Vanhemmuus 11.03.2018 Päivitetty 13.08.2019

Älä keskustele puolison kanssa ja 9 muuta välttämisen arvoista asiaa, kun olet valvonut yön vauvan kanssa

Vauvan hoitaminen on rankkaa – ja vielä rankemmaksi se muuttuu, jos vauva valvottaa sinua yötä myöten.

Teksti
Riikka Heinonen

Vauvaperheessä yöunet ovat vähissä, joskus niin vähissä, että se ihan naurattaa. Bloggaajamme Elisaerika kirjoitti vauvaperheen väsymyksestä taannoin hauskan blogipostauksen, jossa hän kertoi löytäneensä mikroaaltouunista kuivuneen makkaran ja etsineensä yöllä sängystä kuumeisesti jotain, tietämättä yhtään mitä se voisi olla. Kaupassa näkee tuon tuosta väsyneitä äitejä, jotka heijaavat ostoskärryjä rauhoittavasti yrittäen saada tomaatteja ja maitopurkkia nukahtamaan.

Brittiläinen Metro listasi huumorimielessä asioita, joita vauvan kanssa läpi yön valvoneiden vanhempien kannattaa välttää, ja kolme asiaa, jotka sen sijaan kannattaa tehdä. Listalta puuttuu ilmeisin: mene nukkumaan. Koska kuten kaikki vauvan kanssa valvoneet tietävät, joskus maitopurkin heijaaminen ostoskärryissä on yksinkertaisempaa.

1. Ulos lähteminen

Ulkona on ihmisiä, jotka saattavat puhua sinulle.

2. Kaiken muun paitsi leivän “kokkaaminen”

Älä laita leipää edes paahtimeen. Turvallisinta on pysytellä kylmässä paahtoleivän palasessa, johon voitelet varovasti hieman margariinia. (Elisaerikan blogipostaus kertoo juuri tästä!)

3. Googlailu

Älä missään tapauksessa googlaa ”voinko kuolla tai sairastua vakavasti unenpuutteesta” silloin, kun kärsit siitä itse. Lopputuloksena voi muuten olla itkua ja hampaiden kiristystä. Löydät juuri ne sivustot, joissa kerrotaan, että sinusta tulee ylipainoinen ja masentunut diabeetikko, joka kuolee sydänsairauteen. Luultavasti kuitenkin selviydyt hengissä, kuten noin 100 prosenttia univajeesta kärsivistä vanhemmista selviytyy.

4. Siivoaminen

On hankalaa jättää sotkut sikseen ja antaa niiden vain tuijottaa paheksuvasti. Mutta usko pois, pieni sotku ei vahingoita ketään. Vauva ei välitä sotkusta. Itse asiassa, kukaan muu kuin sinä ei välitä sotkusta vähääkään. Joten istahda rauhassa alas ja hengähdä – se on järkevintä, mitä voit väsyneenä tehdä.

Niin mitä olit sanomassa?

5. Tulevaisuudensuunnitelmien tekeminen

Hyödytöntä. Et tule muistamaan niitä enää huomenna.

6. Rattiin hyppääminen

Auton ajaminen yliväsyneenä on sama kuin ajaisit humalassa. Eli tosi huono idea.

7. Pyykkipäivä

Siirrä huomiseen, jollet halua pestä samaa koneellista viittätoista kertaa. Yliväsyneenä saatat saada koneen kyllä pyörimään, muttet muista ottaa pyykkejä ulos koneesta. Lopulta märät pyykit seisovat koneessa niin pitkään, että ne haisevat ummehtuneelle ja joudut laittamaan masiinan uudelleen pyörimään.

Niin että nyt sitten nukut, vauvaseni?

8. Keskustelu puolison kanssa

Usko pois, tarpeeksi väsyneessä tilassa puolisot ovat hirveän ärsyttäviä. Etenkin ne, jotka ovat saaneet viettää päivänsä aikuisten keitaassa kuuman kahvin ääressä ylhäisessä rauhassa ja yksinäisyydessä aivan kuin olisivat jotain h…vetin kuninkaallisia (ok, töissä). Samaan aikaan olet ollut kotona hoitamassa vauvaa edessäsi viisi tuntia vanha, jääkylmä kahvi.

9. Parillisten sukkien etsiminen

Tehtävä on hyvien yöunienkin jälkeen hankala, mutta yliväsyneenä lähes mahdoton. Mitä ihmettä sukille oikein tapahtuu? Ne ovat todennäköisesti samassa paikassa kuin pikkulusikat, pinnit ja ponnarit.

10. Facebookin selailu

Yliväsyneenä saatat muuttua kärsimättömäksi ja helposti ärsyyntyväksi. Facebookin selailu saa usein saman aikaan – etenkin kun jäystät kylmää paahtoleipää yöpuvussa vauvan puklua tukassasi muiden nappaillessa selfieitä hämärässä valaistuksessa. Haluatko tosiaan nähdä entisen työkaverisi kerskailevan 20 tuntia putkeen nukkuvalla vauvallaan? Tarvitsetko tiedon siitä, että Ulla, päiväkotikaverisi 30 vuoden takaa, on astunut sisään Prismaan? Tuskinpa tarvitset. Joten, kirjaudu ulos, ystäväiseni, kirjaudu ulos.

Lähde: 12 things you shouldn’t do if you’ve been up with a baby all night and 3 things you really should

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X