Vanhemmuus 10.11.2017 Päivitetty 29.01.2021

Isien salaiset haaveet: saisinpa synnyttää ja imettää!

95 vuotta täyttävä Kotiliesi-lehti teetti juhlavuotensa kunniaksi mielipidetutkimuksen suomalaisesta isyydestä. Kyselyssä selvisi yllättäviäkin asioita.

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
iStock

Kiinnostavaa on esimerkiksi, että peräti kahdeksan prosenttia 18–34-vuotiaista miehistä kadehtii naisilta synnyttämisen ja imettämisen kokemusta. Isät myös kadehtivat äidin ja lapsen välistä tunnesidettä sekä lapsen kanssa vietettyä aikaa. Mistään kyräilystä ei kuitenkaan ole kyse, sillä yli puolet, 53 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei kadehdi lastensa äidiltä mitään.

Kyselyssä kävi myös ilmi, että joka kolmas isä haluaa lisää isyysvapaata. Peräti 38 prosenttia alle 12-vuotiaiden lasten isistä haluaisi tai olisi halunnut pitää enemmän perhevapaita kuin mihin on mahdollisuus.

Suurimmat syyt palata työelämään ovat useimmin taloudelliset, mutta myös työnantajan asenteet sekä ehkä hieman yllättäen puolison toiveet isän palaamisesta takaisin töihin vaikuttavat. Kotilieden teettämän mielipidetutkimuksen tuloksia tukee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n aiemmin syksyllä julkaisema tutkimus, jonka tulokset olivat samansuuntaisia: useilla työpaikoilla isyysvapaisiin suhtaudutaan THL:n tutkimuksen mukaan positiivisesti mutta ajatellen, että isät pitävät vain heille korvamerkityn isyysvapaan. Vanhempain- ja hoitovapaan ajatellaan automaattisesti kuuluvan äidille – myös äitien mielestä.

Herätys, vaatehuolto!

Jos isät halajavat tulevaisuudessa kotiin, heidän on syytä muuttaa muutamaa käsitystä kodinhoidosta. Nimittäin vain kolme prosenttia isistä kertoo Kotilieden kyselyssä osallistuvansa vaatehuoltoon. Myös päiväkodin ja koulun välinen yhteydenpito vaikuttaa olevan äidin hommia: isistä 10 prosenttia hoitaa päivähoidon ja koulun välisiä asioita.

Muuten arjen vastuu jakautuu perheissä varsin tasaisesti, ja esimerkiksi lapsen koulunkäynnistä, terveydestä ja päivittäisistä rutiineista huolehditaan tasapuolisesti.  Harrastuksiin isät kuljettavat lapsia enemmän kuin äidit. Kyselyn perheistä kuskaajaäitejä oli 11 prosenttia ja -isiä 37 prosenttia.

Rakastavat isät näyttävät tunteensa

Tarinat sotienjälkeisistä vuosista ja etäisistä, sohvalla murahtelevista isistä ovat taakse jäänyttä aikaa: nykyisät hellivät lapsiaan ja osoittavat tunteita. Peräti 72 prosenttia isistä kertoo kyselyssä hellivänsä lapsiaan joka päivä, 19 prosenttiakin ainakin pari kertaa viikossa. Mitä nuorempi isä, sitä avoimemmin hän näyttää tunteitaan päivittäisessä arjessa. Isät ovat myös tietoisesti panostaneet tähän: 68 prosenttia oli sitä mieltä, että on lapsilleen erilainen isä kuin oma isä oli.

Mielipidetutkimuksen on toteuttanut Kotilieden toimeksiannosta Norstat Finland Oy ja siihen vastasi 554 enintään 12-vuotiaan lapsen isää. 

Kaksplus ja Kotiliesi kuuluvat molemmat Otava-konsernin Otavamedia-liiketoimintayksikköön.

 

Lue myös:

Nämä 11 asiaa kertovat, että lapsellasi on mahtava isä

Koti-isä Heikki Soini Marja Hintikka Livestä: ”Hämmentävää, miten valintaani ihmetellään”

5 vinkkiä tuoreelle isälle: näin luot oman suhteen vauvaan

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X