Vanhemmuus 29.05.2020 Päivitetty 10.09.2021

Kolumni: Poikkeustila ajoi pyllysiltään kauppaan

Iloiset poikkeukset ovat voima, jolla voitetaan tylsät rajoitukset, kertoo Inka Isotalo kolumnissa.

Teksti
Inka Isotalo
Kuvat
Mirva Kakko

Elämme poikkeuksellisia aikoja. Talous, elinympäristömme ja arjen tutut ympyrät ovat kaikki poikkeustilassa. Minkä takia on sitten niin vaikeaa tehdä poikkeuksia perheen sisäisissä tilanteissa?

Sanakirjakin sen kertoo, että vaikka poikkeus tarkoittaa väliaikaista muutosta sääntöihin, poikkeus myös vahvistaa sääntöjä. Kun lapsilta on viety koronan myötä kaverit, harrastukset ja moni muu hauska asia poikkeusolosuhteisiin vedoten, voisi lohdukkeeksi tilalle tulla iloisiakin poikkeuksia.

Supermanina kauppaan, no miksipä ei. Tämän kerran, poikkeusluvalla.

Lupa valvoa pidempään, poikkeuksellisesti. Lupa syödä jälkiruoka ennen pääateriaa, tämän kerran. Lupa lähteä prinsessamekossa pihalle tai Supermanina kauppaan, no miksipä ei. Tämän kerran, poikkeusluvalla.

Olen huomannut, että pieni Poikkeus silloin tällöin piristää sekä lasta, että vääntämiseen kyllästynyttä vanhempaa. Pienikin ymmärtää, kun kerrotaan kyseessä olevan Poikkeus ja että huomenna koittaa paluu vanhojen sääntöjen pariin.

Olen ylpeä perheistä, joissa osataan sanoa EI. Moni väistelee kurinpitoa, koska ei halua kohdata lapsen pettymystä tai kiukkukohtausta evätessään lapsen kohtuuttomia pyyntöjä. Useilla vanhemmilla istuu kuitenkin turhan tiukassa titaaninen rutiini ja sääntövihko, mistä ei poiketa pyhänä eikä poikkeusoloissa.

Tutun menettelyn luoma turva ja hyöty ei katoa, jos tehdään joskus Poikkeus.

Aina löytyy se, jonka lapsella on ruoka-aika, päiväuniaika, nukkumaanmenoaika tai muu järkähtämätön este.

Tiedättehän ne tilanteet, kun olisi mahdollisuus tehdä jotain hauskaa spontaanisti ja aina porukasta löytyy se joka laittaa stopin koko touhulle, koska heidän lapsellaan on ruoka-aika, päiväuniaika, nukkumaanmenoaika tai joku muu järkähtämätön este lähtemiselle. Tälle seurueelle kannattaa maistattaa Poikkeusta.

Päikkärit voi ottaa lennossa, eväitä ja aterioita on kodin ulkopuolinen maailma täynnä ja jos yöunet jäävät hiukan liian lyhyiksi, ei tiedossa ole maailmanloppu, vaan maksimissaan ohimenevä känkkäränkkä, joka ei tee mittaamatonta tuhoa pyyhkäistessään ohi. Sen sijaan voi saada ihania yhteisiä muistoja, uusia elämyksiä ja unohtumattomia hetkiä ystävien ja sukulaisten kanssa, joita lapsetkin muistelevat ilolla.

Viime kesänä Nizzassa oli 35 astetta lämmintä varjossa. Olin kutsunut ystäväni lapsineen Suomesta kylään ja pyörimme keskustassa varjoja etsien, nääntyneinä ja äkäisinä. Lapset bongasivat peuhaamiseen tarkoitetun suihkulähteen, jossa paikalliset leikkivät uimapuvuissaan.

Seurasi neuvottelu, jota yllätyksekseni johdin minä, yhdessä lasten kanssa. Oli niin kuuma, että kannatti ehdottomasti tehdä Poikkeus ja päästää pennut vaatteet päällä kirmaamaan veteen, oli uikkareita tai ei. Ja näin tehtiin.

Voi sitä ilon määrää, kun sai tehdä jotain hieman kiellettyä ja jopa luvan kanssa!

Hassuttelun jälkeen kipaisimme hankkimaan kuivat vaatteet lähimmästä kaupasta ja lähdimme hyvillä mielin takaisin kotiin. Kustannus oli pienempi kuin oikean aurinkotuolin vuokra uimarannalta, mutta saavutettu ilo oli moninkertainen tavanomaiseen toimintamalliin verrattuna.

Muistot jäävät elämään ja voimme pitkään naureskella sitä päivää, kun lapsemme kuljetettiin paikalliseen tavarataloon, sylikkäin rattaissa, piilossa peiton alla, kokonaan ilman housuja. Ensi kerralla taidan mennä sinne lähteeseen itsekin, enää puuttuu se aikuisen mentävä kärry.

Inka Isotalo viettää matkalaukkuelämää 3-vuotiaan Mirella-tyttärensä ja maailmalla kilpailevan puolisonsa, ratamoottoripyöräilijä Mika Kallion kanssa. 

Kommentit (1)

Olen ehdottomasti samaa mieltä, mutta aina kannattaa myöskin muistaa, että joskus tiukkoihin rutiineihin on todella hyvä syy. Jos perheessä esimerkiksi nukutaan toista vuotta huonosti, ei mikään, todellakaan mikään, ole niin hauska meno, että sen takia kannattaisi pilata yöunet (tämä voi olla myös seurausta ”lennossa” nukutuista päiväunista). Seurauksena ei ole ”pieni känkkäränkkä”, vaan useampia todella tuskaisia päiviä ja öitä koko perheelle, jolloin yritetään paikata tätä yhtä (toivottavasti TODELLA mukavaa) poikkeushetkeä.
Syömisen kanssa on ehkä useimmilla helpompaa, mutta varmasti on niitäkin perheitä, joissa tämä oikeasti aiheuttaa ongelmia. Eli siis, joo, vaatteet päällä suihkulähteeseen, mutta ei tuhottuja öitä siksi, että saatiin olla hetki jonkun kaverin kanssa ja oli ihan kivaa. Ei ole tarpeeksi kivaa, sori vaan 😉

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X