Raskaus 11.01.2019 Päivitetty 22.05.2020

Tiedätkö, miksi vauva potkii kohdussa? Siihen on kaksi tärkeää syytä

Vatsassa olevan vauvan potkut ovat ensimmäisiä tapoja, joilla tuleva perheenjäsen antaa kuulua itsestään. Ne tuntuvat melkein siltä kuin vauva haluaisi tiedottaa äidille: ”Hei, täällä minä olen!” Mutta miksi vauvat oikeasti potkivat kohdussa?

Teksti
Anniina Nirhamo
Kuvat
iStock

Tutkimuksen mukaan sikiön potkut raskauden viimeisellä kolmanneksella auttavat vauvaa luomaan ”kartan” kehostaan. Liikkumalla kohdussa sikiö siis tutustuu omaan kehoonsa ja kartoittaa sen olemassaoloa. Vauva potkii hahmottaakseen itseään.

University College Londonin tutkijat mittasivat REM-unen aikaisia aivoliikkeitä 19 vastasyntyneellä, jotka liikuttelivat nukkuessaan käsiä ja jalkoja. Tutkijat havaitsivat, että eniten aktivoitui aivojen kyseisestä raajasta vastaava alue. Jos siis vauva liikutti oikeaa kättään, aivojen oikeasta kädestä vastaava aivoalue aktivoitui.

Vauva tutustuu kehoonsa

Tutkimuksessa huomattiin myös, että unenaikaiset liikkeet aktivoivat eniten ennenaikaisesti syntyneiden vauvojen aivoja.

Tämän perusteella pääteltiin, että sikiön potkut raskauden loppupuolella – kun nämä ennenaikaisesti syntyneet vauvat voisivat vielä olla kohdussa – auttavat vauvan aistihavainnoista vastaavia aivojen osia kehittymään. Näin sikiö kehittää käsitystä omasta kehostaan.

Tutkimustulokset voivat hyödyttää esimerkiksi sairaaloita luomaan vastasyntyneille ja erityisesti keskosille optimaalisen ympäristön. Juuri siksi vastasyntyneet asetetaan nukkumaan pieneen vuoteeseen, esimerkiksi äitiyspakkauksen laatikkoon, että vauva voi tuntea raajoja liikutellessaan vuoteen reunat vähän kuten kohdun seinämät.

Potkut kertovat, että vauva on terve

Toisen tutkimuksen mukaan sikiön liikkeet auttavat vauvan lihasten, luiden ja nivelten kehityksessä. Kun vauva liikkuu – ikään kuin jumppaa – jo kohdussa, lihakset ja nivelet ovat terveitä myös sen syntyessä.

Vauvan potkut siis kertovat siitä, että vauva on terve. Sikiön liikkeiden tulisi tuntua 24. raskausviikkoon mennessä. Jokainen vauva liikkuu yksilöllisesti, joten potkujen määrä voi vaihdella paljonkin.

Lähteet: Romper, Scienve Daily, Live Science, ViVa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X