Jenni Haukio muistelee synnytyksen jälkeistä julkisuutta kirjassaan: ”Yksi koko elämäni epätodellisimmista kokemuksista”
Haukio mainitsee uutuuskirjassaan, että synnytyksen jälkeen hänellä oli synnytyssairaalassa tukena oma äitinsä.
Jenni Haukio on puhunut julkisuudessa vain harvoin henkilökohtaisesta elämästään, mutta uutuuskirjassaan Sinun tähtesi täällä – Vuodet tasavallan presidentin puolisona (2023, WSOY) hän hieman raottaa yksityisyyden verhoa. Teoksessa Haukio kertoo muun muassa lapsensa syntymään liittyvästä ajasta.
Presidenttiparin poika Aaro syntyi helmikuussa 2018. Vain muutamaa viikkoa aikaisemmin Haukio oli seurannut kotisohvalta presidentinvaalien tuloslaskentaa yhdessä Lennu-koiran kanssa. Puoliso Sauli Niinistö tuli tuolloin valituksi toiselle kaudelleen.
– Useiden vuosien odotuksen jälkeen oman terveen ja täydellisen pojan saaminen syliin oli omaa elämääni monin verroin suurempi kokemus: elämän kiertokulun täyttymys, Haukio kirjoittaa.
Hän toteaa kirjassa, että oman lapsen syntymä on yksi ihmiselämän kaikkein yksityisimmistä kokemuksista. Silti julkisuus oli läsnä myös synnytyskokemuksessa, sillä presidenttiperheeseen kohdistunut kiinnostus sekä ennen Aaron syntymää että sen jälkeen oli poikkeuksellisen suurta.
– Jokainen esikoistaan odottava äiti pystynee kuvittelemaan, miltä tuntuisi lapsen syntymään joka tapauksessa liittyvien jännitysten ja pelkojen lisäksi kohdata myös median jatkuva seuranta.
Oma äiti tukena synnytyssairaalassa
Haukio kertoo kirjassa ymmärtävänsä erinomaisesti median suuren kiinnostuksen raskautta kohtaan: Suomessa presidenttiparille ei koskaan aiemmin ollut syntynyt lasta kauden aikana.
Haukio koki, että kiinnostus oli kuitenkin kaikin puolin hyväntahtoista ja innostunutta. Hän myös piti uutisointia asiallisena ja lämminhenkisenä.
– Siitä huolimatta minun oli vaikea hyväksyä julkisuuden ulottumista synnytyssairaalaan saakka.
Haukio paljastaa, että median voimakas kiinnostus konkretisoitui lopulta esimerkiksi siten, että Aaron syntymän jälkeisen ajan hän pysytteli Naistenklinikalla yhdessä ja samassa huoneessa poistumatta sieltä kertaakaan.
– En voinut esimerkiksi mennä perheiden käyttämään kahvitilaan, koska joku median edustajista oli tilassa koko ajan läsnä, enkä halunnut kohdata kyseleviä.
Tukihenkilönä synnytyssairaalassa Haukiolla oli kirjan mukaan oma äitinsä.
Kun presidenttipari poistui Naistenklinikalta, käyttivät he huolellisesti suunniteltua poistumisreittiä. Medialle oli esitetty toive kunnioittaa tilanteessa perheen yksityisyyttä. Toiveesta huolimatta median edustajia oli paikalla.
– Saulista Aaroa turvakaukalossa kantavana otetuista kuvista voi aistia ne presidenttiyden puolet, jotka siviilielämän näkökulmasta ovat kaikkein haastavimpia. Presidentillä ei ole yksinoikeutta edes siihen hetkeen, kun hän poistuu synnytyssairaalasta vastasyntynyttä poikaansa kantaen, Haukio kirjoittaa.
– Tätä sairaalasta poistumisen hetkeä olenkin usein muistellut yhtenä koko elämäni epätodellisimmista kokemuksista.
Koti on kuin turvasatama
Kotiintulo Naistenklinikalta oli sitä vastoin kuin turvasatamaan saapuminen, Haukio kirjoittaa.
– Jännityksen kohteista jäljellä oli enää se, miten Lennu ottaisi uuden perheenjäsenen vastaan. Minulle oli tärkeää järjestää vauva-arki siten, ettei Lennu kokisi tulevansa ”syrjäytetyksi”, vaan että sylimme säilyisivät hänelle yhtä avoimina kuin aina ennenkin.
Lennu ehti elää uudenlaista arkea kolmisen vuotta. Koira kuoli toukokuussa 2021.
– Menetyksen suru ja tuska oli meille kaikille suuri, myös tuolloin vasta kolmivuotiaalle Aarolle, Haukio kirjoittaa.
Haukio maalaa Aaron syntymän aloittaneen hänen arjessaan ihmeiden täyttämän ajanjakson.
– Jokaisesta päivästä olen edelleen äärettömän kiitollinen.
Kirjallisuus on tunnetusti Haukion sydäntä lähellä, ja lastenkirjat olivatkin läsnä miltei alusta asti vauvaperheen arjessa. Kirjassaan hän iloitsee, kuinka elämyksellistä luettavaa lastenkirjallisuus on myös aikuiselle.
– Aarolle ryhdyin lukemaan hänen ollessaan vasta kahdeksan päivän ikäinen, ja lukuhetket ovat aina siitä lähtien kuuluneet päivittäiseen arkeemme. Samalla olen myös itse saanut tehdä paluun mitä lumoavimpien, jännittävimpien ja opettavaisimpien lastenkirjojen maailmaan.
Kaikki lainaukset ovat otteita Jenni Haukion uutuuskirjasta Sinun tähtesi täällä – Vuodet tasavallan presidentin puolisona (WSOY 2023).
Lue myös: Yllättävät faktat valtionpäiden ja pääministerien perheistä – tiesitkö tätä kaikkea entuudestaan?
Kommentit (5)
Jokainen äiti kokee hyvää mieltä saadessaan oman lapsensa maailmaan, kukaan tavallinen äiti ei voi tehdä itsestään erityitapausta, mutta onnellisia ollaan ja itse en pitänyt erityisesti silmällä rouva Haukion raskautta.
Myöskin tunnettujen henkilöiden on ymmärrettävä, että yleisö on tietenkin kiinnostunut heidän elämän tapahtumista. Tämän takia media ihmiset viekkailevat kaikkialla odottamassa uutisia, siis heidän elantoaan.
Olipa yllättävää! Ei minulle tullut mieleenikään mennä sairaalassa omasta huoneesta mihinkään, kun ruokakin tarjoiltiin huoneeseen, ja oman huoneen yhteydessä oli vessakin. Parempihan se on sairauksien leviämisenkin kannalta pysyä omassa huoneessaan sairaalassa, ja poistua vasta kun lähtee kotiin. Miksi siellä pitäisi vaeltaa ympäriinsä? Ja jos on kykenevä viihdyttämään vieraita, on varmastikin jo kotiinlähtökunnossa. Sairaalassa ei ole pakko olla useita päiviä, vaan osa lähtee kotiin jo muutaman tunnin kuluttua syntymästä.
Ei kai sitä sairaalassakaan välttämättä kaikkea tuoda suoraan huoneeseen. Esimerkiksi kahvi+välipalaa olen saanut poistua huoneesta hakemaan ja sairaalavaatteita. Synnytyksen jälkeen on itsellä ainakin ollut hirveä nälkä. Ja itsellä se jopa ulos asti vaeltaminen oli aika keskeinen asia, jotta synnytyksen alkuvaiheet edes etenivät. Sairaalasta kotiin lähtee parin tunnin kuluttua syntymästä vain ne, joiden synnytys meni ongelmitta ja vauva ja äiti voivat todella hyvin, mahdollisia riskitekijöitä, jotka eväävät pikaisen kotiutumisen on muistaakseni parikymmenkohtainen tarkistuslista.
Se että sinun kokemus on tuo, ei varmaan ole yleistettävissä kaikkiin? Haloo.