Kasvatus 15.08.2017 Päivitetty 26.06.2023

Auta lasta saamaan hyvä itsetunto – 10 keinoa

Vanhemmalla on tärkeä rooli siinä, että lapsi oppii arvostamaan itseään ja saa itseluottamusta. Näiden vinkkien avulla vahvistat lapsen itsetuntoa.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
iStock

1. Kiitä lasta arkisista asioista

Kehu lasta pienistä, usein itsestäänselvinä pidetyistä asioista, jotka saavan arjen sujumaan: hienosti sujuneista leikeistä pikkusisaruksen kanssa, rauhallisesta ruokahetkestä tai reippaasti pukeutumisesta.

2. Ole yksityiskohtainen

Ympäripyöreä kehu, kuten “olet aina niin mukava toisille” voi jäädä lapselle epäselväksi. Kokeile kehua lasta yksityiskohtaisemmin: “Näin, kun annoit toisen lapsen lainata lapiotasi. Se oli sinulta kivasti tehty.”

3. Huomaa lapsen vahvuudet

Huomaa ja tunnusta, mitkä lapsen vahvuudet ovat. Kehu lasta hänen piirustustaidoistaan tai kyvystään keskittyä rakentamaan legopalikoilla.

4. Ole aito

Kun kehut lasta, ole aito. Pienikin lapsi aistii, jos vanhemman ylistäminen menee liiallisuuksiin. Silloin lapsi voi alkaa epäillä vanhemman vilpittömyyttä.

5. Anna tunnustusta yrittämisestä

Kannusta lasta samalla, kun hän opettelee uutta taitoa tai suorittaa hankalaa tehtävää. Kehu ja kiitä jo pelkästä yrittämisestä, vaikka suoritus ei menisi nappiin. Opeta lapselle, että on tärkeintä yrittää tehdä parhaansa.

6. Osoita myötätuntoa

Kun lapsi opettelee uutta taitoa, eikä homma tahdo sujua, osoita myötätuntoa: “Tiedän, miten vaikeaa on solmia kengännauhat. Jouduin itsekin sinun iässäsi harjoittelemaan sitä paljon ennen kuin lopulta opin.”

7. Huomaa lapsen kehittyminen

Huomaa, kun lapsi on kehittynyt jossakin taidossa ja kerro se hänelle: “Osaat syödä haarukalla ja veitsellä jo paljon paremmin kuin viime kesänä.”

8. Keskity lapsen tunteisiin

Sen sijaan, että kerrot lapselle olevasi ylpeä hänestä, kokeile kääntää huomio hänen tunteisiinsa: “Voit olla ylpeä itsestäsi, kun maistoit parsakaalia noin rohkeasti.”

9. Pysy kohtuudessa

Vähemmän on enemmän myös lapsen kehumisessa. Jos lasta kehuu jatkuvasti jokaisesta pienestäkin asiasta, oikea maailma pettymyksineen voi tulla lapselle yllätyksenä.

10. Osoita lapselle, että rakastat häntä omana itsenään

Lasta ei tarvitse kyllästää ylisanoilla, jotta hänelle tulisi hyvä itsetunto. Tärkeintä on, että osoitat rakastavasi häntä juuri sellaisena kuin hän on.

Lähteet: MLL, We Have Kids

Lue myös:

Nämä 3 lausetta riittävät – auta lasta kasvattamaan vahva itsetunto

Hyvä itsetunto auttaa koulutiellä

Kehu ja ihaile lastasi – se parantaa hänen itsetuntoaan

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X