Raskaus 20.05.2023

”Puhutaan valtavasta määrästä lapsia, jotka altistuvat kohdussa” – Sytomegalovirus voi tehdä raskausaikana ikävää jälkeä, mutta avuksi saatetaan saada rokote

Suomessakin moni lapsi välttyisi elinikäisiltä vaurioilta, jos sytomegalovirusta vastaan olisi rokote, kertoo asiantuntija.

Teksti
Pi Mäkilä
Kuvat
iStock

Sytomegalovirus eli CMV on perusterveelle ihmiselle vaaraton. Samalla se on yleisin sikiövaurioita aiheuttava virus Suomessa.

Suomessa syntyy vuosittain noin sata sikiöaikana CMV-infektion sairastanutta lasta.  Valtaosa heistä on syntyessään oireettomia, ja heidän ennusteensa on hyvä. Pienemmällä joukolla on huonompi tuuri: noin 10–15 prosentilla CMV-infektion sikiöaikana sairastaneista todetaan neurologinen vamma tai kuulon heikkenemä.

Sytomegalovirus on itsessään varsin huomaamaton tauti. Suomessa noin 60–70 prosenttia väestöstä on sairastanut viruksen, ja kehittyvissä maissa taudin sairastaa lähes jokainen.

– Virus leviää hyvin herkästi limakalvoeritteiden välityksellä. Kun taudin on sairastanut kerran, se jää latentiksi elimistöön, eli tauti voi puhjeta uudelleen myöhemmin. Harva kuitenkaan huomaa sairastuvansa, sillä terveellä ihmisellä sytomegalovirus aiheuttaa lähinnä lievää kurkkukipua ja lieviä flunssan oireita, kertoo Suomen rokotetutkimuksen (FVR) pohjoisen alueen johtava lääkäri Outi Laajalahti.

Ongelmia syntyy etenkin silloin, jos raskaana ollessa saa sytomegaloviruksen ensimmäistä kertaa. Virus läpäisee istukan, ja ensimmäistä kertaa viruksen saanut erittää virusta isoja määriä.

– Tällöin lapsi voi saada infektion. Maailmanlaajuisessa mittakaavassa puhutaan valtavasta määrästä lapsia, jotka altistuvat virukselle kohdussa. Pahimmillaan virus saa aikaan vakavaa kehitysvammaisuutta, Laajalahti kertoo.

Vaikka suurin osa lapsista syntyy oireettomina, osalla heistäkin ilmenee myöhemmin pitkäaikaisseuraamuksia.

Sytomegaloinfektio aiheuttaa nykyään suurimman osan sikiöaikaisista infektioperäisistä vammautumisista. Se on yleisin infektioperäisen ei-perinnöllisen kuulovian aiheuttaja.

– Sytomegalovirus on yleisin infektioperäinen ei-perinnöllisen kuulovian aiheuttaja. Tällaista kuulovikaa ei välttämättä havaita heti syntymän jälkeen, Laajalahti huomauttaa.

Sytomegalovirus kuriin rokotteella?

Sytomegalovirukselle altistumista ei seurata, joten käytännössä harva tietää sairastaneensa viruksen. Laajalahti kertoo, että käytännössä viruksen vasta-aineet tutkitaan Suomessa odottavalta äidiltä silloin, jos lapsi ei kehity ja kasva kohdun sisällä, tai jos odottajan maksa-arvot ovat koholla ilman selvää syytä.

– Myös rakenneultrassa näkyvä kalkkikertymä tai turvotus aivoissa voi viitata siihen, että lapsi on altistunut sytomegalovirukselle. Sikiön sairastuminen todetaan lapsivesipunktiolla, Laajalahti kertoo.

Laajalahti on mukana kansainvälisessä hankkeessa, joka kehittää rokotetta sytomegalovirusta vastaan. Tutkimus on vasta alkuvaiheessa, mutta odotukset ovat korkealla.

– Tämä on yksi keskeisimmistä käynnissä olevista rokotetutkimuksista. Maailmanlaajuisesti tarve tällaiselle rokotteelle on iso. Suomessakin moni lapsi välttyisi elinikäisiltä vaurioilta, jos sytomegalovirusta vastaan olisi rokote, Laajalahti sanoo.

Vuosien prosessi

Rokotetutkimusta tehdään useissa eri maissa. Suomessa tutkittavia on muutamia satoja.

– Kaiken kaikkiaan tutkittavia henkilöitä on noin 7 000. Kestää kuitenkin vielä vuosia, ennen kuin rokote voisi olla markkinoilla, Laajalahti sanoo.

Uusien rokotteiden kehittäminen on monimutkainen prosessi. Kun tutkimusvaihe on saatu päätökseen, tutkimustulokset analysoidaan tarkkaan. Vaikka tulokset olisivat lupaavia, viranomaisprosessit vievät tämän jälkeen oman aikansa.

– Rokote perustuu samankaltaiseen Rna-teknologiaan kuin koronarokotteetkin. Tarkoituksena on, että elimistö alkaa muodostaa virusta vastaan vasta-aineita. Kehoon jää tällöin tavallaan muistijälki, joka suojaa myöhemmin sytomegalovirusinfektiolta. Tällöin raskaana ollessaan ei voisi saada tartuntaa, eikä sikiö voisi saada vaurioita, Laajalahti selventää.

Lue myös: Rokotekielteisyys kasvaa: taustalla luomuajattelua, salaliittoteorioita ja huolta turvallisuudesta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X