Synnytys 31.07.2019 Päivitetty 25.05.2020

Synnytystä ennakoivat oireet – Näistä merkeistä tiedät, että synnytys on käynnistymässä

Synnytystä ennakoivat oireet alkavat raskauden loppumetreillä. Mahan muoto saattaa muuttua ulkonevammaksi, painontunne vatsan yläosassa helpottaa ja käveleminen muuttua vaikeammaksi.

Teksti
Toimitus

Synnytystä ennakoivat oireet alkavat kohdunpohjan laskeutumisella. Kun lantion kudokset pehmenevät ja kohdun sola laajenee, sikiön tarjoutuva osa painuu lantion yläaukeamaan. Tämä tapahtuu yleensä noin 2-3 viikkoa ennen synnytystä.

Synnytyksen oireisiin kuuluu myös se, että mahan muoto muuttuu entistäkin ulkonevammaksi, painontunne vatsan yläosassa helpottaa, mutta käveleminen voi muuttua vastaavasti vaikeammaksi ja paine lantion alueella kasvaa. Lisäksi myös valkovuoto voi lisääntyä ja virtsaamisen tarve tihentyä. Monesti jo nämä synnytystä ennakoivat merkit enteilevät sitä, että synnytys alkaa olla lähellä.

H-hetken ollessa jo todella lähellä voivat synnytystä ennakoivat oireetkin muuttua intensiivisemmiksi: lantiossa, reisissä ja nivusissa voi tuntua painetta ja särkyä, ristiselkää voi jomottaa ja vatsa saattaa mennä sekaisin.

Lue myös: Näin valmistaudut synnytykseen

Synnytystä ennakoivat oireet: Supistukset ovat selkeä merkki

Synnytystä ennakoivat supistukset alkavat ensikertalaisilla useimmiten suunnilleen 38. raskausviikon paikkeilla. Uudelleensynnyttäjillä ne voivat alkaa jopa kuukauttakin aiemmin. Monesti ne vaivaavat äitiä öisin.

Supistusten vaikutuksesta kohdunkaula lyhenee tai häviää kokonaan ja kohdunsuu voi avautua sentin verran, uudelleensynnyttäjillä enemmänkin.

Yksi yleinen synnytystä ennakoiva oire on myös limatulpan irtoaminen. Limatulppa on raskauden ajan suojannut kohdunsuuta ja -kaulakanavaa. Kohdunkaulan kypsyessä lima puristuu pois siinä olevista rauhasista joko vähitellen ja lähes huomaamatta, tai lähempänä synnytystä vereslimaisena, könttimäisenä vuotona.

Yleensä tulppa irtoaa noin 1-10 vuorokautta ennen synnytystä, mutta sisätutkimus saattaa irrottaa sen jo paljon aiemmin.

Lue myös: 10 kysymystä synnytyksen kivunlievityksestä

Lapsiveden meneminen ennen synnytystä

Mitä lähempänä synnytys on, sitä selkeämpiä monet synnytystä ennakoivat oireet ovat. Esimerkiksi lapsiveden meneminen on merkki, joka viestii siitä, että synnytys on jo aivan nurkan takana.

Lapsiveden meneminen tarkoittaa sikiökalvojen puhkeamista ja on varma merkki siitä, että synnytys on lähellä. Supistukset alkavat yleensä muutaman tunnin kuluessa veden menosta, ja noin 70 prosenttia äideistä synnyttää lapsensa 24 tunnin sisällä.

Jos supistukset eivät ala luonnostaan, synnytys käynnistetään muutaman tunnin tai viimeistään 1-2 vuorokauden kuluttua lapsiveden menosta, koska emättimen ja kohtuontelon välillä on nyt suora yhteys, joka lisää kohtutulehduksen riskiä.

Lue myös: Synnytyksen käynnistyminen: Merkkejä voi tulla jopa viikkoja ennen synnytystä

Keskusteluissa: Millaisia ennakoivia oireita sinulla oli ennen synnytyksen käynnistymistä?

Artikkeli päivitetty 25.5.2020. Juttuun lisätty tietoa synnytystä ennakoivista oireista.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X