Raskaus 01.05.2016 Päivitetty 06.05.2024

Toimittaja testasi: synnytystaide auttaa odottajaa kohtaamaan pelkonsa

Synnytystaide on raskausajan hoitomuoto, jossa ahdistavat ja tiedostamattomat tunteet pyritään nostamaan esiin taiteen avulla. Ajatusten piirtäminen ja niistä ohjaajan kanssa keskustelu voi avata mielen solmuja ja tuoda uusia oivalluksia. Esikoistaan odottanut toimittajamme testasi synnytystaidetunnin.

Teksti
Ninni Sandelius
Kuvat
Pasi Leino/Otavamedia

Synnytystaide antaa oivalluksia

On aika piirtää. Minua, poropeukaloa jännittää,mitä saan paperille aikaan. Paraisten keskustassa doulan vastaanottoa pitävä Alessandra Sarelin on jo ehtinyt tarjota vihreää teetä ja haastatella minua. Vastausten perusteella hän on valinnut minulle ensisynnyttäjälle sopivan tehtävän.

Alessandra on käynyt synnytystaidekurssin ensimmäisenä suomalaisena. Menetelmä on yhdysvaltalaisen kätilön ja psykologin Pam Englandin kehittämä. Tarkoitus on kuvataiteen avulla houkutella alitajunnasta esiin tulevaan synnytykseen liittyviä ajatuksia ja pelkoja. Kyse ei ole terapiasta vaan puolitoistatuntisen taidetuokion aikana syntyvistä oivalluksista.

Pikarentoutuksen jälkeen Alessandra ottaa esiin pastelliliidut ja paperia. Saan käyttää värejä ja symboleja runsaasti. Tarkoitus on välittää mielikuvat ja tunteet paperille ilman epäröintiä. Minun ei tarvitse pelätä, että pilaisin teoksen.

– Kuvittele maisema, joka kuvastaa tulevaa syntymää. Miltä maisemassa näyttää, onko siellä metsää, vuoria tai vettä? Kuvittele itsesi ja muut syntymässä läsnä olevat ihmiset maisemaan mukaan, Alessandra ohjeistaa.

Alan piirtää lavealla otteella vihreän ja sinisen sävyistä merta. Käytän myös paljon keltaista. Piirrän suuren puun, johon ripottelen värikkäitä kukkasia.

Kuvastani muodostuu rantamaisema, jonka tunnelma on valoisa ja lämmin – ihanteellinen kesävauvalle. Lisään kuvaan itseni ja perheeni pyörteiden muodossa eri värein. Kuvan nurkkaan hahmottelen tummaa möykkyä.

Edustaisiko se syntymän tuntematonta ja arvaamatonta olemusta?

Lue myös:
Odottaja, saatko raskausaikana tarpeeksi näitä vitamiineja?
Synnytyspelko: näistä asioista on apua, kun synnytys pelottaa

Kuvasta keskustellaan ohjaajan kanssa

Alessandra pyytää minua lisäämään teokseeni vielä jonkin uuden elementin. Hetken mietittyäni piirrän punaisella ja oranssilla suuren roihun. Lopuksi keskustelemme kuvasta.

Kuvan valoisa ja lämmin tunnelma sekä aavan meren läsnäolo kuvastavat toiveitani rauhallisesta ja rennosta syntymästä. Puu ja roihu sen sijaan kuhisevat elämää. Ne kertonevat vauhdikkaasta vauva-ajasta mutta myös siitä, että elämässä tulee olla muutakin kuin vanhemmuus.

Alessandra korostaa vielä, että taide on yksi tapa harjoitella läsnäoloa ja heittäytymistä hetkeen. Täydellistä maisemaa ei ole olemassa. Synnytyskin on aina ainutlaatuinen, aito ja oman perheen näköinen.

Kokemus on ollut miellyttävä, ja kuva on kaunis muisto. Vaikka taideprosessissa syntyneet ajatukset eivät ole varsinaisia uusia oivalluksia, on mukava omistaa hetki synnytykseen liittyvien ajatusten jäsentämiselle.

Luova synnytysvalmennus maksaa 50 euroa tunti. www.labyrinthdoula.com

Lue myös: Odottajan tukivyö auttaa lantion ja selän kipuihin

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X