Vanhemmuus 17.04.2018 Päivitetty 29.01.2021

Aurinko, pöly ja roskat ärsyttävät lapsen herkkiä silmiä keväällä – 8x suojaa lapsen silmät oikein

Auringon voimakkuus voi yllättää talven jälkeen. Lapsen silmien suojaaminen on erityisen tärkeää, koska ne ovat paljon herkemmät kuin aikuisen. Silmien kirvely, roskan tunne ja päänsärky ovat merkkejä siitä, että silmät ovat saaneet liikaa aurinkoa.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Pitkän ja pimeän talven jälkeen kevätauringon valo tuntuu yllättävän voimakkaalta. Aurinko paistaa keväisin matalammalta, jolloin valo osuu silmiin suoraan edestä, häikäisten siten jopa enemmän kuin kesällä.

Silmät kannattaakin suojata aurinkolaseilla jo nyt keväällä. Hyvät aurinkolasit suojaavat silmiä auringolta ja estävät häikäisyä sekä antavat suojan myös tuulta ja roskia vastaan.

Silmien kirvely ja kuivuminen, roskan tunne silmässä ja päänsärky ovat merkkejä siitä, että silmät ovat saaneet liikaa aurinkoa.

– Silmäoireet tuntuvat epämukavilta, mutta jos oireet johtuvat satunnaisesta aurinkolasien unohtamisesta, ne eivät ole vaaraksi, kertoo Specsavers Suomen tuotejohtaja, optikko Tanja Korteniemi.

lasten aurinkolasit

Kiinnitä huomiota siihen, että aurinkolasit ovat lapsen päähän sopivat. Liian isot lasit eivät suojaa häikäisyltä.

UV-säteet voivat vahingoittaa silmiä pysyvästi

Lapsen silmän mykiö on kirkkaampi kuin aikuisen, joten se läpäisee säteilyä enemmän. Lapsen herkkien silmien suojaaminen onkin erityisen tärkeää jo keväällä.

Auringon haitallinen UV-säteily voi myös aiheuttaa lumisokeudeksi kutsutun sarveiskalvon tulehdustilan. Pitkäjaksoinen suoralle auringonpaisteelle altistuminen saattaa nopeuttaa harmaakaihin syntymistä silmissä ja heikentää näköä ennenaikaisesti.

Aurinkolasien riittävän UV-suojauksen tunnistaa linssin UV 100 % -tai UV 400 -merkinnästä. On myös tärkeää, että aurinkolasikehys suojaa silmiä kunnolla ja lasit istuvat hyvin.

– UV-säteilyn haittavaikutuksista ei puhuta turhaan. Silmiä on yhtä tärkeää suojata kuin ihoakin, Korteniemi muistuttaa.

Näin suojaat lapsen silmät

Lapselle kannattaa hankkia UV-säteiltä kunnolla suojaavat aurinkolasit – siitäkin huolimatta, että todennäköisyys lasten aurinkolasien hajoamiseen ja häviämiseen on suurempi kuin aikuisen kohdalla. Lapsille on saatavilla erityisesti heille suunniteltuja aurinkolaseja, jotka istuvat pienellekin käyttäjälle.

UV-säteilyn suodattamisen lisäksi aurinkolasien tehtävänä on suojata myös liialliselta valolta ja häikäisyltä. Tähän vaikuttaa erityisesti linssien laatu, ja siksi lastenkin aurinkolasien hintahaitari vaihtelee huomattavasti muutamasta eurosta yli sataan euroon. Lähes kaikki aurinkolasit kuitenkin suojaavat haitalliselta säteilyltä, joten käyttökelpoiset aurinkolasit saa myös tavallisista marketeista.

Lasien lisävarusteeksi voi hankkia erillisen kuminauhan, joka pujotetaan lapsen pään ympärille. Sen ansiosta lasit pysyvät paremmin silmillä ja tallessa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X