Kasvatus 08.03.2017 Päivitetty 10.06.2024

7 tärkeää asiaa, jotka jokaisen äidin pitäisi opettaa tyttärelleen

Hätkähdyttävän moni tyttö on tyytymätön vartaloonsa. Tytöt kärsivät myös huonosta itsetunnosta ja seksuaalisesta häirinnästä. Jotta tytöstä kasvaisi tasapainoinen ja itsevarma nainen, äidin on opetettava hänet rakastamaan ja suojelemaan itseään.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Tytöt kärsivät poikia enemmän itsetunto-ongelmista ja ulkonäköpaineista. Tytöt tekevät myös koulussa valintoja, jotka heikentävät heidän palkkakehitystään työelämässä.

Listasimme 7 tärkeää asiaa, jotka äitien pitäisi opettaa tyttärilleen. Kohtele myös itseäsi rakastavasti ja kunnioittavasti, sillä esimerkilläsi on tyttäreesi valtava vaikutus!

Lue myös: Isä, näin kasvatat onnellisen tyttären

1. Vartalosi on kaunis, etkä saa hävetä sitä

Suomalaiset tytöt ovat hätkähdyttävän tyytymättömiä vartaloonsa. Mannerheimin lastensuojeluliiton vuonna 2012 tekemän selvityksen mukaan 73 prosenttia 15−18-vuotiasta tytöistä toivoi olevansa laihempia. Heikko itsetunto ja kehonkuva altistavat masennukselle ja syömishäiriöille.

Tapa, jolla äiti suhtautuu omaansa ja muiden vartaloihin, vaikuttaa lapsen itsetuntoon. Opettele hyväksymään itsesi ja kerro tyttärellesi, että hän on kaunis omana itsenään. Älä vertaile hänen vartaloaan muihin, äläkä yhdistä liikuntaa ja syömistä laihduttamiseen, vaan hyvinvointiin ja nautintoon.

Käykää yhdessä uimahallissa, jotta tyttäresi näkee erilaisia, täysin normaaleja vartaloita. Kerro hänelle, että kauneuden käsite vaihtelee aikakauden ja kulttuurin mukaan, ja terveys on tärkeämpää kuin sixpack.

2. Vartalosi on arvokas, ja sinä määräät siitä

Suomalaiset tytöt kokevat seksuaalista häirintää alakoulusta lähtien. Useiden nuorisotutkimusten mukaan perus- ja ammattikoulua käyvistä tytöistä puolet ja lukiolaisista 40 prosenttia on kokenut seksuaalista ahdistelua. Se voi olla sanallista häirintää, nettikiusaamista tai epäsopivaa koskettelua.

Opeta tytölle, että hänellä on itsemääräämisoikeus kehoonsa. Kukaan ei saa kosketella tai kommentoida hänen vartaloaan tavalla, joka tuntuu pahalta.

Kun puhut tyttärellesi seksistä, puhu myös oman kehon kunnioittamisesta. Kerro, ettei seksiin tarvitse suostua vastentahtoisesti, mutta seksin harrastaminen ei tee tytöstä huonoa.

Lue myös: Maaret Kallio: Näin puhut lapselle seksistä

3. Sukupuoli ei saa rajoittaa unelmiasi

Suomalaiset tytöt menestyvät peruskoulussa paremmin kuin pojat. Työelämässä miesten palkkakehitys on kuitenkin parempi ja työsuhteet vakaampia.

Oulun yliopiston tasa-arvotutkimus osoittaa, että tyttöjen ja poikien eriytyminen alkaa lukiossa. Tytöt opiskelevat vähemmän esimerkiksi fysiikkaa. He myös hakeutuvat ja pääsevät poikia harvemmin teknisen alan korkeakouluihin.

Tekniset alat ovat usein vientipainotteisia. Tyttöjen suosimat terveystiede ja psykologia taas johtavat usein työllistymiseen julkisilla aloilla, joilla palkkakehitys on heikompi.

Tyttöä ei tarvitse painostaa opiskelemaan matemaattisia aineita, jos ne eivät kiinnosta häntä. Lapsen innostusta ei kuitenkaan pidä torpata viestittämällä, että tekniikka ja matematiikka ovat poikien juttuja.

Opeta tytölle, että maailma on hänelle avoin. Sukupuoli ei saa rajoittaa hänen haaveitaan.

Lue myös: Nämä 7 merkkiä kertovat, että olet kannustavan isän kasvattama

4. Voit olla sekä itsevarma että kiltti

Kiltin tytön käsite liitetään tunnollisuuteen, hiljaisuuteen ja vaatimattomuuteen. Kiltteys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ihmisen pitäisi tyytyä mutisematta kaikkeen.

Opeta tytölle, että kiltti ihminen voi olla myös itsevarma ja määrätietoinen. Hän saa vaatia, kieltäytyä ja määritellä rajansa. Kiltteyden ja itsevarmuuden yhdistelmä auttaa verkostoitumaan ja etenemään, toisin kuin alistuminen tai muiden yli jyrääminen.

Lue myös: Pikkusisko isoveljen palvelijana, pitäisikö huolestua? Perheterapeutti vastaa

5. Epäonnistumista ei tarvitse hävetä

Tunnolliset tytöt soimaavat itseään pienistäkin virheistä. Epäonnistumisen pelko voi saada lapsen välttelemään asioita, joissa kehittyminen olisi hänelle tärkeää. Häpeily voi sulkea tytöltä ovia koulussa ja myöhemmin työelämässä.

Opeta tytölle, että oppiminen tapahtuu harjoittelun kautta. Jos emme mokaa, emme opi korjaamaan toimintaamme. Lisäksi virheet ovat usein ihmisen omassa mielessä, eivätkä muut edes huomaa niitä.

6. Pojat eivät ole vihollisiasi

Tyttöjen ja poikien eristäminen omiin maailmoihinsa ei edistä tasa-arvoa.

Älä jaa lasten leikkejä tyttöjen ja poikien juttuihin, vaan rohkaise tyttöä kokeilemaan erilaisia harrastuksia ja ystävystymään poikien kanssa.

On tärkeää, että tyttö oppii tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa sukupuoleen katsomatta. Vaikeudet ja väärinkäsitykset ihmissuhteissa on helpompi ratkoa, kun tyttö ymmärtää, että pojatkin ovat tunteellisia ja herkkiä.

Lue myös: Äideistä tuli pomottajia – johtuuko miesten väheksyntä tästä asiasta?

7. Älä kiusaa ja juoruile

Mannerheimin lastensuojeluliiton mukaan pojat viihtyvät isoissa kaveriporukoissa, mutta tytöt etsivät muutamaa tosiystävää. Tyttöjen ystävyyssuhteet ovat tiiviitä, mutta myös mustasukkaisuus, kiusaaminen ja juoruilu luonnehtivat niitä.

Pysy kartalla tyttäresi kaverisuhteista ja tarkkaile, miten hän kohtelee ystäviään. Eristääkö hän jonkun leikistä, onko hänellä riitoja tai onko hän yksinäinen? Ole tytölle esimerkki, äläkä juoruile ja puhu tuttavistasi pahaa kotona.

Lähteet: MLL,  Nuorten hyvinvointikertomus, Skinny Mom, Studentum, Tasa-arvo 100, Väestöliitto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X