Vanhemmuus 14.08.2017 Päivitetty 26.06.2023

5 ärsyttävää äitityyppiä – näin selviät heidän kanssaan

Äitejä on yhtä monta erilaista kuin on yksilöäkin. Nämä viisi äitityyppiä saattavat olla ärsyttäviä, mutta ehkä voitte oppia toisiltanne jotakin.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
iStock

1. Kaikkeen valmistautunut äiti

Tämä äiti lykkii kadulla tonninpainoisia vaunuja, jotka on lastattu täyteen kaikkea mahdollista, mitä ikinä voi tarvita. Unohditko kosteuspyyhkeet kotiin? Ei hätää, tältä äidiltä löytyy kolmea eri laatua. Satuttiko lapsesi polvensa kaatuessaan? Huoli pois, kaikkeen valmistautunut äiti kaivaa kassinsa pohjalta ensiapupakkauksen.

Älä turhaan tunne huonommuutta, jos omassa hoitokassissasi ei ikinä ole vaihtovaatteita. Ole iloinen, että maailmasta löytyy tällaisia joka tilanteen pelastajia!

2. Ekointoilijaäiti

Jos annat lapsesi juoda pillimehuja, älä missään nimessä tee sitä ekointoilijaäidin nähden. Muuten saat varautua ryöpytykseen sokerin ja lisäaineiden tappavista haitoista. Tämä äiti käyttää vauvallaan ainoastaan luomupuuvillasta valmistettuja kestovaippoja ja valmistaa soseet itsekasvattamistaan kasviksista.

Anna toisen höyrytä ja jatka itse ostosten tekoa lähimarketin vaippa- ja purkkiruokahyllyillä, jos niin haluat. Tai jos innostus tarttuu, ekointoilijaäidiltä voit saada kokeilemisen arvoisia neuvoja ekologisempaan elämään.

3. Supertimmi äiti

Nyit paitasi helmaa vatsamakkaroidesi peitteeksi, kun tämä supertimmi äiti hölkkää paikalle vauva juoksuvaunuissa. Miten kenelläkään voi olla noin naurettavan litteä vatsa pari viikkoa synnytyksen jälkeen?

Älä huoli, on ihan ok keskittyä täysillä vauvaan ensimmäiset kuukaudet synnytyksen jälkeen. Anna tavallisten farkkujen odottaa rauhassa kaapissa ja vedä mukavat äitiyshousut jalkaan. Kun vauva-arki lähtee sujumaan, supertimmi äiti antaa varmasti mielellään treenivinkkejä.

4. Ylihuolehtivainen äiti

Miten voit antaa lapsesi keinua ja leikkiä hiekkalaatikolla? Ylihuolehtivainen äiti haukkoo henkeään vieressä, kun annat lapsellesi lisää vauhtia. Keinustahan voi pudota, ja hiekkalaatikossa voi olla lasinsiruja!

Tästä äidistä voi tulla supertimmi äiti ihan vahingossa; niin lujaa hän säntää lapsensa perään, kun tämä yrittää kiivetä liukumäkeen. Yritä olla lähtemättä mukaan ylihuolehtivaisen äidin pakokauhuiluun ja näytä, että mitään kamalaa tuskin tapahtuu, vaikka lapsi sattuisikin syömään vähän hiekkaa. Ehkä rento asenteesi tarttuu.

5. Kaikkitietävä äiti

Jos kaipaat neuvoja vanhemmuuteen, kysy kaikkitietävältä äidiltä. Jos et tarvitse neuvoja, kaikkitietävä äiti antaa niitä silti. Halusit tai ei, häneltä saat viimeisimmän lapsiin ja kasvatukseen liittyvän tiedon, koski se sitten rokotteita, ravitsemusta tai päivähoidon oikeaa aloittamisikää.

Vaikka valvotun yön jälkeen et tietäisi mitään rasittavampaa kuin kävelevä tietopankki, joka perusteellisesti valistaa sinua siitä, miten saat vauvan nukkumaan, älä sulje korviasi täysin. Vauva-arjessa ei aina riitä voimia ottamaan selvää asioista, eikä tarvitsekaan. Kaikkitietävä äiti tekee sen mielellään puolestasi.

Lähteet: Essence, The Bump

Lue myös:

5 äitien supertaitoa – joko hallitset nämä?

Nämä 5 asiaa riittävät hyvään äitiyteen

13 asiaa, jotka vain kotiäiti voi ymmärtää

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X