Vanhemmuus 27.06.2016 Päivitetty 14.08.2023

Oletko introvertti äiti? Nämä merkit paljastavat sen

Väsytkö lapseesi, vaikka hän on sinulle maailman rakkain? Introvertit tarvitsevat yksinäisyyttä sosiaalisen hälyn vastapainoksi. Introverttius ei kuitenkaan tarkoita kylmyyttä tai itsekkyyttä. Lue, miten introvertti äiti selviytyy vanhemmuuden vaatimuksista.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Introvertti tarvitsee lomaa ihmisistä

Uuvuttavatko lapsesi sinut, vaikka rakastat heitä yli kaiken? Ahdistutko, kun tuntematon vanhempi alkaa jutella sinulle niitä näitä hiekkalaatikolla? Tunnetko syyllisyyttä, koska kaipaat omaa aikaa?

Et ole huono äiti. Olet todennäköisesti introvertti äiti.

Introvertilla viitataan usein hiljaiseen, sosiaalisesti kömpelöön ihmiseen. Ekstroverttien taas ajatellaan olevan rohkeita ja puheliaita. Tämä käsitys on mustavalkoinen ja yksinkertaistava. Introvertti ihminen voi olla sosiaalisesti lahjakas, mutta hän ei jaksa kommunikoida jatkuvasti.

Keskustele: Miksi en jaksa elämää lapsen kanssa?

Lue myös: Temperamentti erottaa – oletko introvertti vai ekstrovertti?

Oma aika lataa aivot

Introverttiuteen perehtynyt kirjailija Sophia Dembling sanoo Psychology Todayssa, että introvertit satsaavat sosiaalisiin tilanteisiin jopa enemmän kuin ekstrovertit. He kuuntelevat muita tarkasti ja yrittävät päästä näiden kanssa syvälliselle tasolle. Introvertti voi tuskastua small talkiin, joka ei tähtää aidon ihmissuhteen luomiseen.

Introvertti on jatkuvasti tuntosarvet pystyssä. Hän tunnustelee muiden tarpeita ja välttelee konflikteja. Hän uupuu nopeammin kuin ekstrovertti, joka ei suhtaudu sosiaalisuuteen yhtä vakavasti. Introvertit ovat myös usein herkkiä aistikuormitukselle, kuten koville äänille ja levottomalle ympäristölle.

Introvertti tarvitsee paljon latautumisaikaa. Oma rauha on introvertille välttämätöntä, sillä tällöin hän lepää ja prosessoi sosiaalisia tilanteita.

Äitiys koettelee herkkää introverttia

Vanhemmuus voi olla raskasta etenkin introverteille naisille, koska kotona olevan vanhemman ja lapsen suhde on tiivis. Lapset tuovat elämään melua. Heidän tunnereaktionsa ovat usein voimakkaita ja ennakoimattomia. Jatkuva valppaus ja toisen tarpeiden tulkitseminen uuvuttavat itsenäistä ja ärsykeherkkää persoonaa.

Myös syyllisyydentunto voi kuormittaa introverttia. Miksi haaveilen omasta ajasta, vaikka olen halunnut tämän lapsen? Äitiyteen liittyvät vaatimukset ja asenteet eivät helpota ristiriitaa. Vanhempia kehotetaan nauttimaan jokaisesta hetkestä lapsen kanssa. Kotona olemisen voidaan ajatella olevan kevyttä oleilua, josta ei tarvitse palautua.

Oman rauhan kaipaaminen ei kuitenkaan tarkoita, ettei introvertti välitä lapsistaan. Hän tarvitsee elpymistä, koska käyttää muiden huomioimiseen valtavasti energiaa.

Lähteet: Medical Daily, Missguided Mama, Psychology Today, Scary Mommy, Quietrev

Lue myös

Kommentit (2)

Minä olen introvertti 4 oman ja 2 bonuslapsen äiti.Tein vuosia vuorotöitä ja nautin yksin työskentelystä,sai olla omien ajatustensa kanssa.Kotona ollessani olin illalla tosi uupunut meluun ja hälinään ja tyhjensin pääni lukemalla kun lapset nukkuivat.Nyt kun olen pois työelämästä ja mies vielä työssä niin nautin yksinolosta kympillä.Korona ei ole ollut mulle mikään ongelma kotona pysymisen suhteen,päinvastoin ei ole pakko mennä mihinkään eikä juuri tavatakaan ketään.

Olen tosiaankin introvertti äiti ! En jaksa lastani joka päivä, hän asuukin mielellään isänsä uuden perheen luona ja on säännöllisesti minun luonani yhden illan viikolla sekä viikonloppuisin yötä. Näin jaksan paremmin, koska olen ollut jo 17 vuotta sairaseläkkeellä. Lapsi on jo 12 vuotta, erosimme 10 vuotta sitten ja minä muutin asumaan itsekseni. En jaksa paljoa harrastaa tai tavata ystäviä enää, koska voimani menevät tämän arkielämän pyörittämiseen. Mutta näinkin voi elää ihan hyvää elämää ! Nautin yksinolosta ja olen lapselleni tärkeä ihminen.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X