Äidit ovat uupuneimpia tasa-arvoisissa maissa, kertoo tutkimus – kaatuvatko metatyö ja muut vastuut lapsista myös sinun harteillesi?
Äidit voivat olla niin sanotusti tuplapaineen alla tasa-arvoisissa maissa, tutkija pohtii. Tasa-arvon tulisikin yltää myös vanhemmuuteen.
Maissa, joissa sukupuolten tasa-arvo on korkea, äidit kokevat eniten uupumusta, kertoo tuore kansainvälinen tutkimus. Mukana oli 40 maata ja 11 538 äitiä.
Tulos kuulostaa nurinkuriselta. Tasa-arvoisimmissa maissa toisen vanhemman olettaisi jakavan äitien vastuuta perheen ja kodin pyörittämisestä niin, että äitien väsymys vähenisi.
– Tulos on yllättävä ja jopa paradoksaalinen. Eikö nimenomaan tasa-arvoisissa maissa vanhemmuuden pitäisi olla jaetumpaa ja helpompaa, dosentti Matilda Sorkkila Jyväskylän yliopistolta kertoo tiedotteessa.
Sorkkila vastaa professori Kaisa Aunolan ohella Suomen osuudesta tutkimuksessa.
Tasa-arvo ei välttämättä yllä vanhemmuuteen
Vaikka maa nauttisi korkeasta tasa-arvosta koulutuksessa, työelämässä, terveydessä ja poliittisessa päätöksenteossa, se ei välttämättä näy perhe-elämässä.
Äidit voivat haluta kouluttautua ja tehdä uraa siinä missä isätkin. Kuitenkin metatyö ja muut vastuut lapsista saattavat tasa-arvoon pyrkivässä yhteiskunnassa jäädä äidin harteille.
Lisäksi äideiltä myös saatetaan odottaa, että he omasta urastaan huolimatta satsaavat paljon myös lapsiperheen pyörittämiseen.
– Äidit voivat olla niin sanotusti ’tuplapaineen’ alla, eli he kokevat painetta tai halua osallistua tasa-arvoisesti työelämään, mutta sen lisäksi he edelleen kantavat suuren vastuun kodista ja lapsista, Sorkkila pohtii.
Äitien tyytymättömyyttä ja uupumuksen tunnetta saattaa lisätä myös se, että he näkevät tasa-arvon toteutuvan mahdollisesti paremmin muilla elämän osa-alueilla
Myös äitiyden ja vanhemmuuden arvostaminen yhteiskunnassa voi heijastella äitien uupumuksen asteeseen.
– Esimerkiksi Kuuba oli melko tasa-arvoinen maa, mutta siellä raportoitiin vain vähän vanhemmuuden uupumusta. On mahdollista, että äidit eivät uuvu ’tuplaroolin’ alle, koska työelämässä olemisen lisäksi myös äitiyttä arvostetaan paljon, ja sitä tuetaan niin yhteiskunnan kuin läheistenkin toimesta, Aunola pohtii.
Mistä apua tasa-arvoiseen vanhemmuuteen?
Tasa-arvoiseen vanhemmuuten liittyy paljolti kysymys rahasta. Naisten keskimäärin pienempien palkkojen on katsottu olevan jäänne ajalta, jolloin miesten palkan tarkoitus oli olla perheen pääasiallinen tulonlähde.
Nykymaailmassa naisten- ja naisvaltaisten alojen palkat laahaavat edelleen miesten palkoista jäljessä. Niinpä monissa perheissä on tyypillisesti päädytty Suomessakin siihen, että äiti jää pidemmälle perhevapaalle kuin isä.
Samalla äiti ottaa pidemmäksi aikaa pääasiallisen vastuun perhe-arjen hoitamisesta.
Elokuussa 2022 astuu voimaan perhevapaauudistus, jonka tarkoituksena on yrittää tasata perhevapaiden tasaisempaa jakautumista miesten ja naisten välillä.
Tutkimuksessa sukupuolten välistä tasa-arvoa arvioitiin yksilötasolla sekä yhteiskunnallisella tasolla (Global Gender Gap Report, 2018). Artikkeli on julkaistu vertaisarvioidussa Journal of Cross-Cultural Psychology-lehdessä.
Jaa oma kokemuksesi