Vanhemmuus 04.08.2021 Päivitetty 21.08.2023

40 vuotta täyttävä Meghan Markle on leijonaemo – 5 paljastusta äitiydestä

Neljäs elokuuta 40 vuotta täyttävä Meghan Markle on äiti, joka laittaa perheensä etusijalle ja kannattaa moderneja arvoja.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
MVPhotos

Meghan Markle, 40, on paitsi tunnettu näyttelijä ja hyväntekijä sekä prinssi Harryn puoliso, myös kahden pienen lapsen äiti.

Meghanin ja Harryn esikoinen Archie syntyi toukokuussa 2019 Lontoossa. Nyt parivuotias poika sai pikkusiskon, kun parin toinen lapsi Lilibet syntyi kesäkuussa 2021 Yhdysvalloissa, jossa perhe nykyään asuu.

Meghanin ensimmäisiin vuosiin vanhempana on mahtunut yhtä sun toista – tiesitkö nämä 5 asiaa Meghanin äitiydestä?

Lue myös: Miksi Meghanin ja Harryn vauvasta tuli Archie? Lue yllättävän nimen taustat

1. Meghan itse on ainoa lapsi

Meghan on vanhempiensa ainoa yhteinen lapsi, mutta omaan perheeseensä hän halusi ainakin kaksi lasta. Meghan on hyvin läheinen äitinsä Dorian kanssa ja kutsuu tätä usein myös parhaaksi ystäväkseen. Sen sijaan välit isään ovat olleet etäiset, eikä isä osallistunut esimerkiksi Meghanin ja prinssi Harryn häihin.

Meghanin vanhemmat erosivat tämän ollessa kuusivuotias. Meghanin isällä on kaksi lasta myös aiemmasta liitostaan. Nähtäväksi jää, miten Meghanin oma perhehistoria vaikuttaa hänen valintoihinsa.

Lue myös: Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tyttären nimi kunnioittaa hovin tunnetuimpia naisia

2. Salaisuus keskenmenosta järisytti

Matka kahden lapsen äidiksi ei ollut Meghanille helppo. Kiitospäivän aikaan marraskuussa 2020 hän paljasti arvostetun The New York Times -lehden mielipidekirjoituksessa, että oli kokenut keskenmenon saman vuoden heinäkuussa.

Päivä oli alkanut tavanomaisin aamurutiinein, mutta vaihdettuaan Archien vaipan Meghan oli tuntenut voimakkaan krampin vatsassaan ja tiennyt, ettei kaikki ollut kunnossa.

Meghan kirjoitti keskenmenostaan murtaakseen asian ympärillä leijuvaa hiljaista surua. Hän kuvaili liikuttavalla tavalla, kuinka keskenmeno on monien kokema, mutta vain vähän puhuttu asia.

– Lapsen menettäminen merkitsee surua, jota on melkein mahdotonta kestää, Meghan kirjoitti koskettavasti menetyksestään.

3. Meghan Markle ottaa mielellään mallia Dianasta

Meghania ja hänen lastensa toista isoäitiä, jo edesmennyttä prinsessa Dianaa verrataan usein toisiinsa. Molemmat ovat kuninkaalliseen perheeeseen ulkopuolelta tulleita, moderneja naisia sekä miniöitä, jotka eivät sopeutuneet brittimonarkian tapoihin vaan valitsivat oman tiensä.

Vertaukset eivät kuitenkaan ole sattumaa: Meghan myös ottaa mielellään Dianasta mallia. Naisten tyyliyhtäläisyyksistä on olemassa lukuisia esimerkkejä tietyistä väri- ja kuviosuosikeista Meghanin käyttämiin Dianan vanhoihin koruihin asti.

Lisäksi Meghan ja Harry ovat todenneet, että kaksi lasta olisi heidän lopullinen lapsilukunsa, aivan kuten Dianalla.

Yhteisellä Instagram-tilillään pariskunta osoitti lämpimästi kunnioitusta Dianalle jakamalla hänen kuolemattomat sanansa, jotka toimivat ohjenuorana joka sukupolvelle hänen jälkeensä:

”Tee jollekin hyvä teko ilman odotuksia vastapalveluksesta, ja voit luottaa, että jonain päivänä joku tekee sinulle samoin.”

Lue myös: Meghan pakeni Dianan kohtaloa Yhdysvaltoihin – miksi brittihovi ei puolusta miniöitään?

4. Moderni äiti toivoo myös lapsistaan feministejä

Meghan on vahva naisten oikeuksien puolestapuhuja. Hän on toiminut muun muassa YK:n naistenjärjestössä ja perustanut hiljattain puolisonsa kanssa Archewell-säätiön, jonka tarkoituksena on edistää kulttuurista muutosta kaikissa yhteisöissä.

Myös kuninkaallisen perheen tapoja ja käsityksiä rohkeasti haastanut Meghan toivoo lapsistaankin feministejä, jotka kunnioittaisivat erilaisia ihmisiä eri taustoista.

– Se on hassua, olen vitsaillut asiasta viime viikot. Näin Netflixissä dokumentin feminismistä, ja siinä sanottiin raskauteen liittyen ”tunnen aluillaan olevan feminismin potkivan”. Rakastin sitä, joten olipa lapsi poika tai tyttö, toivomme että näin on pienen kumpumme kohdalla, Meghan on todennut raskaana ollessaan.

Lue myös: Nämä ovat nyt vauvojen suosikkinimet Englannissa – melkein kaikki sopivat suomalaiseen suuhun

5. Lapset ovat etusijalla

​Meghan on myös todellinen leijonaemo, joka laittaa ydinperheensä ja tämän hyvinvoinnin etusijalle.

– Olen ollut tarjoilija, näyttelijä, prinsessa, herttuatar… ja kaikkein tärkein titteli, joka minulla koskaan tulee olemaan on äiti, hän totesi Oprah Winfreyn haastattelussa.

Meghan ja Harry ovat päätöksillään osoittaneet, että he haluavat vaalia perheensä hyvinvointia ja yksityisyyttä erityisen tarkasti. Britannian hovin jättäneet ja Kaliforniaan muuttaneet vanhemmat halusivat päästä pois kuninkaallista perhettä ympäröivästä ilmapiiristä, jonka he kokivat haitalliseksi itselleen ja lapsilleen.

Meghan on muun muassa kertonut, kuinka hovi torjui hänen pyyntönsä saada ammattiapua mielenterveysongelmiin.

Samassa Oprah Winfreyn haastattelussa pariskunta kertoi myös, kuinka Archien ihonväristä oltiin hovissa huolissaan ennen pojan syntymää.

Päätös asettaa ydinperhe ensimmäiseksi voikin viestiä siitä, kuinka tärkeää sekä Meghanille että Harrylle on luoda lapsilleen perhesuhteiltaan vakaa, turvallinen lapsuus, jota vaille he itse lapsena jäivät.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X