytys on nopea ja raju. Myös sipinaalipuudutus on hyvin tehokas ja voi näin ollen heikentää ponnistusvoimaa.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X