Vanhemmuus 29.07.2017 Päivitetty 29.01.2021

Sydänlapsen äidin tositarina: ”Itkin onnesta, kun leikkaus onnistui”

Jannika Itäsen, 26, vauvan sydänvika varmistui vasta synnytyksen jälkeen. Eemin sydän leikattiin, kun hän oli kaksivuotias.

Teksti
oili urmas
Kuvat
suvi elo/otavamedia ja jannika itäsen kotialbumi

Raskauteni oli yllätys, sillä söin e-pillereitä. Olin ensin järkyttynyt ja mietin, miten asiat järjestyvät. Suunnitelmani menivät uusiksi; olin lähdössä Shanghaihin puoleksi vuodeksi työharjoitteluun, mutta minun piti peruuttaa lähtö. Avopuolisoni Jami suhtautui sen sijaan odotukseen heti iloisena asiana.

Rakenneultrassa lääkäri epäili, että vauvan sydän ei ole kunnossa. Hän pyysi paikalle toisen lääkärin, joka ei nähnyt sydämessä mitään vikaa. Säikähdimme, vaikka lääkäri lohdutti, että sydänviat ovat usein helposti korjattavissa.

Huhtikuu 2014: Jannikan raskaus on loppusuoralla.

Huhtikuu 2014: Jannikan raskaus on loppusuoralla.

Kävimme moneen kertaan ultrassa. Osa lääkäreistä näki sydänvian, osa ei. Eräällä kerralla tutkimus tehtiin kolmella eri laitteella, mutta varmuutta ei kuitenkaan saatu.

Viimeisen ultran jälkeen lääkäri totesi, että hän on 90-prosenttisesti varma, ettei vauvalla ole sydänvikaa. Halusin kuitenkin varautua siihen, että lapsi ei ole terve. En halunnut pudota pilvilinnoista.

Vauva tuli muuttopäivänä

Toivoin, että vauva syntyisi minä muuna päivänä tahansa, kunhan ei toukokuun viimeisenä. Se oli ainoa päivä, jolloin minulla oli ohjelmaa: minun piti hakea merkonomin paperit koulusta ja muuttaa Jamin kanssa Paraisille.

Olimme edellisenä iltana käyneet siivoamassa uuden asunnon ja yövyimme appivanhempien luona. Automatkalla anoppilaan sanoin Jamille ja hänen äidilleen, että ei kannata pelästyä, mutta minulla tuntuu supistuksia. Laskin supistusten välin, ja se oli kymmenen minuuttia.

En pystynyt nukkumaan, sillä minulla oli kipuja. Aamulla kivut olivat jo niin kovat, että en lähtenyt valmistujaisiin ja tekemään muuttoa vaan synnyttämään. Synnytyksessä Eemi kärsi hapenpuutteesta, joten hän sai aluksi keskolassa lisähappea.

Sydänvika varmistui heti

Eemin sydänvika varmistui, kun kardiologi tutki hänet. Kun vauvaa ei enää ultrattu minun vatsanpeitteitteni läpi, sydämestä löytyi reikä nopeasti.

Eemin kehitystä seurattiin alusta asti tarkasti, jotta selviäisi, vaikuttiko sydänvika hänen kasvuunsa. Kun vauvan paino ei noussut riittävästi, annoimme hänelle lisämaitoa pullosta.

Elokuu 2014: Eemi pääsi ensimmäiselle mökkireissulle.

Vähitellen jouduin luopumaan imetyksestä, mikä oli iso pettymys. Lopulta selvisi, että Eemin kielijänne oli liian tiukka. Siksi oikean imuotteen saaminen oli vaikeaa ja imetys ei sujunut.

Eemin vauva-aikana kävimme lukuisissa tutkimuksissa ja kontrolleissa. Minusta tuntui, että meillä oli koko ajan jotakin ohjelmaa ja menoa. Eemin sydäntä seurattiin säännöllisesti, ja sen lisäksi hänen kielijänteensä leikattiin.

Sydämen pysäytys pelotti

Eemi sai lähetteen sydänleikkaukseen Hyksin Lastenklinikalle tammikuussa 2016. Ehdimme juhlia Eemin kaksivuotissyntymäpäivää ennen leikkausta.

Kesäkuu 2015: Eemi ulkoilee isänsä kanssa kotipihalla.

Kun kardiologi kertoi, että lapsemme sydän pysäytetään leikkauksen aikana, se oli minulle kauhea shokki. Jamin mamma oli paria päivää aikaisemmin kuollut, kun hänen sydämensä oli pysähtynyt.

Ennen leikkausta vietimme vielä Eemin kanssa lomapäivän ja kävimme Korkeasaaressa. Veimme Eemin aamulla sairaalaan, ja sen jälkeen kulutimme Jamin kanssa vain aikaa. Kun vihdoin saimme puhelun kirurgilta, että leikkaus oli mennyt hyvin, itkin onnesta.

Vertaistukea muilta vanhemmilta

Eemi toipui nopeasti. Aluksi kotona piti varoa leikkaushaavaa, eikä poikaa saanut nostaa kainaloista. Minua jännitti, muistanko joka nostolla oikean otteen. Kaikki meni kuitenkin hyvin. Nyt Eemin sydän tutkitaan enää kerran vuodessa.

Ennen leikkausta en kertonut Eemin sydänviasta kuin lähimmilleni. En jaksanut käydä pojan sairautta läpi jokaisen tutun kanssa.

Kesäkuu 2016: Eemi on teho-osastolla sydänleikkauksen jälkeen.

Kun Eemi oli sairaalassa, yövyimme Ronald McDonald -talossa ja tapasimme muita sydänlasten vanhempia. Saimme paljon vertaistukea.

Eemi on vauhdikas lapsi eikä sydänvika hidastanut häntä lainkaan. Hän nukkui jo vauvana yönsä hyvin, mikä oli helpotus kaiken murheen ja stressin keskellä.

Minä ja Jami olemme vahvoja luonteita, ja olemme kestäneet hyvin Eemin sairauden, vaikka se on välillä uuvuttanut meitä. Käsittelimme asiaa eri tavoin: minä puhuin paljon ystävieni kanssa, kun taas Jami mietti asiaa hiljaa ja itsekseen.

Keskitymme nyt Eemiin

Eemin lääkärit ja hoitajat olivat aivan mahtavia. Kun odotimme leikkausaikaa, samaan aikaan kerättiin rahaa uuden lastensairaalan rakentamiseen.

Lokakuu 2016: Eemi ihmettelee merta Porin Kallossa.

Seurasin kampanjaa ja liikutun edelleen joka kerta, kun kuulen kampanjalle omistetun Lohtu-kappaleen. Lahjoitimme myös itse rahaa lastensairaalalle.

Ehkä jonakin päivänä Eemi saa sisaruksen. Halusimme kuitenkin ensin keskittyä Eemiin, jotta hän sai kaiken huomiomme leikkauksen jälkeen ja toipumisen aikana. Sydänviasta ei ole jäänyt minulle pelkoa, se voi tulla kenelle vain.”

Juttu julkaistiin alun perin Kaksplussassa 05/17.

Kommentit (1)

Hei olen toistaiseksi leikkaamattoman Sydänlapset äiti. Mun esikoisen 11 v. Sydänvika on VSD eli kammioväliseinä aukko joka on lähellä aortta läppää ja se todettiin vrk: n ikäisenä. Matto lähti jalkojen alta. Hän joutui teholle sokereiden oltua nollilla seuraavana aamuna synnytyksestä ja tällä reissulla oli hän kk: n ja oli siinä vatsaportin ahtaumaa ja koliikkia, kun kotiutui. Seuraavalla lapsella oli yhdessä läävässä lievää ja onneksi ohi menevää vuotoa todettiin rakenne ultrassa. Esikoisen tilanne toistaiseksi hyvä tällä hetkellä. Ikä sattaa tehdä tehtävänsä siinä mielessä, että sitä kontrolloidaan tiuhemmin. Miten zydän jaksaa.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X