Synnytys 13.01.2021 Päivitetty 29.05.2023

Syntyvyys on lähtenyt nousuun Uudellamaalla – aivan erityisesti Lohjan sairaalassa: ”Joinakin päivinä meillä on paljon synnyttäjiä”

Nousu on hurjaa Lohjalla, missä kätilöt tanssivat ja Mikael Gabrielista tuli isä. Koronan välttely ei ilmeisesti ole suuresti vaikuttanut päätöksiin lähteä Helsingin seudulta Lohjalle synnyttämään.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Jo 10 vuotta laskusuuntaiselta näyttänyt HUS-alueen syntyvyystilasto on lähtenyt nousuun ensimmäistä kertaa.

Vuonna 2019 synnytyksiä oli 15 549, kun taas vuoden 2020 lukema on 15 753. Prosentteina kasvua HUS-alueella on 1,3.

Uudenmaan syntyvyystilastoissa erottuu edukseen Lohjan sairaala, jossa kasvua oli peräti 10,8 prosenttia. Hyvinkäällä nousua oli 4,7 prosenttia.

Espoossa ja Helsingissä lukemat eivät juurikaan eronneet vuodentakaisesta. Naistenklinikalla synnytysten määrä väheni 0,7 prosenttia ja Espoossa kasvoi 1,5 prosenttia.

Mikä selittää Lohjan sairaalan ihmettä, ylilääkäri Raija Räty?

– Lukemaan voi vaikuttaa myös se, että meille on hakeuduttu muualta Uudeltamaalta synnyttämään. Toisaalta välillä Husin alueen sairaaloissa voi olla sulkuja siksi, että synnytysosasto on täynnä. Silloin synnyttäjiä ohjataan muihin sairaaloihin.

Eräänä trendinä voi olla havaittavissa, että synnyttäjät hakeutuvat pienempiin kodinomaisempiin sairaaloihin. Niissä saattaa olla aikaa hieman enemmän potilasta kohti.

– Toisaalta synnytysten määrää ei pysty päiväkohtaisesti ennustamaan. Joinakin päivinä meillä on paljon synnyttäjiä ja sitten taas seuraavana hiljaisempaa.

Räty kertoo, että potilastyytyväisyys vaikuttaa sairaalassa olevan kohdillaan, sillä synnyttäjien palaute on ollut positiivista.

Kodinomainen ympäristö voi houkutella synnyttäjiä.

– Meillä on myös aktiivinen some, joka välittää potilasläheistä tietoa ja kuvia, millaista täällä on. Somen kautta sairaala tulee lähemmäs ja tutummaksi.

Lohjan sairaala on viime aikoina tullut somessa tunnetuksi tanssivista kätilöistä. Synnytysosasto julkaisi viime vuoden puolella muun muassa hupaisan videon, jonka aiheena on synnytysmatka.

Siinä kätilöt jammailevat iloisesti heiluen mukana, kun synnytys etenee kohti vauvan saapumista.

Myös räppäri Mikael Gabrielin vauva on tehnyt sairaalaa tunnetuksi. Artistin ja puolisonsa Triana Iglesiaksen esikoislapsi syntyi myös Lohjan sairaalassa.

Syntymä sattui uudenvuodenaatolle, ja jäikin näin ollen vuoden 2020 viimeiseksi synnytykseksi kyseisessä sairaalassa.

Onko koronalla osuutta asiaan?

Räty ei ole synnyttäjien kanssa keskustellessa kuullut, että koronan välttely vaikuttaisi päätöksiin lähteä esimerkiksi pääkaupunkiseudulta Lohjalle synnyttämään.

Koronan vaikutuksesta ylipäätään syntyvyyteen ei voida vielä sanoa mitään, toteaa HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen tiedotteessa.

– Sen vaikutus alkaa näkyä syntyvyydessä vasta tänä keväänä. Loppuvuodesta vauvoja on kuitenkin syntynyt jopa edellisvuotta vähemmän. Voimme tehdä johtopäätöksiä epidemian vaikutuksesta vasta myöhemmin.

Lohjan sairaalassa on kolme synnytyshuonetta, kun esimerkiksi Helsingissä Naistenklinikalla niitä on 16.

Lue myös

Kommentit (1)

Lohjalla tuli synnytettyä esikoinen juuri. Sairaala on luokaton. Huoneessa sokeritoukkia ja hometta wc/kylpyhuoneissa. Sänkyjen patjat eivät ole samaa tasoa kuin hus muissa sairaaloissa, ruko tuntuu patjan läpi. Valitettavasti jätetään synnyttäjät heitteille, varsinkin silloin kun vauva joutuu teholle/seurantaan. Ensisynnyttäjänä toivoisi enemmän kädestäpitoa, ohjausta sekä kyselemistä.

Kätilö joka auttoi synnytyksessä saa täyden kympin suorituksesta mutta sairaala saa hylätyn ja asiakkaiden huolehtiminen saa vain tyydyttävän arvosanan.

Itse en missään nimessä voi enää suositella lohjaa. Rehellisyyden nimessä menin sinne koska kaikki hehkuttivat sitä sosiaalisen median puolella.

Ps. Homeen seurauksena nyt kipeänä, joten ei mitenkään voi sanoa että olisi jäänyt hyvät muistot lohjan synnytysosasto.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X