Vanhemmuus 18.12.2018 Päivitetty 05.12.2022

Hennan lasten ikäero on niin pieni, että heitä luullaan kolmosiksi

Henna Holma sai kolme ensimmäistä lastaan 2,5 vuoden sisällä. Vaikka pieni ikäero oli Hennan toiveena, elämä oli kiireistä. Nyt lapsia on neljä, mutta arki on helpottunut lasten kasvaessa.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
Heli Hirvelä / Otavamedia

Henna Holma, 32, oli kahden vauvaikäisen lapsen äiti, kun häntä haastateltiin Kaksplussaan viisi vuotta sitten. Hän oli saanut molemmat lapsensa edeltävänä vuonna: toisen tammikuussa ja toisen joulukuussa – täysin suunnitellusti.

Elämä oli tuolloin kiireistä ja täyttyi 1-vuotiaan Eevin ja kolmekuisen Aten hoitamisesta. Arkisin Henna kantoi lapsia sylissään yhtä aikaa. Elämä kuitenkin helpottui, kun Eevi oppi kävelemään päivää ennen kuin Hennan mies palasi töihin.

Leikkiseuraa tuli vielä lisää, kun perheeseen syntyi kolmas lapsi, Aapo, kesällä 2014. Aluksi puolitoistavuotias Atte oli uudesta vauvasta hieman mustasukkainen, ja tilanne vaati totuttelua. Etenkin, kun Henna myös imetti Attea ja Aapoa yhtä aikaa.

– Koska Atte oli mustasukkainen, en osaa sanoa, oliko tandemimetys lopulta huono vai hyvä juttu, Henna muistelee nyt.

Lisää vilinää

Lasten pieni ikäero oli ollut Hennan toive, sillä myös hänellä ja hänen veljellään on vain vuoden ikäero. Veli oli lapsena Hennalle tärkeä leikkikaveri, joten Henna toivoi, että myös hänen jälkikasvustaan tulisi toisilleen läheistä leikki- ja tappeluseuraa.

Nykyään Hennan perheen kodissa Riihimäellä on kiireisempää kuin koskaan. Henna ja hänen miehensä erosivat viime vuonna, joten Eevi, 6, Atte, 5, ja Aapo, 4, asuvat vuorotellen isällään ja äidillään. Vilskettä ei vähennä se, että Henna sai neljännen lapsen uuden miehensä kanssa viime huhtikuussa.

– Synnytys meni jo vähän niin kuin vanhasta muistista, Henna sanoo ja naurahtaa.

Nykyään Hennan ei tarvitse kuitenkaan kantaa kahta lasta kainalossa yhtä aikaa, sillä isommat ovat päivät päivähoidossa. Kolme vanhinta lasta aloitti päiväkodin samaan aikaan. He ovat olleet aina eri ryhmissä, ja omat kaverit ovat lapsille tärkeitä.

– Lapset tuntuvat niin isoilta, kun he käyvät välillä päiväkotikavereidensa luona yökylässä, Henna sanoo ja huokaa.

Lapset leikkivät kuitenkin kotioloissa mielellään yhdessä, ja juuri esikoulun aloittaneet Eevi ja Atte pitävät yhdessä lukemisesta ja kirjoittamisesta.

Vaikka Eevillä ja Atella on lähes vuosi ikäeroa, oppivat he lukemaan samaan aikaan jo ennen eskarin alkua. Henna kertookin, ettei lasten taidoissa ole muutenkaan eroja, vaan lapset ovat oppineet monta asiaa yhdessä.

Päiväkodissa ja esikoulussa lapset on kuitenkin päätetty laittaa eri ryhmiin.

– Meiltä kysyttiin, onko meillä toiveita asian suhteen. Meille asialla ei ollut väliä. Eevi helposti huolehtii pikkuveljestään, joten voi olla parempi, ettei se pääse vaikuttamaan kummankaan päiväkotitoimintaan.

Koulun osalta asia jää vielä nähtäväksi. Henna kuitenkin arvelee, että lapset menevät myös koulussa eri luokille.

Luullaan kolmosiksi

Kolme vanhinta lasta ovat hyvin läheisiä. Jos joku porukasta kiusaa toista, muut puuttuvat siihen itse.

Hennaa huvittaa, että pienen ikäeron vuoksi sisaruksia luullaan myös hyvin usein kaksosiksi tai jopa kolmosiksi.

– On hauskaa, kun ihmiset luulevat Eeviä ja Attea kaksosiksi, ja kun kerron, etteivät he ole, ilmeet ovat näkemisen arvoiset.

Henna ei ole tavannut muita perheitä, joiden lapset olisivat syntyneet yhtä lähekkäin toisiaan. Moni useamman pienen lapsen vanhempi on kysellyt Hennalta arjen neuvoja netin äitiysryhmissä.

– Mielestäni on tärkeää tietää, miten kantoliinaa käytetään, miten rytmit pidetään kunnossa ja miten useamman lapsen turvaistuimet saa mahtumaan autoon, Henna sanoo naurahtaen.

Henna on tämän lajin mestari: nykyisin turvaistuimia sovitellaan perheen autoon jopa neljä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X