Vanhemmuus 11.03.2023 Päivitetty 15.08.2023

Huolestuttava tutkimus: Teininä normaalin rajalla oleva verenpaine voi aiheuttaa ongelmia

Riski näkyy jo teini-iässä ja kaksinkertaistuu seitsemässä vuodessa.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kohonnut verenpaine aiheuttaa nuorilla varhaisia sydänmuutoksia ja tilanne pahenee aikuistuessa, uusi Itä-Suomen yliopiston ja Bristolin yliopiston yhdessä toteuttama tutkimus osoittaa. Tulokset julkaistiin Journal of Pediatrics -tiedelehdessä.

Aikuisilla kohonnutta verenpainetta pidetään hiljaisena tappajana, joka voi vaurioittaa munuaisia, sydäntä, verisuonia ja aivoja ja aiheuttaa siten myös kuolemia. Kohonnut verenpaine osasyynä muun muassa sydänkohtausten ja aivoinfarktien yleistymiseen.

Nyt uusi tutkimus osoittaa, että kohonnut systolinen verenpaine lapsuudessa on yhteydessä ennenaikaisen kuoleman riskiin nelikymppisenä.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten aikaisin lapsilla ja nuorilla voidaan todeta kohonneen verenpaineen mahdollisesti aiheuttamia sydänmuutoksia.

Vakava terveyshaitta

Tuoreeseen tutkimukseen osallistui 1856 nuorta, joista 1011 oli naisia. Tutkimuksen alkaessa osallistujat olivat 17 vuoden ikäisiä, ja heitä seurattiin seitsemän vuoden ajan varhaisaikuisuuteen eli 24-vuotiaiksi saakka.

Tutkimuksessa kohonneen verenpaineen rajaksi asetettiin 130/85 mmHg. Kohonneen verenpaineen sekä sydänmuutosten esiintyvyys selvitettiin tutkimuksen alussa ja seurannan aikana.

Eurooppalaisten hoitosuositusten mukaan kohonneen verenpaineen raja-arvo on 140/90 mmHg ja ”korkean normaalin” verenpaineen raja-arvo yli 130/85 mmHg. Tiukemmissa amerikkalaisissa suosituksissa kohonneen verenpaineen rajana pidetään 130/80 mmHg.

Seitsemän vuoden seurannan aikana kohonneen verenpaineen ja sydänmuutosten esiintyvyys nuorilla kaksinkertaistui.

Kohonneen verenpaineen havaittiin aiheuttavan ennenaikaisia sydänmuutoksia molemmilla sukupuolilla riippumatta kehon rasvan määrän, lihasmassan, verensokerin, rasva-arvojen, tupakoinnin, paikallaanolon tai liikuntatottumusten vaikutuksista tai sydän- ja verisuonitautien sukurasitteesta.

– Havainnot kohonneen verenpaineen haitallisista vaikutuksista nuorten sydänterveyteen ovat uusia ja huolestuttavia. Ei ole perusteltua viivytellä verenpaineen seurannan aloittamista nuorilla, kun otetaan huomioon, kuinka paljon sydänmuutoksia ja mahdollisesti jopa ennenaikaisia kuolemia voitaisiin ehkäistä, sanoo lääkäri ja kliininen epidemiologi Andrew Agbaje Itä-Suomen yliopistosta.

– Kyseessä on vakava vaara nuorten terveydelle, ja sitä on syytä pitää esillä niin terveydenhuollossa, terveyspoliittisessa päätöksenteossa, mediassa kuin perheissäkin. Nuorten verenpaineen seulonta tulisi turvata lainsäädännöllä, koska näin voidaan ehkäistä vakavia terveysongelmia aikuisuudessa.

Lue myös: Onko lapsen verenpaine normaali vai korkea? Nämä ovat viitearvot

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X