Jokaisella vanhemmalla pitäisi olla ainakin tunti viikossa omaa aikaa – Äiti, onko sinulla? 5 keinoa hyvinvoivaan äitiyteen!
Äitien pitäisi panostaa omaan hyvinvointiinsa enemmän. Perhe voi parhaiten silloin, kun äiti voi hyvin.
Äidit pistävät muiden perheenjäsenten tarpeet omiensa edelle ja ajattelevat viimeisenä itseään. He raahustavat rajun flunssan kourissa ruokakauppaan ja täyttävät vielä tiskikoneen.
He hoitavat lapset, kodin ja joskus jopa puolisonkin tarpeet. Vasta sen jälkeen he miettivät, että tekisipä hieronta hyvää tai kylläpä vesijuoksu virkistäisi. Silti iltasuihkukin saattaa jäädä väliin ennen sänkyyn kaatumista.
Kuulostaako tutulta?
Hyvään äitiyteen on tarjolla monenlaista niksiä ja ohjenuoraa. Niiden kuunteleminen ja omaksuminen on tärkeää, jotta oma perhe voisi mahdollisimman hyvin. Perheen hyvinvoinnin takaamiseksi on kuitenkin ihan yhtä tärkeää, että äiti panostaisi myös omaan jaksamiseensa.
Omaan hyvinvointiin panostaminen kannattaa aloittaa nyt heti. Näiden viiden vinkin avulla matka kohti hyvinvoivaa äitiyttä voi alkaa.
1. Tunnista omat voimavarasi
Opettele arvioimaan omat voimavarasi. Pystyt olemaan paremmin läsnä lapsillesi ja perheellesi, kun voit itse hyvin. Älä kuormita itseäsi työasioilla tai kodin ja perheen pyörittämisellä, vaan hae tilanteeseen tarvittaessa ajoissa tukea. Oman jaksamisen arvioiminen voi olla vaikeaa, mutta se on olennainen osa hyvinvointia vanhemmuudessa.
2. Tee selväksi, mitä läsnäolo tarkoittaa
Hyvään vanhemmuuteen kuuluu se, että on turvallinen ja läsnä lapselleen. Siksi on tärkeää pysähtyä miettimään, millaista läsnäoloa oma lapsi kaipaisi eniten. Kuinka paljon hän tarvitsee omaa tilaa ja paljonko vanhemman mukana oloa? Millainen läsnäolo riittää siihen, että lapsi kokee tulevansa kuulluksi ja ymmärretyksi ja tuntee olevansa turvassa? On tärkeää muistaa, että läsnäolon ei tarvitse olla matka Havaijille, vaan pieni arkinen hetkikin on läsnäoloa. Hyvään äitiyteen kuuluu kyllä lapsen kohtaaminen ja mielenkiinto lapselle tärkeitä asioita kohtaan, mutta kohtaaminen voi olla vaikkapa sitä, että ihastelet tienvarressa nököttävää kukkasta yhdessä lapsen kanssa matkalla päiväkodista tai koulusta kotiin. Eikä haittaa, vaikka lapsella on välillä tylsää. Se kuuluu elämään.
3. Turvaudu tukiverkostoihin
Kukaan ei ole täysin toimiva vanhempi yksinään. Tarvitsemme tukea vanhemmuuteen ja arkeen erilaisista verkostoista: sukulaisilta ja ystäviltä sekä vertaistukea toisilta vanhemmilta.
4. Huomioi kumppanisi – mutta vaadi samaa myös häneltä
Muistakaa panostaa myös parisuhteeseenne perhearjen keskellä. Sillä on paljonkin merkitystä koko perheen hyvinvoinnille, miten teillä menee kahden kesken kumppaneina. Parisuhteen pitäisi antaa voimaa toimia vanhempana. Hyvään vanhemmuuteen kuuluu se, että ymmärtää parisuhteen hoitamisen arvon. Tämä on molempien vastuulla.
5. Jokainen äiti tarvitsee omaa aikaa
Kaikki tarvitsevat myös omaa aikaa, jolloin voi tehdä mieluisia asioita ja harrastaa jotain, mikä vie ajatuksia pois vanhemmuudesta. Jokaisella vanhemmalla pitäisi olla ainakin yksi tunti viikossa omille tekemisilleen. Hyvä äiti tunnistaa tuon tarpeen itsessään ja pyrkii järjestämään vapaa-aikaa myös ikiomille menoilleen.
Vinkit antoi Väestöliiton Vanhemmuustiimin esimies ja psykologi Suvi Laru.
Lue myös:
Nämä 20 merkkiä todistavat, että olet hyvä vanhempi
Vanhempi, näin saat omaa aikaa – 10 vinkkiä
Hyvinvointivalmentaja Tara Lange opastaa: Rentoutukaa äidit ja voitte paremmin
Jaa oma kokemuksesi