Vanhemmuus 29.10.2018 Päivitetty 13.08.2019

18-vuotias äiti Elisabet: Lapsi estää nuoruuden hölmöilyjä

Toisenlaiset teiniäidit -tv-sarjassa esiintyvä Elisabet on suurperheen lapsi, joka on toivonut saavansa myös itse lapsen nuorena. Nyt toive on toteutunut, eikä hän voisi olla tyytyväisempi.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
Petri Aho / Nelonen Media

Elisabet, 18, tuli raskaaksi suunnitellusti 17-vuotiaana. Elisabet ja hänen poikaystävänsä Jasper olivat seurustelleet jo viisi vuotta ja olleet siitä jo kihloissakin kaksi. Aika tuntui sopivalta ja ajatus luonnolliselta.

– Olen kasvanut suuressa perheessä lasten ympäröimänä, ja meillä on aina ollut hyvin lapsirakas ilmapiiri kotona, Elisabet kertoo.

Elisabetilla on 9 sisarusta. Hän asui raskaaksi tullessaan vielä omassa lapsuudenkodissaan, samoin kuten Jasperkin. Ennen vauvan syntymää pariskunta muutti kuitenkin omaan asuntoon.

– Olen niin tottunut siihen, että ympärillä on aina hälinää, joten omaan kotiin muutto tuntui aluksi jopa vähän hassulta. Siellä oli niin hiljaista! Elisabet naurahtaa.

Elisabetin ystävä- ja lähipiirissä on muitakin nuoria äitejä. Oma raskaus olikin asia, jota hän oli jo innolla odottanut – Elisabet ei arvellut sen muuttavan arkea suuresti, vaan lapsen tuovan vain oman ihanan lisänsä elämään.

Nyt yhteiseloa vauvan kanssa on takana kaksi kuukautta, ja Elisabet voi vahvistaa aiemmat ajatuksensa todeksi: Kaikki on mennyt juuri niin, kuin hän ajatteli, ja jopa paremmin.

Pienen lapsen paikka ei ole päiväkoti

Elisabetin tullessa raskaaksi hän oli lähihoitajaopintojensa työharjoittelussa. Nyt opintoja on vuosi jäljellä, ja ne on tarkoitus suorittaa loppuun, kun vauva kasvaa.

Poikaystävä käy päivisin ammattikoulussa ja Elisabet hoitaa tytärtään kotona.

Vauvan hoitaminen on hänen mukaansa sujunut alusta asti hyvin luonnostaan.

– Olen hoitanut paljon pienempiä sisaruksiani sekä töiden kautta myös vanhuksia. Pienelle vauvalle vaipan vaihtaminenkin on mukavaa.

Elisabet toivoo, että voi keskittyä lapseen täysillä nyt, kun hän on vielä pieni. Tähänkin esimerkki on tullut omasta kodista.

– Oma äitini kasvatti meitä kotona mahdollisimman pitkään. On se erilaista, jos lapsi menee heti pienenä hoitoon.

Lapsi tarvitsee ja ansaitsee vanhempiensa huomiota, ja se menee Elisabetin mukaan töiden edelle.

– Lähihoitajan töitä kyllä riittää niin paljon kuin vain ehtii tehdä, ja pääsen takaisin töihin kun sinne haluan.

Lapsi estää nuoruuden hölmöilyjä

Elisabetin omassa elinpiirissä hänen elämäntilanteensa on hyvin tavanomainen. Nuorena äidiksi tuleminen on Elisabetin mukaan luonnollista ja vain hyvä asia.

– Koen, että kun saan nuorena lapsen, pystyn antamaan itsestäni enemmän. Pienen vauvan kanssa esimerkiksi unirytmit vaihtelevat paljon, ja niihin pitää mukautua. Nuorena on helpompi joustaa, kun ei ole vielä syntynyt vakiintuneita tapoja, hän pohtii.

– Lapsen saaminen kasvattaa luonnetta ja estää myös tekemästä nuorena hölmöjä juttuja.

Entä nuoruuden vapaus? Matkustelu ja mahdollisuus toteuttaa itseään ilman velvollisuuksia?

– Ollaan Jasperin kanssa puhuttu matkustelusta. Mutta olen sen verran varovainen, etten nuorena lähtisi ilman, että matka olisi suunniteltu tosi hyvin, Elisabet paljastaa.

Myöhemmin, lapsen kasvaessa perhe voi lähteä matkustelemaan yhdessä.

– Olemme niin nuoria, että ehdimme hyvin sittenkin.

Tällä hetkellä elämässä on kaikki se, mitä voi tarvita.

– Kun arjen keskellä lapsi hymyilee juuri minulle, se saa ajan pysähtymään.

Toisenlaiset teiniäidit Livillä maanantaisin.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X