Raskaus 16.03.2018 Päivitetty 26.05.2020

Uskallatko värjätä hiuksia raskauden aikana? Turvallisuushaitat askarruttavat monia

Turvonneet nilkat, raskausarvet ja kutiseva vatsanahka… Pitääkö tyvikasvukin vielä kestää? Hiusvärien vaikutusta sikiöön ei ole juuri tutkittu, mutta näiden keinojen avulla huolehdit, että hiusten värjäys raskausaikana on hieman turvallisempaa.

Teksti
Anniina Nirhamo
Kuvat
iStock

Hiusten värjäys raskausaikana mietityttää monia odottajia, jotka ovat tottuneet normaalisti värjäämään hiuksiaan. Hiusvärien turvallisuudesta raskauden ja imetyksen aikana liikkuu ristiriitaista tietoa.

Joidenkin mielestä hiusten värjäämisestä kannattaa pidättäytyä kokonaan, joidenkin mielestä värjäyksestä ei ole sikiölle haittaa. Joka tapauksessa, jotta kemikaalit voivat vaikuttaa sikiöön tai äidinmaitoon, niiden tulee imeytyä äidin verenkiertoon.

Hiusten värjäyksen aikana kemikaaleja imeytyy hyvin vähän, mutta määrään vaikuttaa tietysti se, kuinka usein hiuksia värjää ja kuinka laajalle alueelle väriä levittää. Rikkinäisen ihon läpi ainetta imeytyy enemmän kuin terveen. Hiuksesta itsestään kemikaaleja ei imeydy.

Jos hiusten värjäys raskausaikana on toiveissasi, harkitse näitä:

Odota toiselle kolmannekselle

Saatat olla jo neljännen viikon kohdalla epätoivoinen tyvikasvusi kanssa, sillä raskaushormonit saavat usein hiukset kasvamaan nopeammin. Myös hiusten laatu ja värikin voivat raskausaikana muuttua erilaiseksi.

Monet asiantuntijat ohjeistavat raskaana olevia kuitenkin odottamaan hiusten värjäämisen kanssa toisen kolmanneksen alkuun. Ensimmäiset 12 viikkoa ovat tärkeitä sikiön kehitykselle, sillä sisäelimet, lihakset ja äänihuulet muodostuvat ja kynnet sekä hiusten karvatupit alkavat kehittyä ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Hiusten värjäys raskausaikana tarkoissaa sikiölle suurempaa kemikaalikuormaa.

Tee allergiatesti, jos toiveissa on hiusten värjäys raskausaikana

Tiedät kai väriainepakettien turvallisuusohjeet, joissa käsketään tehdä allergiatesti ennen varsinaista värjäystä? Kuinka usein olet tehnyt sen? Raskausajan hormonimuutokset voivat saada hiuksesi reagoimaan eri tavalla kuin aiemmin, joten testi kannattaa tehdä ainakin silloin, jos toiveissa on hiusten värjäys raskausaikana.

Suurin osa kestoväreistä sisältää PPD:tä eli p-fenyleenidiamiinia, joka on yleisin allergisoiva kemikaali hiusväreissä. PPD imeytyy hiuspohjan kautta verenkiertoon. Kasvivärejä pidetään yleensä turvallisempana vaihtoehtona, mutta nekin voivat allergisoida.

Erityisesti hennavärien kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä niitä on sekä synteettisiä että luonnollisia. Muokatut hennavärit sisältävät PPD:tä tai sen johdannaisia, luonnonhenna sen sijaan aiheuttaa harvoin allergiaa.

Älä värjää koko päätä

Koska kemikaalit imeytyvät vereen päänahan kautta, on raskaana turvallisempaa valita jokin sellainen vaihtoehto, jossa väriä ei levitetä tyveen asti.

Kokeile vaaleita tai tummia raitoja elävöittämään hiusväriä tai vaikka liukuvärjäystä, jossa värjätään vain osa hiuksista ja tyven voi jättää oman väriseksi. Yksi keino hoitaa hiusten värjäys raskausaikana on värjäyshuppu, jossa hiusosiot vedetään reiällisen hupun läpi. Tällöin huppu suojaa päänahkaa.

Huolehdi ilmanvaihdosta ja käytä suojahanskoja

Hiusvärit ovat joka tapauksessa tujuja aineita, olitpa raskaana tai et. Jos olet raskaana, pyydä kampaamossa itsellesi paikkaa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Jos värjäät hiukset raskausaikana kotona, avaa ikkuna ja tuuleta huonetta, jotta saisit hengitettyä mahdollisimman raitista ilmaa.

Käytä aina suojahanskoja, kun lisäät hiusväriä itse. Voi olla hyvä käyttää myös pitkähihaista paitaa, jottei hiusväriä pääse iholle. Noudata valmistajan ohjeita, pidä ainetta päässä vain tarvittava aika ja huolehdi, että peset lopuksi värin huolellisesti pois.

Lähde: What to Expect, HUS, Terve.fi, Allergia.fi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X