Vanhemmuus 05.06.2017 Päivitetty 02.11.2020

Äitibloggaaja järkyttyi tokaluokkalaisen todistuksesta – karu käytösarvio puhuttaa somessa

Poikien äiti -bloggaaja Jonna-Emilian perheessä koulutodistuksia ei odoteta innolla, sillä todistuksissa suurta roolia näyttelevät keskittyminen ja huolellisuus eivät ole vilkkaiden poikien vahvuuksia. Nyt bloggaaja pohtii, kuinka paljon oppilaan persoonallisuus vaikuttaa käytösarvioon.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
OM-Arkisto

Viime lauantaina juhlittiin koululaisten kevätjuhlia ja kesäloman alkamista. Kaksplussan bloggaaja Jonna-Emilia puuttui vielä samana päivänä Poikien äiti -blogissaan epäkohtaan, jonka moni vilkkaiden lasten vanhempi tunnistaa.

Jonna-Emilia pohtii, miten paljon lapsen persoonallisuus vaikuttaa etenkin alakoulun todistuksessa suurta roolia näyttelevään käytösarviointiin.

–Meillä ei ole koskaan kovin innolla odotettu todistuksia, sillä alakoululaisilla siinä suurinta roolia näyttelee keskittyminen ja huolellisuus. Kokonainen yksi sivu liittyen siihen miten rauhassa olet, bloggaaja ihmettelee postauksessaan.

Vaikka Jonna-Emilia pitää käyttäytymistä, huolellisuutta ja keskittymistä tärkeinä asioina, on hän huolissaan esimerkiksi adhd-oppilaista sekä oppilaista, joilla on käytöksen lisäksi petrattavaa myös lukuaineiden arvosanoissa.

– Levottomuus voi olla myös osa luonnetta (kuten minulla oli), miksi juuri se luonteenpiirre vaikuttaa niin paljon todistukseen? Miksi todistuksessa ei arvostella sosiaalisuutta ja rohkeutta? Miksi siinä ei arvostella esiintymistaitoa ja avoimuutta? Miksi siinä ei arvostella asioiden syvää pohtimista ja ehkä jopa niiden pientä kyseenalaistamista? pohtii Jonna-Emilia kirjoituksessaan.

Poikien äidit -ryhmän perustaja: ”Villien poikien äitinä saa kuraa niskaan”

Näin Poikien äidit -Facebook-ryhmästä tuli someilmiö

Sanallinen arvio voi olla ankara

Poikien äiti -bloggaaja on huolissaan, että todistus ja ankara käytösarvio voi vaikuttaa lapsen itsetuntoon.

Vilkkaiden poikien äitinä Jonna-Emilia kyseenalaistaa rauhallisuutta suosivan käytösarvioinnin todistuksissa.

Bloggaaja on myös liittänyt postaukseensa kuvan ystävänsä tokaluokkalaisen lapsen todistuksesta, joka kieltämättä tuntuu varsin ankaralta alakoululaisen luettavaksi. Todistuksesta löytyy esimerkiksi seuraavat arviot:

Oppilas käyttäytyy toisinaan epäkohteliaasti ja epäystävällisesti. Oppilaan on vaikea hyväksyä erilaisuutta.

Oppilas noudattaa joskus sääntöjä ja ohjeita. Oppilas käyttäytyy joskus tilanteen vaatimalla tavalla.

Oppilaan asenne yhteisestä omaisuudesta ja omista opiskeluvälineistään huolehtimiseen on usein välinpitämätön. Oppilas suhtautuu usein yleisestä siisteydestä ja ympäristöstään huolehtimiseen välinpitämättömästi.

– Eikö jokaisesta lapsesta pitäisi löytyä todistukseen jotain hyvää kirjoitettavaa? Jonna-Emilia hämmästelee.

Postaus ja todistus kuohuttavat somessa

Postaus on herättänyt paljon keskustelua sekä puolesta että vastaan erityisesti koululaisten vanhempien keskuudessa blogin kommenttiosiossa:

Mä sanoisin, että tämmöinen todistus täytyy uskaltaa ottaa vastaan. Vanhempien tulee niellä omaa ylpeyttään ja sanoittaa lapselle todistuksen sisältö. Että ei, ei mennyt ihan putkeen, mutta tästä noustaan ja ensi keväänä paperilla on täysin erilaiset sanat ja miten hyvältä ne sitten tuntuvatkaan, kun ovat tulleet ansaitusti. Jos nyt todistuksessa olisi olut hymistelyä ja villattuja lauseita, se olisi saattanut viestiä, ettei asiat olekaan niin hullusti. Vilkas minäkin

Mun mielestä taas iän kaiken ollut niin, että ne levottomat ja äänekkäät saavat kaiken huomion ja hiljaiset ja rauhalliset kärsivät siitä. Kyllä äänekkään ja levottoman on opittava itsehillintää eikä käytöksellään saa häiritä opetusta. Äiti79

Jään pohtimaan, millainen lapsen täytyisi olla, että jokainen kohta olisi kiitettävä. Sillä eikö pohjimmiltaan sitä kaikilta rivien välistä vaadita? Oma poikani on nopea liikkeissään, hyvin lapsekas vielä, tuittupäinen ja omiin ajatuksiinsa vaipuva. Piirteitä, joiden kanssa ei kerta kaikkiaan ylletä kiitettäviin eikä stipendeihin eikä hymypatsaisiin. Ei sillä, en ole niitä ”paremmilta” viemässä pois. Mietin vain, kuinka jokainen lapsi tulee huomatuksi vai tuleeko. Saako jokainen lukuvuoden aikana palautetta siitä missä on onnistunut, kehittynyt? Saako rauhan vaipua ajatuksiinsa, vaikka sitä ei arvosteta samalla tavalla kuin lasta, joka luonnostaan osaa olla muiden kanssa ilman ahdistusta, ujoutta tai jopa pelkoa. Ujojen lasten äiti

Lisää keskustelua löytyy myös Poikien äidit -Facebook-ryhmästä.

Millaisen todistuksen sinun lapsesi sai? Kerro kommenteissa, millaisia ongelmia tai vahvuuksia sanalliseen arviointiin mielestäsi liittyy.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X