Vanhemmuus 18.11.2023 Päivitetty 21.11.2023

Asiantuntija kertoo, mitkä 5 asiaa jokaisen tulisi tietää ennen perheen perustamista – ja mitkä uskomukset voi heittää romukoppaan

Vanhemmuuteen liittyy hyppysellinen asioita, jotka jokaisen vanhemman on hyvä sisäistää.

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
iStock

Vanhemmuuteen liittyy paljon vaatimuksia, jotka tulevat joko ulkoapäin esimerkiksi lähipiiristä, yhteiskunnan tasolta tai sosiaalisen median kautta. Vanhemmat asettavat usein myös itse itselleen vaatimuksia omaan vanhemmuuteensa liittyen.

Tällaisessa ulkoisten ja sisäisten vaatimusten ristiaallokossa onnistumisen tunteet jäävät helposti valtavien suoristuspaineiden alle. Seurauksena saattaa olla uupumus.

– Jos suorituspaineita kertyy ja vanhemmuus stressaa, on hyvä pohtia, olisiko asioita tai tilanteita, jotka voisi kohdata eri tavalla. Voisi miettiä, onko vanhemmuudessa jotain sellaista, jota voisi tehdä hieman pienemmillä panoksilla, Väestöliiton vanhemmuuden asiantuntija Rozjin Rokhzad neuvoo.

Kysyimme Rokhzadilta, mitkä sitten ovat niitä asioita vanhemmuudesta, joista ei missään tapauksessa kannata kokea huonoa omaa tuntoa, ja mitkä ovat puolestaan niitä asioita, joita on hyvä miettiä jo ennen perheen perustamista.

Unohda nämä:

Supervanhemmuus

Yhteiskunta toitottaa jatkuvasti, että vanhempien olisi oltava kouluttautuneita, uraorientoituneita, varakkaita, lapselleen omistautuneita, loputtoman kärsivällisiä, epäitsekkäitä ja tunnettava kaikki lapsen kehityskaareen liittyvät asiat ja osattava kohdata ne oikein. Tosiasia on se, ettei tarvitse.

Erityisesti sosiaalinen media on luonut kulttuurin, jossa vanhempien on helppo ajautua vertailemaan omaa lastaan toisiin lapsiin ja omaa vanhemmuuttaan muiden ihmisten vanhemmuuteen, josta somessa on usein nähtävillä vain pieni kiillotettu pintaraapaisu. Somessa myös koetaan toisten ihmisten ja elämän arvostelun olevan hyväksyttävää. Tämä saattaa aiheuttaa huonommuuden tunnetta.

On tärkeä muistaa, ettei kukaan ole täydellinen vanhempi. Vanhemmuus on jatkuvaa opettelua ja vaiheesta toiseen elämistä. Omaan vanhemmuuteen on tärkeä oppia suhtautumaan lempeydellä ja myötätunnolla.

Vanhemmuuden opettelu

Joillekin kasvatusoppaiden selailu saattaa tuoda sisäistä varmuutta tulevaan vanhemmuuteen, mutta on tärkeä muistaa, että kaikkeen kirjoista ei löydy vastausta. Jokainen lapsi, vanhempi ja perhe ovat yksilöitä. On tärkeää pyrkiä luomaan omanalaistaan vanhemmuutta ja luottamaan omiin taitoihinsa ja siihen, että itse tietää, mikä parhaiten sopii omalle lapselle, itselle ja perheelle. Vanhemmuus ei ole suoritus, se on elämää.

Oman hyvinvoinnin aliarviointi

Huonoa omaatuntoa ei kannata kokea, kun asettaa omia rajojaan ja tuo omia tarpeitaan esiin vanhempana. Omat tarpeet ja rajat eivät katoa minnekään lapsen syntymän jälkeen, vaan olemme yhä samoja ihmisiä kuin ennenkin. Siksi myös vanhempi tarvitsee välillä omaa tilaa ja omaa aikaa – toiset enemmän ja toiset vähemmän. Eikä tässä ole mitään väärää tai pahaa. Hyvinvoiva vanhempi on koko perheen etu.

Ajatukset jatkuvasta epäonnistumisesta

Pienetkin asiat vanhemmuudessa voivat aiheuttaa epäonnistumisen kokemuksia ja riittämättömyyttä. Sen sijaan, että jäät pohtimaan asioita, joissa olet kokenut epäonnistumisia, muistuttele mieleesi asiat, joissa olet onnistunut. Kiitä itseäsi niistä.

Muista nämä:

Kartoita tukiverkosto

Jo raskausaikana on hyvä pohtia, keneltä voit lapsen synnyttyä pyytää apua ja millaista apua tulet kaipaamaan. Apu voi olla esimerkiksi lastenhoidollista, keskustelua ja kuuntelua tai ruuan tekemistä valmiiksi pakkaseen. Jos tukiverkkoa ei lähipiirissä ole, on hyvä ottaa selvää, mitä tukea oma hyvinvointialue tarjoaa. Vanhemmuudesta ei tarvitse selviytyä yksin, eikä apua tarvitse hakea vasta silloin, kun tilanne on jo kriisiytynyt.

Rakenna omannäköinen vanhemmuus

On tärkeää elää juuri omannäköistä elämää ja toteuttaa omaa vanhemmuuttaan juuri sillä tavalla, kuin se itsestä ja perheestä tuntuu hyvältä. Välillä vanhemmuudessa voi joutua tilanteeseen, jossa on puolustettava omia näkemyksiään ja valintojaan esimerkiksi omille lähisukulaisille. On hyvä miettiä ennalta, miten näissä tilanteissa toimii.

On myös tärkeä muistaa, että välillä vaatimuksiltakin tuntuvat neuvolan ohjeistukset ovat suurimalta osin vain suosituksia, eikä niiden mukaan tarvitse tehdä, mikäli se ei itsestä tunnu hyvältä. Tällaisia ovat esimerkiksi lapsen nukkumiseen liittyvät suositukset. Tällöin terveydenhoitajalle voi sanoa ääneen, että me olemme kokeneet toisen tavan paremmaksi ja haluamme kokeilla tätä.

Älä sivuuta hankalia tunteita

Onneen ja iloon mahtuu myös surun, inhon ja vihan tunteita. Joskus omiin lapsiin ja intensiiviseen yhdessäoloon voi väsyä. Tämä saattaa tulla tuoreelle vanhemmalle yllätyksenä ja aiheuttaa häpeää. Hankalat tunteet ovat kuitenkin yhtä luonnollinen osa vanhemmuutta kuin positiivisetkin tunteet.

On tärkeää, että on joku ystävä, läheinen tai ammattilainen, jolle voi purkaa omia negatiivisiakin tunteitaan ilman arvostelupelkoa ja pohtia yhdessä, mitä voimaannuttavia keinoja omaan arkeen voisi tuoda. Olisiko se esimerkiksi päivittäinen kävelylenkki yksin tai jokin muu mukava harrastus, jota tykkäsi tehdä ennen lapsen saantia.

Aseta vain realistisia tavoitteita

Jo ennen lapsen syntymää voi pohtia omia odotuksia vauva-arjesta ja vanhemmuudesta. Ennen kaikkea kannattaa pohtia sitä, ovatko omat odotukset realistisia: jos ajattelet lähteväsi energisenä suoraan kotiuduttuasi juoksulenkeille, ja jos vauvan kanssa yöt ovatkin haastavia tai imetys ei sujukaan, voivat ennalta asetetut tavoitteet tuottaa pettymyksen ja epäonnistumisen tunteita.

Jos jokin tilanne ei mennytkään suunnitelmien mukaan, on tärkeä olla itselleen lempeä. Todellisuudessa vauvan kanssa ei tarvitse tehdä mitään, jos ei halua. Antaa vain keholle ja mielelle mahdollisuuden palautua, ja tehdä asioita omien voimavarojen mukaan.

Ole vanhempi, jollainen haluat itse olla

On myös hyvä pohtia, millainen vanhempi haluan itse olla. Omat arvot ohjaavat vanhemmuutta, ja siksi onkin hyvä miettiä, mitkä asiat ovat minulle tärkeitä ja merkityksellisiä? Miten haluan kohdella lastani? Haluanko olla rakastava itseäni ja muita kohtaan, haluanko sinnikäs, turvallinen, läsnä oleva vai jotain muuta?

Kun vanhemmuutta toteuttaa omien arvojensa pohjalta, on helpompaa karsia itselle vähäpätöisemmät asiat pois. Tämä mahdollistaa omien voimavarojen käytön tärkeisiin asioihin. Kun on väsynyt tai kokee ristiriitaisuutta, voi palata omiin arvoihin ja miettiä, miten toimia niiden mukaan.

Mikäli sinua vanhempana pohdituttaa vanhemmuuteen tai ihmissuhteisiin liittyvät teemat ja haasteet, Väestöliiton Perhepulma-palvelusta voi saada asiantuntijalta maksutonta keskustelutukea
.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X