Vanhemmuus 03.05.2023

Itseä muistuttava lapsi ärsyttää eniten? Psykoterapeutti avaa ilmiön syitä ja antaa tärkeä vinkin

Lietsooko yksi lapsistasi sinussa enemmän vaikeita tunteita kuin muut? Jos hän on kanssasi samankaltainen, asialle on todennäköisesti selitys.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kun perheessä on useita lapsia, saattaa vanhempi huomata, että toisen lapsen kanssa napit ovat useammin vastakkain kuin toisen. Tietty lapsi saattaa myös nostattaa herkemmin vanhemman sisäistä tunnemyrskyä.

Kanadalainen psykoterapeutti ja kolmen lapsen äiti Jessica VanderWier toteaa Instagram-tilillään, että eniten vanhempaa itseä muistuttava lapsi herättää todennäköisimmin vanhemmassa tunteiden mylläkän.

Lue myös: Riehaantuvatko lapset nukkumaan mennessä? Näillä yksinkertaisilla kikoilla tilannetta voi helpottaa

”Lapsi ei ole pieni versio sinusta”

Asiantuntijan mukaan vanhemmasta saattaa tuntua itseä muistuttavan lapsen kohdalla siltä, kuin katsoisi peiliin. Lapsi saattaa muistuttaa vanhempaa tämän omasta lapsuudesta, erityisesti niistä hetkistä, joissa vanhemmalla on lapsuudessaan saattanut olla turvaton olo.

– Jos olet itse kärsinyt lapsena ahdistuksessa ja huomaat lapsellasi taipuvaisuutta ahdistua tietyissä tilanteissa, saattaa lapsen taipumus herättää sinussa tunteita, VanderWier muistuttaa videollaan.

Vanhempi saattaa alkaa mielessään maalailla tulevaisuudenkuvia, joissa lapsi kasvaa samanlaiseksi kuin vanhempi itse ja kohtaa samat myös samat vastoinkäymiset ja turvattomat hetket. Näihin tilanteisiin VanderWierillä on tärkeä viesti.

– Vanhempana on tärkeää muistaa, että lapsi ei ole pieni versio sinusta.  Ei edes siinä tapauksessa, että lapsi on hyvin paljon kaltaisesi. Lapsesi ovat täysin ainutlaatuisia persoonia.

VanderWier kehottaa vanhempaa hengittämään syvään tunnemyrskyn noustessa ja muistuttamaan itseään siitä, että lapsi on täysin oma yksilönsä.

Lapsi ei sitä paitsi välttämättä tarvitse juuri sitä, mitä itse olisit kaivannut lapsena. Vanhempi voi kuitenkin kertoa lapselle, että on tämän tukena ja valmiina tarjoamaan apua siten, kuin lapsi sitä yksilönä kaipaa.

Lapsen tunteet eivät myöskään ole aikuisen tunteita. Tämän muistaminen voi helpottaa vanhemman turhautumista.

VanderWier kertoo tunnistavansa ilmiön myös itsessään kolmen lapsen äitinä. Yksi katraan lapsista saa hänessä aikaan välillä vaikeita tuntemuksia. Kyseinen lapsi myös muistuttaa kolmikosta eniten äitiään.

Saman ilmiön hän on huomannut perheessään miehensä ja miestä muistuttavan lapsen välillä.

VanderWier haluaa avata keskustelua aiheesta, jotta vanhemmat tunnistaisivat näitä hetkiä itsessään ja sitä kautta voisivat säädellä tunteitaan paremmin lastensa kanssa.

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X