Vanhemmuus 07.03.2019 Päivitetty 29.01.2021

Lukijan vaativa arki: ”Minua hävettää pyytää apua”

”Itsepä olen lapseni tehnyt, nyt on selvittävä!” Tuttu ajatusmalli, kenties? Avun pyytäminen voi olla vaikeaa, vaikka lapsiperheen arki saattaa olla hyvinkin kuormittavaa. Pyydä silti, kehottaa asiantuntija.

Teksti
Kaksplus

Kysymys: Olen kahden taaperon äiti, ja arkeni on sen mukaista: lyhyitä yöunia, kiirettä ja vipinää. Minut on kasvatettu siten, että omat asiat hoidetaan itse. Joten vaikka arki on välillä hieman raskasta, minua hävettää pyytää apua, sillä vanhemmuus on ollut oma valintani. Miksi siis kuormittaisin sillä muita? Omat vanhempani elävät vielä itsekin hektistä työarkea eläkeiän kynnyksellä, joten heidän pyytäminen apuun tuntuu vaikealta. Miten oppisin, että avun pyytäminen on ihan hyväksyttyä?”

Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Arki vanhempana on usein kokoaikaista riittämättömyyden tunnetta. Se on epävarmuutta siitä, olenko lapsille tarpeeksi läsnä, olenko itselleni tarpeeksi läsnä ja olenko mahdolliselle puolisolleni tarpeeksi läsnä. On olennaista muistaa, että elämään kuuluu monenlaisia asioita, eikä joka kohdassa aina jaksa, kykene tai pärjää yksin.

Avun pyytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Taustalla on usein juuri malli siitä, että aina pitää pärjätä yksin. Tämä on asia, joka jokaisen on kohdattava itse. Ei auta, vaikka muut kuinka antaisivat luvan pyytää apua. Vain itse voi vaikuttaa omaan toimintaan. Mieti, mitä tapahtuu, jos uskaltaudut pyytämään apua? Mikä voisi olla pahinta, mitä sinulle tai perheellesi voisi sattua, kun pyydät apua?

Uhriutuminen ei kannata

Meidän ei tarvitse toimia samoin kuin sukupolvien ketjussa on toimittu. On normaalia kokea, että arjen pyörittäminen on joskus haasteellista. Eri elämäntilanteissa saatamme tarvita hyvin erilaista apua arkeemme. Siinä, että ei anna itselle lupaa pyytää apua muilta, voi olla taustalla myös tiettyä uhriutumista: voidaan sisimmässä kokea, että en ole omana itsenäni kyllin arvokas, että jaksamiseni ja hyvinvointini olisi minulle tärkeää.

Avun pyytäminen kannattaa

Hyvinvoivasta ja jaksavasta äidistä hyötyy koko perhe! Salli siis itsesi hengähtää joskus hetkeksi ja päästä itsesi hieman vähemmällä. Pelkäätkö kiitollisuudenvelkaan ajautumista? Siinä auttaa lohdullinen ajatus, että jos otat nyt vastaan jonkun muun tarjoamaa apua, joskus tulevaisuudessa sinä voit olla avuksi hänelle. Usein muut auttavat mielellään, kun uskaltaudumme pyytämään heitä tueksemme. Jos avun pyytäminen tuntuu mahdottomalta, lasten- ja kodinhoitoon on tarjolla apua myös ostopalveluina yksityisten palveluntuottajien, järjestöjen ja sosiaalitoimen kautta.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X