Kasvatus 12.04.2018 Päivitetty 29.01.2021

5 ärsyttävää besserwissertyyppiä – Näin pärjäät pätijöiden kanssa

Tiedätkö ihmistyypin, joka kehottaa sinua nauttimaan joka hetkestä, kun kerrot, että vauvan huuto tekee sinut hulluksi? Onko lähipiirissäsi nakeista naljaileva luomuäiti? Listasimme ärsyttävimmät besserwisserit ja keinot tungettelevien neuvojen torjumiseen.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

1. Tuntematon kaikkitietäväinen

Hän on huokailija, joka kivahtaa ”hiljennä se”, kun hikoilet ruuhkabussissa koliikkivauvan kanssa. Hän on koiranulkoiluttaja, joka kommentoi lapsesi paljasta päätä puistossa.

Pahinta ja parasta näissä besserwissereissä on se, ettet tunne heitä. Ohikulkijan moite tuntuu epäreilulta, koska hän ei tunne sinua. Hän näkee vain paljaan pään helteessä eikä tiedä, kuinka paljon kamppailet, jotta lapsi pitäisi hattua.

Vaikka näsäviisastelu satuttaisi, muista, että tuntemattomat eivät vaikuta elämääsi millään tavalla. Tämä on myös vapauttavaa. Voit vastata yhtä piikikkäästi, koska tapaatte tuskin toistamiseen.

2. Viisasteleva vanhus

”Ennen vanhaan vauva hiljennettiin sokeripalalla ja äiti pesi pyykit paljain käsin avannossa”. Osa ikäihmisistä uskoo, että ennen kaikki hoidettiin paremmin, myös lapset. Viis siitä, että lapsikuolleisuus on vähentynyt.

Mummojen ja vaarien viisastelua ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. He voivat kaivata juttuseuraa eivätkä keksi muita puheenaiheita. Teräväkielisyys voi johtua myös muistisairaudesta, joka voi aiheuttaa ilkeää käytöstä.

3. Allergiahaukka

”Ai teillä ei nukuta päiväunia? Se voi olla silent refluksia, maitoallergiaa tai neurologinen häiriö”. Allergiahaukka näkee kaikkialla sairauksia ja erityistarpeita. Vaippaihottuma ei ole vain vaippaihottumaa, ja lapsen itku on aina viesti jostain vakavasta.

Neuvoja tarkoittaa hyvää, mutta ei ymmärrä lietsovansa turhia pelkoja. Opastuksen taustalla on usein oman lapsen sairastelu. Neuvomiseen on helpompi suhtautua, kun ymmärrät, että se on neuvojan tapa työstää kokemuksiaan ja vilpitön yritys auttaa.

4. Täydellinen hurmosäiti

Täydellinen äiti tietää, miten omat ja etenkin muiden lapset tulisi hoitaa. Hän ei tee virheitä eikä valita. Ei katsos kannata tehdä lapsia, jos ei jaksa olla läsnä.

Ärsyttävimmillään päteminen on epäsuoraa. Kun lapsesi syö nakkeja, supervanhempi tarjoaa omalle lapselleen omenaa, koska ”meillä ei syödä mitään prosessoitua”.

Perfektionismi johtuu usein epävarmuudesta. Kritisoidessaan muita perfektionisti vakuuttelee itselleen, että hän kelpaa. Jos ihminen ei koe pärjäävänsä elämän muilla osa-alueilla, hän voi tehdä vanhemmuudesta areenan, jolla loistaa.

Kasvatustyylistä voi tulla myös maailmaa selkiyttävä ideologia. Sen avulla valinnat on helppo jakaa oikeisiin ja vääriin, eivätkä elämän harmaat alueet vaivaa mieltä.

Puolitutun hurahtajan kanssa pääset vähemmällä, kun annat olla. Jos kyseessä on läheinen, tee selväksi, että hoidat lasta omalla tavallasi, eikä se oikeuta haukkumiseen. Jos huomauttelu jatkuu, mieti, haluatko olla tekemisissä vanhemmuuttasi kyseenalaistavan ihmisen kanssa.

5. ”Nauti nyt kun se on pieni” -idyllisoija

Nautiskelijalle vauva-aika on vaaleanpunaista hattaraa. Kun sanot olevasi nääntynyt ja mökkihöperö, hän kehottaa ”nauttimaan joka hetkestä, koska vauva on vain hetken pieni”.

Nautiskelijoita on kahta tyyppiä. Toisten vauvat ovat helppoja. Heille vauva-aika on todella maailman parasta aikaa ja heidän on vaikea samaistua toisen uupumukseen.

Osa nautiskelijoista taas on unohtanut väsymyksen, itkun ja kotiäitiyden tylsyyden. He muistavat vain idyllisimmät hetket eivätkä halua ajatella ikävyyksiä.

Sinun ei tarvitse esittää, että nautit kaikesta, vaikka se rikkoisi neuvojan vauvaidyllin. Saat tuntea negatiivisiakin tunteita, joiden vapauttaminen helpottaa oloa. Jos idyllisoija ei kestä tätä, ongelma on hänen, ei sinun.

Lähteet: Parenting, Yummy Mummy

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X