Oliiviöljynkin hinnat nousseet yritysten ahneusinflaation greedflation takia pilviin

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Laadukas tunnettu Borges Extra virgin kylmäpuristettu oliiviöljy 500 ml maksoi jokin aika sitten S-kaupassa 6,90 euroa ja nyt 10,90 euroa.
Melkoinen korotus hintaan.

Onko jollain tietoa mitkä ovat kyseisen Borges oliiviöljyn hinnat muissa EU-maissa Viro, Ruotsi, Saksa, Espanja?
 
vierailija
Oliiviöljynkin hinnat nousseet yritysten ahneusinflaation greedflation takia pilviin
Laadukas tunnettu Borges Extra virgin kylmäpuristettu oliiviöljy 500 ml maksoi jokin aika sitten S-kaupassa 6,90 euroa ja nyt 10,90 euroa.
Melkoinen korotus hintaan.

Onko jollain tietoa mitkä ovat kyseisen Borges oliiviöljyn hinnat muissa EU-maissa Viro, Ruotsi, Saksa, Espanja?
Suomessahan on tunnetusti euroalueen kallein ruuan hinta ja paskimmat läntisen EU:n työläisten palkat ja ostovoima.
 
vierailija
Häh, paras ruokaöljy jonka runsaat tehokkaat polyfenolit vähentävät matala-asteista tulehdusta ja suojaavat ruuankuljetuselimistöä ja verisuonistoa sekä hoitavat ihoa. Yksi tärkeistä terveystekijöistä Välimeren perinteisessä ruokavaliossa.
Oliiviöljy sisältää runsaasti tyydyttämättömiä tasvahappoja mutta vain vähän n-3-rasvahappoja
 
vierailija
Oliiviöljy sisältää runsaasti tyydyttämättömiä tasvahappoja mutta vain vähän n-3-rasvahappoja
Pääosa oleiini- eli öljyhappoa, joka ei lisää tulehdustekijöitä elimistössä, itse asiassa oliiviöljy vähentää niitä ja matala-asteista tulehdusta. Oliiviöljyä joka on hedelmäöljy on käytetty tuhansia vuosia Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Sitä pidetään Välimeren ruokavalion olennaisena osana, on pidetty tuhansia vuosia. Rypsiöljyä on käytetty historiallisesti ruuanlaitossa hyvin lyhyen aikaa.

Oliiviöljyn väri voi vaihdella vihreästä kullankeltaiseen. Väri ei itsessään riipu öljyn laadusta vaan oliivien substanssien sisällöstä. Klorofylli värjää öljyn vihreäksi, karoteeni keltaiseksi. Sadonkorjuun alussa kerätyistä oliiveista syntyvässä öljyssä klorofyllipitoisuus on korkea, joten öljyn värikin on vihreämpää.

Oliiviöljyssä on noin 70 prosenttia kertatyydyttymättömiä, 14 prosenttia monityydyttymättömiä ja 11 prosenttia tyydyttyneitä rasvahappoja.

Oliiviöljyn tyypillinen rasvahappokoostumus:

  • omega 9 -oleiinihappoa 63–83 %
  • palmitiinihappoa 7–17 %
  • palmitoleiinihappoa 0,3–3 %
  • omega 6 -linolihappoa 3,5–14 %
  • steariinihappoa 0,5–5 %
  • omega 3 -linoliinihappoa 0,01–1,5 %
  • myristiinihappoa 0–0,1 %
  • arakidihappoa 0–0,8 %
Tokoferoleja oliiviöljyn painosta on 0,015–0,017 prosenttia. Oliiviöljyssä on runsaasti E-vitamiinia sekä esimerkiksi fenoleja, polyfenoleja, fenolihappoa, steroleja, kuten Beeta-sitosteroleja, skvalaania, beetakaroteenia, terpeenejä, a-klorofylliä ja beetaklorofylliä.

Terveysvaikutukset

Oliiviöljyn sanotaan vähentävän haitallista LDL-kolesterolia ja triglyseridien määrää veressä sekä alentavan verenpainetta. Joidenkin tutkimustulosten mukaan oliiviöljyn käyttäminen päivittäisessä ruokavaliossa vähentää syövän riskiä.

Yhdysvaltain ruoka- ja lääkevirasto on hyväksynyt terveysväittämän käytön, jonka mukaan on olemassa viitteitä siitä, että päivittäinen oleiinihappoa vähintään 70 prosenttia sisältävän ruokaöljyn käyttö 20 gramman annoksella saattaa vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, jos sillä korvataan enemmän tyydyttynyttä rasvaa sisältäviä ravintorasvoja.

Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavilla tehdyssä tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että 50 millilitran kuumentamattoman neitsytoliiviöljyn päivittäinen nauttiminen vähentää tehokkaasti sairauteen liittyvää ummetusta ja alentaa merkittävästi matala-asteisesta tulehduksesta kertovaa herkkää CRP-arvoa.

Terveellisyyden kannalta neitsytöljyjen etu puhdistettuihin öljyihin nähden ovat niiden terveelliset polyfenolit.

Mitä öljyhappo tekee?
  • Yksi öljyhapon tärkeimmistä ominaisuuksista on, että se tukee sydämen terveyttä. Tutkimukset osoittavat, että öljyhappo alentaa verenpainetta ja laajentaa verisuonia. Siten sillä on suojaava vaikutus sydän- ja verisuonitaudeilta, kuten sydänkohtaukselta ja aivohalvaukselta.
  • Lisäksi öljyhappo tukee silmien terveyttä. Lisäämällä verkkokalvon verenkiertoa se vähentää oksidatiivista stressiä silmässä ja suojaa silmien terveyttä. Tämä auttaa ehkäisemään ikään liittyviä näköhäiriöitä.
  • Öljyhappo vahvistaa myös immuunijärjestelmää ja vähentää tulehdusta. Antioksidanttisten ominaisuuksiensa ansiosta se taistelee vapaita radikaaleja vastaan ja suojaa kehoa sairauksilta.
  • Öljiinihappo, joka on tärkeä myös terveelle painonhallitukselle, antaa kylläisyyden tunteen ja säätelee ruokahalua. Siksi öljyhappoa sisältävien öljyjen, kuten oliiviöljyn, käyttö auttaa hallitsemaan painoa.
  • Öljyhapon tiedetään myös olevan hyödyllinen ihon terveydelle. Se ravitsee ja uudistaa ihoa kosteuttavien ominaisuuksiensa ansiosta. Se myös vähentää ihon punoitusta ja ärsytystä tulehdusta estävällä vaikutuksellaan.
 
vierailija
Rypsiöljyn tapaan.

Syö neitsytoliiviöljyn kanssa naturel saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä ja pistaasipähkinöitä.
Siis lsäksi.

Aivoja muodoltaan muistuttava saksanpähkinä on hyväksi aivoille. Saksanpähkinässä on runsaasti hyviä omega-3-rasvahappoja, ja lisäksi se sisältää antioksidantteja ja tulehdusta lievittäviä aineita. Sekä eläin- että ihmiskokeissa on havaittu, että saksanpähkinöillä voi olla yhteys kognitiivisiin kykyihin ja muistiin. (Tutustu esimerkiksi seuraavissa lehdissä julkaistuihin tutkimuksiin: Journal of Nutrition ja Nutrients).
 
vierailija
Pääosa oleiini- eli öljyhappoa, joka ei lisää tulehdustekijöitä elimistössä, itse asiassa oliiviöljy vähentää niitä ja matala-asteista tulehdusta. Oliiviöljyä joka on hedelmäöljy on käytetty tuhansia vuosia Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Sitä pidetään Välimeren ruokavalion olennaisena osana, on pidetty tuhansia vuosia. Rypsiöljyä on käytetty historiallisesti ruuanlaitossa hyvin lyhyen aikaa.

Oliiviöljyn väri voi vaihdella vihreästä kullankeltaiseen. Väri ei itsessään riipu öljyn laadusta vaan oliivien substanssien sisällöstä. Klorofylli värjää öljyn vihreäksi, karoteeni keltaiseksi. Sadonkorjuun alussa kerätyistä oliiveista syntyvässä öljyssä klorofyllipitoisuus on korkea, joten öljyn värikin on vihreämpää.

Oliiviöljyssä on noin 70 prosenttia kertatyydyttymättömiä, 14 prosenttia monityydyttymättömiä ja 11 prosenttia tyydyttyneitä rasvahappoja.

Oliiviöljyn tyypillinen rasvahappokoostumus:

  • omega 9 -oleiinihappoa 63–83 %
  • palmitiinihappoa 7–17 %
  • palmitoleiinihappoa 0,3–3 %
  • omega 6 -linolihappoa 3,5–14 %
  • steariinihappoa 0,5–5 %
  • omega 3 -linoliinihappoa 0,01–1,5 %
  • myristiinihappoa 0–0,1 %
  • arakidihappoa 0–0,8 %
Tokoferoleja oliiviöljyn painosta on 0,015–0,017 prosenttia. Oliiviöljyssä on runsaasti E-vitamiinia sekä esimerkiksi fenoleja, polyfenoleja, fenolihappoa, steroleja, kuten Beeta-sitosteroleja, skvalaania, beetakaroteenia, terpeenejä, a-klorofylliä ja beetaklorofylliä.

Terveysvaikutukset

Oliiviöljyn sanotaan vähentävän haitallista LDL-kolesterolia ja triglyseridien määrää veressä sekä alentavan verenpainetta. Joidenkin tutkimustulosten mukaan oliiviöljyn käyttäminen päivittäisessä ruokavaliossa vähentää syövän riskiä.

Yhdysvaltain ruoka- ja lääkevirasto on hyväksynyt terveysväittämän käytön, jonka mukaan on olemassa viitteitä siitä, että päivittäinen oleiinihappoa vähintään 70 prosenttia sisältävän ruokaöljyn käyttö 20 gramman annoksella saattaa vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, jos sillä korvataan enemmän tyydyttynyttä rasvaa sisältäviä ravintorasvoja.

Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavilla tehdyssä tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että 50 millilitran kuumentamattoman neitsytoliiviöljyn päivittäinen nauttiminen vähentää tehokkaasti sairauteen liittyvää ummetusta ja alentaa merkittävästi matala-asteisesta tulehduksesta kertovaa herkkää CRP-arvoa.

Terveellisyyden kannalta neitsytöljyjen etu puhdistettuihin öljyihin nähden ovat niiden terveelliset polyfenolit.

Mitä öljyhappo tekee?
  • Yksi öljyhapon tärkeimmistä ominaisuuksista on, että se tukee sydämen terveyttä. Tutkimukset osoittavat, että öljyhappo alentaa verenpainetta ja laajentaa verisuonia. Siten sillä on suojaava vaikutus sydän- ja verisuonitaudeilta, kuten sydänkohtaukselta ja aivohalvaukselta.
  • Lisäksi öljyhappo tukee silmien terveyttä. Lisäämällä verkkokalvon verenkiertoa se vähentää oksidatiivista stressiä silmässä ja suojaa silmien terveyttä. Tämä auttaa ehkäisemään ikään liittyviä näköhäiriöitä.
  • Öljyhappo vahvistaa myös immuunijärjestelmää ja vähentää tulehdusta. Antioksidanttisten ominaisuuksiensa ansiosta se taistelee vapaita radikaaleja vastaan ja suojaa kehoa sairauksilta.
  • Öljiinihappo, joka on tärkeä myös terveelle painonhallitukselle, antaa kylläisyyden tunteen ja säätelee ruokahalua. Siksi öljyhappoa sisältävien öljyjen, kuten oliiviöljyn, käyttö auttaa hallitsemaan painoa.
  • Öljyhapon tiedetään myös olevan hyödyllinen ihon terveydelle. Se ravitsee ja uudistaa ihoa kosteuttavien ominaisuuksiensa ansiosta. Se myös vähentää ihon punoitusta ja ärsytystä tulehdusta estävällä vaikutuksellaan.
Omat tietoni ovat suoraan uusimmista ravitsemussuosituksista ja niissä on oikeastaan kaikki tarpeellinen. Hylkään yleensä aina niiden kanssa ristiriidassa olevat tiedot. Jonkun yksittäisen ruoka-aineen tai tutkimusartikkelin korostaminen ei ratkaise mitään. Kokonaisuus ratkaisee. Jos Yleisissä ravitsemussuosituksissa sivulla 23 voidaan lukea että rypsi- ja rapsiöljy on erityisen suositeltavaa ja että mm. oliiviöljyä voidaan käyttää vaihdellen näiden rinnalla.
Oikeaa tietoa on saatavilla. Älkää sortuko hörhöilyyn.
 
vierailija
Omat tietoni ovat suoraan uusimmista ravitsemussuosituksista ja niissä on oikeastaan kaikki tarpeellinen. Hylkään yleensä aina niiden kanssa ristiriidassa olevat tiedot. Jonkun yksittäisen ruoka-aineen tai tutkimusartikkelin korostaminen ei ratkaise mitään. Kokonaisuus ratkaisee. Jos Yleisissä ravitsemussuosituksissa sivulla 23 voidaan lukea että rypsi- ja rapsiöljy on erityisen suositeltavaa ja että mm. oliiviöljyä voidaan käyttää vaihdellen näiden rinnalla.
Oikeaa tietoa on saatavilla. Älkää sortuko hörhöilyyn.
Etkö tiedä poikkeusluvista?
 
vierailija
Omat tietoni ovat suoraan uusimmista ravitsemussuosituksista ja niissä on oikeastaan kaikki tarpeellinen. Hylkään yleensä aina niiden kanssa ristiriidassa olevat tiedot. Jonkun yksittäisen ruoka-aineen tai tutkimusartikkelin korostaminen ei ratkaise mitään. Kokonaisuus ratkaisee. Jos Yleisissä ravitsemussuosituksissa sivulla 23 voidaan lukea että rypsi- ja rapsiöljy on erityisen suositeltavaa ja että mm. oliiviöljyä voidaan käyttää vaihdellen näiden rinnalla.
Oikeaa tietoa on saatavilla. Älkää sortuko hörhöilyyn.
Itse korostan ruokavaliossa niitä ruoka-aineita, joiden käytöllä on pitkät sukupolvien takaiset perinteet, eikä tuotteilla ole todettu haittavaikutuksia, pikemminkin todettu hyötyjä kuten oliiviöljyllä.
 
vierailija
Kyllä hinnat ovat kaikkialla nousseet, syynä mm. kuumuudesta johtuvat huonot sadot.
Joo, ja nyt on kaakaollakin nämä "huonot sadot".

TE: Kaakaon hinta nousee ennätysvauhtia – näin se vaikuttaa suklaalevyn hintaan

Huono satokausi on nostanut kaakaofutuurien hintaa lähes eksponentiaalisesti.

"Kaakaon maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet viimeisen vuoden aikana ennätyslukemiin, kertoo Talouselämä.

Kaakaon futuurihinnat ovat nousseet ennätyslukemiin, noin 7 000 dollariin tonnilta. Tammikuussa hinta oli vielä 4 500 dollaria, vuosi sitten 2 500 dollaria. Nousu onkin lähes eksponentiaalista.

Syy kohonneisiin hintoihin löytyy kahdesta suuresta Länsi-Afrikan kaakaontuottajamaasta, Ghanasta ja Norsunluurannikolta. Alueella tuotetaan lähes 81 prosenttia maailman kaakaopavuista. Syksyn satokauden kaakaopapumäärät ovat romahtaneet kolmanneksella, eikä kaikille asiakkaille nyt riitäkään kaakaota.

Merkittävä syy heikolle sadolle löytyy epätavallisista rankkasateista sekä siitä, että pienviljelijöiden kaakaosta saatava tuotto on jo pitkään ollut matala. Tämä on taas johtanut siihen, että viljelijät eivät ole pystyneet investoimaan esimerkiksi lannotteisiin, tuholaismyrkkyihin tai uusiin puihin.

Tilannetta ei auta se, että kaakaon kysyntä on ylittänyt tarjonnan jo kolme vuotta putkeen.

Raju hinnannousu saattakin heijastua hintoihin myös suklaahyllyllä. Jos suklaalevyn hinta heijastelisi kaakaofutuurien hintoja, saisi suklaalevystä pullittaa pian noin 10 euroa."


Kyllähän suklaa esim. Fazerin suklaalevyjen hinta onkin noussut hurjasti kaiken muun ohella. Veikkaan syyksi enemminkin greedflationia eli yritysten ahneusinflaatiota kuin "huonoja satokausia". Rahastajien elintarvikeketju on pitkä.
 

Yhteistyössä