Raskaus 05.02.2020 Päivitetty 06.02.2020

Uutta tietoa tupakoinnista raskaana: vauva voi syntyä pienemmillä aivoilla

Tupakointi on erittäin haitallista sikiölle myös alkuraskaudessa.

Teksti
Anniina Rintala

Raskaustesti näyttää plussaa. Vaikka tätä olisi toivonut, tilanne tuntuu mullistavalta. Nyt tarvitaan hermosauhut!

Koita kuitenkin keksiä jotakin muuta rauhoittavaa. Noita savuja saatat vielä myöhemmin katua. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan tupakoinnin haitat lapselle ovat alkuraskaudessa luultuakin haitallisemmat – muun muassa sikiön aivoille.

Isabell Rumrichin väitöstutkimuksessa Itä-Suomen yliopistossa tarkasteltiin 1,4 miljoonaa vastasyntynyttä vuosilta 1991–2016.  Analyysin tuloksena selvisi, että tupakointi ensimmäisellä kolmanneksella kasvatti riskiä alhaiseen syntymäpainoon, lyhyeen syntymäpituuteen ja pienempiin aivoihin.

”On tärkeää suosia terveellisiä elämäntapoja jo ennen hedelmöittymistä.”

Alkuraskauden sauhuttelun haittapuolet painottuivat nimenomaan aivojen kokoon ja sikiön pituuteen. Nämä haittapuolet olivat nähtävissä, vaikka äiti olisi myöhemmin raskausaikana lopettanut tupakoinnin.

– Sikiölle aiheutuneiden vahinkojen korjaaminen onnistuu myöhemmin vain rajallisesti – oli sitten kyse tupakoinnista alkuraskaudessa tai sauhuttelusta koko raskauden ajan. Niinpä on tärkeää suosia terveellisiä elämäntapoja jo ennen hedelmöittymistä, väitöksessä todetaan.

Yli pyykkivuorten -blogi: Saatoin alkaa itkeä kuullessani, että läheiseni polttaa tupakkaa

Polttaminen raskausaikana muutenkaan ei ole turvallista. Tupakoinnin haitat lapselle ovat kiistattomia.

Raskaudenaikaisen polttelun ylipäätään on todettu muun muassa lisäävän riskiä keskosuuteen ja lapsuusajan ylipainoon. Nämä kolme tekijäää kasvattavat lapsen taipumusta sairastua myöhemmin elämässään kroonisiin sairauksiin.

Tupakoinnin lopettamiseen raskausaikana on saatavilla monenlaista tukea ja apua.

Jos raskaudenaikaisen tupakoinnin haittapuolia tarkastelee lukuina, selviää, että esimerkiksi vuonna 2017 terveitä elinvuosia menetettiin 1200, kerrotaan Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa.

Polttaminen raskausaikana on vähentynyt. Kun vielä vuonna 1991 raskaana olevista äideistä 10 000 tupakoi, vuonna 2016 sitä teki 3800 äitiä. Jokainen tupakoinnille altistunut lapsi on kuitenkin liikaa.

Tupakoinnin haitat lapselle ovat todellisia myös raskauden jälkeen

Jos äiti polttaa ja imettää, nikotiinia ja monia muita haitallisia aineita kulkeutuu silloin vauvaan. Vauvassa tämä näkyy ärtyisyytenä, pahoinvointina ja vatsakipuina.

Mutta vaikka vauvaa ruokkisi korvikkeella, tupakan myrkyllisiä yhdisteitä siirtyy vauvaan myös äidin iholta ja vaatteista.

Myöskään sähkötupakka ei välttämättä ole vaihtoehto. Sen nikotiinimäärät voivat olla huomattavan korkeita. Lisäksi sähkötupakoissa on havaittu muita vaarallisia yhdisteitä, huumausainejäämiä ja syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

Askeleita tupakoinnin lopettamiseen

1. Palkitse itseäsi savuttomuudesta. Käytä säästyvä raha esimerkiksi himoitsemiisi äitiysvaatteisiin.

2. Hae tietoa sikiön kehityksestä. Se tekee kasvavan lapsen haavoittuvuuden konkreettisemmaksi.

3. Kun muut polttavat, älä ajattele tupakkaa vaan sitä, miksi olet lopettanut.

Tukea tupakoinnin lopettamiseen saa esimerkiksi Hengitysliiton Stumppi.fi-palvelusta ja THL:n ohjeista.

Lue myös: Tupakointi raskausaikana: näin lopetat

Imetys ja tupakoinnin haitat lapselle – haitta-aineet siirtyvät vauvaan myös äidin iholta

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X