Vanhemmuus 09.06.2018 Päivitetty 13.08.2019

Emma Kari: Lapset ovat parasta mindfulnessia!

Emma Kari ilahtui ymmärtäessään, ettei työtä ja kotia tarvitse erottaa toisistaan. My little ponyt kulkevat tarvittaessa sujuvasti mukana palavereissa, ja lasten kanssa peuhaaminen irrottaa ajatukset työstä.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Paula Kukkonen / Otavamedia

Kun Emma Kari tuli raskaaksi vuonna 2008, vauva ei tullut yllätyksenä, vaikkei Emma ollutkaan ehtinyt pohtia lasten hankkimista kovin aktiivisesti. Hän oli kuitenkin aina nauttinut siitä, että monta sukupolvea kerääntyy yhdessä puuhastelemaan kesämökille tai tekemään ruokaa jonkun luokse sunnuntaisin.

Kunnianhimoiselle nuorelle naiselle uran luominen oli yhtä tärkeää kuin oma perhe. Siksi hän pelkäsi, että lapsen myötä elämä muuttuisi niin, ettei työhön uppoutuminen onnistuisi samalla tavalla kuin ennen.

– Oli hienoa huomata, ettei kotia ja työtä tarvitsekaan täysin erottaa, vaan ne voivat olla toistensa osia, Emma sanoo nyt.

Emman ensimmäisissä vaalivalvojaisissa loppusyksystä 2008 tuntematon mies varoitteli lasten hankkimisesta, mutta jo seitsemän kuukautta myöhemmin elämä esikoisen kanssa rullasi mutkattomasti. Emma ja hänen miehensä päättivät, että toinenkin lapsi olisi tervetullut. Tyttövauva syntyi kesällä 2013. Pari vuotta myöhemmin Emma valittiin kansanedustajaksi eduskuntaan. Sillä tiellä hän on edelleen.

Emma Kari äitiys

Emma Kari on huomannut, kuinka ihanaa vastapainoa lapset tarjoavat kansanedustajan työlle.

 

My little ponyt tulevat mukaan palaveriin

Poliitikon työpäivät venyvät helposti, mutta Emman lapset ovat työssä läsnä aina kun se suinkin on mahdollista. Kun Emma kutsuu puolueen väkeä luokseen palaveriin, kaikki tietävät, että lapset ovat silloin paikalla.

Jokainen kokoukseen tuleva on myös tottunut siihen, että kesken strategiapalaverin puolueen puheenjohtajaa voidaan tarvita tutkimaan 8-vuotiaan pojan jalkapallokortteja ja suunnittelutohinassa nuorisojärjestön puheenjohtaja voi huomata kokoavansa My little pony -palapeliä.

– Emme ole koskaan erotelleet lasten ja aikuisten tilaa, Emma sanoo.

Emman lapset ovat tottuneet istumaan kokouksissa myös kodin ulkopuolella. He tietävät tarkkaan, missä puoluetoimiston valtava lelulaatikko sijaitsee.

– Arkeani helpottaa se, että lapset osaavat olla mukana kokoustilanteissa. Lelulaatikon ansiosta he myös viihtyvät niissä paremmin.

Lapset opettivat joustamaan

Jos työn ja politiikan yhdistäminen sujui mutkattomasti, tiukan ekologisista arvoistaan Emma on joutunut lasten myötä kuitenkin joustamaan.

– Ennen lasten saamista olin ehdottomampi omassa elämässäni. Vauvan myötä opettelin armollisuutta itseäni kohtaan.

Jotkin asiat eivät luonnistuneet lainkaan, vaikka Emma oli kuvitellut niiden olevan helppoja. Kuten nyt esimerkiksi parsakaalien höyryttäminen ja soseuttaminen. Se ei ollut hänen juttunsa. Sen sijaan lastenvaatteiden kierrättäminen olikin yllättävän helppoa.

Lastenvaatteita, tarvikkeita ja jopa pinnasängyn he saivat ystäviltään kierrätettyinä. Kun ne jäivät pieniksi, Emma laittoi ne eteenpäin.

– Luulin alkuun, että vaatteiden kierrättäminen vaatisi minulta enemmän työtä.

Aivan kaikkea hän ei hanki käytettyinä. Osan vaatteista, kuten kengät ja harrastusvaatteet hän ostaa yleensä kaupasta.

Vaikka Emma on joutunut joustamaan joistakin ekologisista tavoista lasten myötä, huoli maapallon ja luonnon tilasta ei ole hävinnyt. Päinvastoin. Omien lasten myötä se on vain kasvanut. Luonnonsuojelu on toki ollut Emmalle aina tärkeää, mutta nyt hän on alkanut entistä enemmän miettiä, millaisina jätämme metsät ja vedet lapsillemme ja lastenlapsillemme.

– Ympäristön pilaantuminen on jo osa meidän lastemme elämää. Omassa lapsuudessani ei tarkistettu levävaroituksia ennen uimaan menoa. Lapsemme sen sijaan elävät maailmassa, jossa on katsottava, onko vesi tarpeeksi turvallista ja terveellistä, jotta siinä voi uida. Siitä huomaa, miten nopeasti ympäristön muutos on tapahtunut.

Emma Kari äitiys

–Lapset ovat tärkeintä elämässäni, Emma Kari toteaa.

”Lasten kanssa en räplää kännykkää”

Niin, oliko se lopulta virhe hankkia lapsia kesken poliittisen uran, kuten vaalivalvojaisissa hänelle tölväistiin? No ei!

Kiireisen poliitikon arkea helpottavat tiivis ystäväporukka, lasten ihanat kummit ja lähellä asuvat isovanhemmat. Mummi vie lapsia muskariin ja kummisetä uimakouluun. Kun kummitäti tulee hakemaan Emman tytärtä päiväkodista, lapsi pomppaa riemuissaan hänen syliinsä.

– Tyttäreni ei sure, jos äiti ei ehdi hakemaan. Ystävämme ovat olleet lastemme elämässä vauvasta saakka, joten he ovat äidin ja isän lailla turvallisia aikuisia. Olemme puolisoni kanssa toivoneet, että lapsemme ajattelisivat, että meidän ystävämme ovat heidänkin ystäviään. Kun kokkaamme illalla, lapsemme usein miettivät, kenet voisimme pyytää tänään syömään.

Emma pyrkii kotona ollessaan olemaan aidosti läsnä lapsilleen. Siispä kun hän tulee työpäivän jälkeen kotiin, kännykkä sujahtaa nopeasti hyllylle.

– Teen varmasti enemmän töitä kuin monet vanhemmat, mutta silloin, kun olen lasteni kanssa, en räplää kännykkää tai lue sähköposteja.

Hän on huomannut, että lasten kanssa peuhaaminen on hyvää vastapainoa työlle.

– Lapseni ovat mielettömiä energiapaukkuja ja parasta mahdollista mindfulnessia. En kaipaa hiljaisuutta vaan nautin siitä, että jostain kuuluu aina papatusta. Meillä on usein lasten kavereita kylässä koulun ja päiväkodin jälkeen. Lapset rakentavat legoja, palapelejä ja majoja, piirtävät, pelaavat ja ovat piilosta.

Vaikka äitiys ei ole estänyt Emman uraa, on se kuitenkin muuttanut hänen tärkeysjärjestystään. Politiikka ei ole enää kaikkein tärkeintä.

– Lapset ovat ykkösasia maailmassani. Vaikka minulla olisi tärkeä kokous kesken tai jonottaisin puheenvuoroa eduskunnan istunnossa, lähden välittömästi tyttäreni luo, jos päiväkodista soitetaan, että tytär on jälleen kerran tipahtanut kiipeilytelineeltä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X