Vanhemmuus 05.04.2018 Päivitetty 31.10.2022

Inka Isotalon kolumni: Nopeat jalat, vähäinen älli ja 80 senttiä itseluottamusta on petollinen yhtälö

Lapsen kanssa matkustaessa ovat joskus, no, usein hyvät neuvot kalliit. Matkalaukkuelämää viettävä kolumnistimme Inka Isotalo vinkkaa, kuinka katastrofia voi ainakin yrittää hallita.

Teksti
Inka Isotalo
Kuvat
Paula Kukkonen / Otavamedia
2 kommenttia

Kello on 05.30. Lentokentän turvatarkastuksessa olemme me: minä, vauva ja ähinä, joka syntyy, kun säätää tipahtelevien tavaroiden ja kaatuvien rattaiden kanssa. Lapsi nukkuu ja virkailija mittailee minua hitaasti. Kun olen kerännyt omaisuuteni, kuuluu: “Ootas, kun toi lähtee liikkeelle. Sitten et lähde mihinkään. Ainakaan yksin.”

Taaperon kanssa yksin matkustaminen on kamalaa, on se. Nopeat jalat, vähäinen älli ja 80 senttiä silkkaa itseluottamusta on petollinen yhtälö julkisilla paikoilla. Tässä vinkkejä onnistumiseen, tai ainakin katastrofin lieventämiseen.

1. Bodaa.

Lapsi painaa, matkalaukut ja rattaat painavat, aikaero painaa. Kun reissussa alkaa piiputtaa, kannattaa vaihtaa valkoviini vihermehuun ja lähteä nöyrästi jumpalle. Ulkonäkö olkoon toissijaista, mutta on noloa, kun alle metrinen olento pistää pataan 6–0. Eivätkä ne tavaratkaan kulkeudu perässä itsestään.

Jos auton turvaistuimeen on koskaan laittanut sätkivää matkapaholaista, tietää myös mihin vinoja vatsalihaksia kaivataan.

2. Hallitse kulkupelisi.

Opettele kulkemaan rattaiden kanssa liukuportaissa, koska hissit ovat usein rikki ja rullaava porras voittaa kiivettävän. Matalalattiabussit ovat maailmalla harvinaisia, joten kärryt on nostettava itse kyytiin. Hiekassa kärryjä vedetään väärin päin ja lumeen ostetaan halpa pulkka.

Opettele turvaistuimen asennus, kärryjen kasaus ja vempainten korjaus, koska  näistä neuvottelu puhelimessa kumppanin kanssa ei ole tehnyt hyvää yhdellekään parisuhteelle. Kun taksi on jo pihassa ja isofix ei lukitu, on helvetti irti.

3. Pukeudu.

Lenkkarit jalassa saat karanneen lapsen kiinni. Nahkahousuista taas pyyhit näppärästi ykät ja ruuanjämät. Koska lentokoneissa puolet matkasta hikoillaan ja puolet palellaan, lapsen kerrospukeminen kannattaa suorittaa suurella hartaudella. Huppari pipon sijaan ja sukalliset housut jalkaan irtoavien osien minimoimiseksi.

4. Varustaudu.

Leluja on oltava, mutta et halua kerätä Legoja istuimen alta. Valitse oikeat välineet, kuten tarrakirja. Parasta vastinetta viidelle eurolle. Eväitä tarvitaan paljon, myös äidille, koska ei ole aikaa pyörtyä.

5. Asennoidu.

Ole lentoemoille kiltti ja saatat hyvinkin saada ylimääräistä penkkitilaa. Auttaa, jos opetat lapsen vilkuttamaan tai lähettämään lentosuukkoja, sillä voi tienata jo ilmaisia virvokkeita.

6. Nauti.

Maisemat vaihtuvat, mieli tuskin lepää, mutta molemmat oppivat joka päivä jotain uutta. Uskalsit lähteä – hyvä sinä!

Kommentit (2)

Valjaat ovat tehokas onnettomuuksien estäjä siinä vaiheessa, kun taapero lähtee juoksentelemaan.

Kiitos Inka. Toivon, että valtaosa lasten kanssa liikkuvista vanhemmista lukevat tämän. Siinä on hyviä eväitä myös ihan päivittäiseen liikkumiseen.
Innokkaana odotan seuraavia juttujasi.
Terveisin
Triplan mummi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X