Vanhemmuus 25.05.2023 Päivitetty 26.05.2023

Iina ja Otto olivat tunteneet vain kaksi kuukautta, kun positiivinen raskaustesti yllätti – Moni ulkopuolinen ennusti eroa, mutta nyt pariskunta pyörittää suurperhettä

Iina ja Otto Hyttinen perustivat perheen nuorina ja vauhdilla. Jotkut odottivat, milloin positiivisia perhekuvia somessa julkaiseva pari eroaa – voiko kenenkään arki olla niin tasapainoista kuin pariskunta on antanut ymmärtää? Nyt Iina ja Otto paljastavat, mitkä ovat heidän perhe-elämänsä kulmakivet. 

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
Iina ja Otto Hyttinen

Somevaikuttaja Iina Hyttinen, 31, ja hänen aviopuolisonsa Otto, 32, ovat olleet yhdessä jo kaksitoista vuotta. Iina alkoi odottaa heidän esikoistaan alle kaksi kuukautta parin ensitapaamisen jälkeen.

Iina oli silloin 19-vuotias ja Otto 20.

– Eipä me juuri mitään silloin pohdiskeltu. Taloudellinenkaan pärjääminen ei huolettanut, vaan ajattelimme, että kaikki kyllä järjestyy jotenkin, nyt jo nelilapsisen perheen vanhemmat muistelevat.

Molemmat olivat vielä tuolloin opiskelijoita. Iina oli vastikään muuttanut pohjoisesta Helsinkiin opiskelemaan ylioppilaspohjaiselle parturi-kampaajalinjalle. Otto opiskeli viereisessä ammattikorkeakoulussa ja oli töissä McDonaldsissa.

Kaksikko tapasi ensimmäistä kertaa uuden vuoden juhlissa yhteisten ystävien kautta.

Iina oli aina ajatellut, että olisi mukava saada lapset nuorena. Haave ei ollut kuitenkaan tuntunut ajankohtaiselta, koska hänellä ei ollut pitkäaikaisia seurustelusuhteita. Otolla puolestaan ei ollut kaksikymppisenä vielä mitään tulevaisuuden suunnitelmia.

Sitten raskaustesti näytti yllättäen plussaa.

– Ajattelimme, että katsotaan, mitä elämä tuo mukanaan, Iina kertoo.

Nuori perhe sai kohdata ennakkoluuloja

Iina ja Otto ovat kohdanneet samoja ennakkoluuloja kuin monet muutkin parikymppisenä tai sitä nuorempana lapsensa saaneet.

– Muistan, kun Otto raskausaikana kysyi minulta, että näitkö, miten nuo ihmiset katsoivat meitä. Minä en huomannut mitään, liihottelin vain omassa raskauskuplassani.

Kuvassa Iina Hyttinen ja Otto Hyttinen raskausaikana sekä esikoisen synnyttyä.

Nuori perhe keräsi katseita myöhemminkin.

–  Esimerkiksi esikoisen vanhempainilloissa toiset vanhemmat saattoivat katsoa vähän pitempään, että onpa nuoria, Otto kertoo.

–  Mutta eivät he katsoneet mitenkään ikävästi, Iina kiiruhtaa lisäämään.

Iina näkee nuorena perheellistymisessä paljon hyviä puolia.

– Saamme todennäköisesti elää tosi pitkään lastemme kanssa ja olemme myös pitkään mukana mahdollisten tulevien lastenlasten elämässä. Kun oma lapsuus ja teini-ikä ei ole kovin kaukainen asia, on helppo samaistua esimerkiksi meidän esiteiniemme elämään.

Myönteinen perhepuhe voi myös ärsyttää

Ensiraskauden aikana Iina Hyttinen perusti lifestyle-aheisen blogin But I’m a human not a sandwich.  Blogista kasvoi ajan myötä suosittu lifestyle-kanava, ja nykyisin sosiaalinen media on Iinan päätulonlähde.

Vuosien mittaan perhe on kasvanut, ja lapsia on nykyään perheessä jo neljä: tyttäret ovat 11-, 10-, 6- ja 1,5-vuotiaita. Otto on parhaillaan hoitovapaalla päivätyöstään ja hoitaa kotona perheen kuopusta syksyyn asti.

Iina ja Otto ovat tunnettuja siitä, että he ovat alusta saakka puhuneet perhe-elämästä positiivisen kautta.

– Se on Suomessa erikoista. Perhepuhe on täällä usein ongelmakeskeistä niin perinteisessä kuin sosiaalisessakin mediassa. Jotkut ovat ajatelleet, että silottelemme perhearkea ja piilottelemme ongelmia, koska puhumme perhe-elämästä eri näkökulmasta, Iina sanoo.

– Blogin ensimmäisinä vuosina jotkut kertoivat alkaneensa seurata minua sosiaalisessa mediassa ainoastaan siksi, että halusivat nähdä meidän epäonnistuvan perhe-elämässä. Ajan myötä syyt sisältöni seuraamiseen ovat kuitenkin muuttuneet.

Iina kertoo, että seuraajilta tuleva palaute on nykyään 99-prosenttisesti hyvää. Joitakin myönteinen perhepuhe kuitenkin ärsyttää. Iinalta on kysytty toistuvasti, voiko elämä olla sellaista, ettei koskaan tapahdu mitään negatiivista.

– Kyllä meilläkin on vaikeuksia ollut elämässä ja olen kertonut niistä avoimesti. Olemme aina puhuneet myös tilanteista, joissa on haasteita, mutta osa ei huomaa sitä, hän vastaa.

– Jos kerron päivästä viisi asiaa, joista kolme on positiivista, yksi neutraali ja yksi, että meillä oli todella katkonaiset yöunet, monelle jää se mielikuva, että kerroin pelkkiä positiivisia asioita.

Vaikeuksista huolimatta nuorena tavannut pariskunta on onnistunut pitämään aina yhtä, mikä on tuonut voimaa myös arkeen.

– Parisuhde on ollut voimavara, joka on kannatellut meitä vaikeina aikoina.

Sekä Iinan että Oton elämän suurimmat kriisit tapahtuivat ennen kuin he tapasivat toisensa.

– Alusta asti vaikeista asioista yhdessä puhuminen on ollut meille tärkeää ja auttanut käsittelemään nuoruuden kokemuksia.

Iina uskoo, että nuoruuden haasteet ovat auttaneet suhtautumaan myös perhe-elämään mutkattomasti.

– Meistä kumpikin tiedostaa, että on suuri onni ja etuoikeus, että saamme ylipäätään olla elossa ja nähdä lastemme kasvavan.

Vaikka monilapsisen perheen arjessa on rankkojakin hetkiä kuten valvottuja öitä ja kuormittavia viikkoja, on perheessä tehty tietoinen valinta keskittyä positiiviseen.

– Se, mitä päivän päätteeksi mietimme ei ole sisarusriitojen määrä tai siivotut sotkut, vaan se, miten onnekkaita me olemme, kun meillä on tämä meidän ihan tavallinen arkemme.

Positiivisen perhe-elämän salaisuus

Monet parisuhteet ajautuvat törmäyskurssille, kun lapset ovat pieniä. Iina ja Otto Hyttinen kuitenkin kokevat, että heidän perheensä yhteiselo on ollut tasapainoista alusta asti.

– Lasten saaminen ei sekoittanut vuosikausia luotuja yhteisiä tapoja ja parisuhdetta, koska saimme lapsen heti suhteen alussa. Olemme olleet vanhempia suhteen alusta asti, ja vanhemmuus ja parisuhde ovat elämässä luontevasti rinnakkain.

Mistä perheen tasapaino syntyy?

– Meillä on aina ollut todella vahva kommunikaatio. Olemme alusta saakka uskoneet siihen, että kaikki asiat on  ratkaistavissa puhumalla, Otto kertoo.

Toinen perhe-elämän ja parisuhteen kulmakivi on kunnioitus.

– Kun katson meidän matkaamme taaksepäin, minulla ei tule mieleen yhtäkään tilannetta, jossa kommunikointi olisi ollut epäkunnioittavaa. Haukkuminen tai toisen syyttely ei kuulu meidän tapoihimme, vaan ristiriitatilanteissa haemme yhdessä ratkaisua, Iina sanoo.

Kolmantena asiana Iina painottaa perheen me-henkeä.

– Jokainen meidän perheessämme haluaa, että meillä on hyvä olla yhdessä. Otamme toisemme huomioon kaikissa asioissa. Olemme ylpeitä perheestämme.

Neljäs tasapainoisen perhe-elämän kulmakivi on Iinan ja Oton mielestä yhteinen aika. Perhe viettää paljon aikaa yhdessä.

– Lapsemme ovat ihan huipputyyppejä ja heidän kanssaan voi tehdä mitä tahansa. Tykkäämme ulkoilla ja retkeillä yhdessä, käydä museoissa, tapahtumissa ja kirppiskierroksilla, Iina kertoo.

– Olemme myös matkustaneet yhdessä lasten kanssa niin lähelle kuin kauaskin. Lasten kanssa voi seikkailla ja tutkia maailmaa siinä missä ilmankin lapsia.

Pitkä parisuhde ei ole koskaan kyllästyttänyt.

– On helppo olla, kun toinen on niin tuttu, Iina hymyilee.

Lue myös: Tubettaja Mandimai Sundberg kohtasi arvostelua tultuaan äidiksi: ”Ihmisillä on vääristynyt ajatus siitä, että nuoret henkilöt ovat vähän typeriä”

Kommentit (1)

Pitääkö parturi-kampaajan ihan oikeasti olla ylioppilas?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X