Vanhemmuus 11.10.2023

Isä näki lapsensa juoksemassa pelkässä vaipassa autotiellä – siitä alkoi matka yksinhuoltajana

Taival yksinhuoltajana alkaa monesti rankimman kautta. Jupen tarina jatkuu kuitenkin tänä päivänä onnellisissa merkeissä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Isien yksinhuoltajuus on tänäkin päivänä harvinaisempaa kuin äitien. Teemu Potapoffin teoksessa Faija – kirja isyydestä (Docendo, 2023) vanhemmuudestaan kertova Jupe, ei halua erityisesti korostaa olevansa yksinhuoltaja. Hän puhuu asiasta vasta, jos se tuntuu istuvan luontevasti tilanteeseen.

Ylpeä Jupe kyllä on niin pojastaan kuin tekemisistään isänä.

”Jos minun pitäisi arvioida onnistumistani kouluarvosanalla, uskallan antaa isyydestäni itselleni yhdeksikön”, hän kertoo teoksessa.

Jupen poika on kirjan julkaisuhetkellä 15-vuotias nuorukainen, jonka elämä luistaa hienosti eteenpäin. Rankasta yhteisen taipaleen alusta huolimatta elämäntilanne on nyt rauhaisa ja onnellinen.

Yksinhuoltaja Jupesta tuli 28-vuotiaana, kun lapsen äiti alkoholisoitui vakavasti. Kun lapsi oli vain puolivuotias, Jupe päätti, että ero oli ainoa vaihtoehto.

Yhteishuoltajuutta yritettiin tovi eron jälkeen ennen kuin viimeinen traaginen niitti toi kyseisen polun päätökseensä.

Jupe ja pojan äiti olivat sopineet, että lapsi saattoi olla viikonlopun tapaamassa äitiään. Jupe ja hänen ystävänsä ajoivat sattumalta autolla exän kodin ohi.

”Ajelimme rauhallisesti ympäri kylää ja satuimme ajamaan lapsen äidin kerrostalon ohi, kun yhtäkkiä näin poikani juoksevan autotien yli. Hänellä ei ollut yllään muuta kuin pelkkä vaippa. Onneksi oli vasta lauantain alkuilta eikä liikennettä nimeksikään. Minä säikähdin ja löin jarrut pohjaan. Hyppäsin ulos autosta, juoksin pojan kiinni ja nappasin hänet syliini. Mietin, että mitä helvettiä tässä oikein tapahtuu ja missä hänen äitinsä oikein on.”

Jupe soitti avuksi siskonsa, joka huolehti pojasta sen aikaa, kun Jupe selvitti, missä lapsen äiti oikein oli. Lopulta tämä saapui omalle kodilleen täysin humalassa.

Seuraavana päivänä Jupe ilmoitti ottavansa huoltajuuden itselleen, eikä lapsen äiti väittänyt vastaan.

Lue myös: Sijaisperhettä pyörittävä poikamies Petri: ”Tiedostan, että jotkut voivat katsoa vinoon”

Ukki tuki poikaa ja pojanpoikaa

Omaa, edesmennyttä isäänsä Jupe muistelee teoksessa lämmöllä. Vaikka hänenkin päihteiden käyttönsä oli Jupen lapsuudessa toisinaan railakasta, ukkina hän oli ehdoton tuki Jupen jäätyä yksinhuoltajaksi.

Äitiinsäkin Jupella on ollut lämpimät välit, mutta pojan kaitsemisessa ukki auttoi niin paljon kuin suinkin. Ukki oli pojalle kuin paras ystävä, Jupe muistelee.

Exästään ja tämän riippuvuudesta Jupe ei ole halunnut puhua pahaa pojalleen.

Nykyään lapsen äidin elämänhallinta on parantanut, ja Jupen poika käy tapaamassa äitiään silloin tällöin

Lähde: Teemu Potapoffin teos Faija – kirja isyydestä (Docendo, 2023). Kirjassa erilaiset isät kertovat tarinansa ja ajatuksiaan isyydestä.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X